Piratenpartij betaalt deelname aan verkiezingen met Bitcoin

on .

Piratenpartij betaalt deelname aan verkiezingen met bitcoin  
De Piratenpartij heeft de waarborgsom van €11.250,- voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen betaald uit bitcoin donaties. De Piratenpartij is de eerste politieke partij in Nederland die van bitcoin gebruikt maakt om deel te kunnen nemen aan de aankomende verkiezingen op 15 maart 2017. Door de bitcoin donaties te gebruiken, spreekt de Piratenpartij vertrouwen uit in deze voor velen relatief nieuwe en onbekende manier van digitaal betalen.

In het verkiezingsprogramma van de Piratenpartij is te lezen dat ze positief staan ten opzichte van betalen met cryptocurrencies. De Piratenpartij is overigens zelf als partij tegenstander van het betalen van de hoge waarborgsom als voorwaarde om mee te mogen doen aan de verkiezingen. "Het is ondemocratisch om financiële drempels op te leggen voor deelname aan de verkiezingen. Het zou geen geld moeten kosten om de overheid te mogen controleren. De Piratenpartij zal er alles aan doen om deze blokkades weg te nemen wanneer we in de Tweede Kamer zitten." Aldus Matthijs Pontier, nummer twee op de lijst van de Piratenpartij.

Bitcoin is een vorm van digitaal geld waar banken en overheden geen controle over hebben. Het is tevens de naam van de opensourcesoftware, genaamd Blockchain, die is ontworpen om dit te gebruiken., Ancilla van de Leest, lijsttrekker van de Piratenpartij: "Wij vinden het belangrijk dat je zelf kan kiezen hoe je met je geld omgaat. Bitcoin is een waardevolle toevoeging. Creditcard bedrijven hebben bijvoorbeeld de donaties aan WikiLeaks ingenomen en geblokkeerd, in Cyprus werd het geld gewoon van je bankrekening geplukt. Banken willen tevens maar wat graag jouw betaalgedrag verkopen aan adverteerders. " De lijsttrekker gaf ook tijdens een AMA (Ask me Anything) op Reddit aan dat ze bij een nieuwe crisis haar geld zou beleggen in bitcoin, goud en bakstenen. Het vertrouwen in de digitale valuta is dus groot.

Omdat de overheid geen bitcoin accepteert als betaalmiddel, heeft de Piratenpartij de bitcoins, die in de loop der jaren zijn gedoneerd aan de partij, eerst moeten verkopen. Er werd ongeveer 13.5 BTC verkocht, dat was op dat moment het equivalent van de waarborgsom van €11.250,-.

Gepost door Koen.

Tags: piratenpartij,

Add comment


Security code
Refresh