Segwit2x: De zoveelste poging tot vijandige overname van Bitcoin

on .

Segwit2x: De zoveelste poging tot vijandige overname van Bitcoin  
Segwit2x is een overeenkomst, gesloten tussen grote spelers in de Bitcoin wereld. Hierdoor kan er binnenkort weer een nieuwe Bitcoin-kloon ontstaan. Er is een hoop ruis rondom segwit2x maar wat ons betreft is het simpel: Segwit2x is overbodig en een vijandige overname van Bitcoin welke de open, decentrale en censuur-bestendige natuur van Bitcoin ernstig in gevaar zal brengen. Naast alle nadelen toch een potentieel voordeel: er vallen misschien, net zoals bij Bitcoin Cash, wel weer wat nieuwe bitcoins mee te verdienen.

Overbodig

Er zijn weinig voors en vele tegens te benoemen bij segwit2x maar het belangrijkste feit is dat segwit2x overbodig is. Segwit2x is (als we de voorstanders mogen geloven) een compromis, bedoeld om segwit en grote blocks mogelijk te maken. De activatie van segwit, eind augustus, heeft beide kwesties al in één klap opgelost. Segwit maakt namelijk al grotere blocks mogelijk van maximaal 4 megabyte. En die grotere blocks die nodig waren omdat het Bitcoin netwerk overbelast was? dat bleek ook onzin te zijn.

De aap uit de mouw

Nu de pro-segwit2x mensen alsnog door willen gaan met hun plannen lijkt de spreekwoordelijke aap uit de mouw te komen. Het gaat hen blijkbaar helemaal niet over grotere blocks of segwit. Het gaat over controle van het Bitcoin-netwerk en het op een zijlijn zetten van die "lastige" Bitcoin-core ontwikkelaars (je weet wel de mensen die er al sinds 2009 voor zorgen dat Bitcoin goed blijft werken). Ook niet geheel uit te sluiten is de gezichtsverlies-factor, welke in het oosten een grotere rol speelt dan in het westen. Voor een gedetailleerde uitleg van alle voors en tegens rondom segwit2x kan je trouwens het beste het artikel "2x or NO2X" lezen van Aaron van Wirdum.

Wil de echte Bitcoin opstaan?

Wat het hele segwit2x verhaal extra verwarrend maakt is dat de mensen achter segwit2x claimen dat zij een upgrade doen van Bitcoin. Segwit2x is wat hun betreft dus de echte bitcoin en geen fork. De vraag is echter wie gaat dat "wie is de echte bitcoin" spelletje straks met ze meespelen? De kans bestaat dat je straks op exchanges bijvoorbeeld een Bitcoin koers zal zien en jij als gebruiker zelf moet uitvogelen welke Bitcoin er nu bedoeld wordt.

Het is verder ook mogelijk dat de segwit2x voorstanders straks hun mining-rekenkracht zullen gebruiken om het Bitcoin netwerk aan te vallen door bijvoorbeeld gericht mining-kracht toe te voegen of weg te halen of door een zogenaamde 51% attack maar dat zijn worst case scenario's. Segwit2x heeft trouwens tot nu toe ook geen zogenaamde replay-protection wat er voor zou kunnen zorgen dat je straks per ongeluk bitcoins verzend als je B2X verstuurt of andersom. Zucht... Kortom: genoeg potentieel drama maar laten we hopen dat het hele segwit2x circus implodeert voordat het echt van start gaat.

Ook dit nadeel heeft zijn voordeel?

Naast het drama heeft segwit2x een potentieel voordeel. Als Segwit2x doorgaat (wat nog niet 100% zeker is aangezien steeds meer partijen zich ervan distantieren) zal er er via een zogenaamde Fork een nieuwe munt ontstaan. We zullen deze kopie van Bitcoin (BTC) voor het gemak "B2X" noemen. Aangezien B2X een kopie is van Bitcoin zal je, na de fork, evenveel B2X coins kunnen claimen als dat je bitcoins had op het moment van de fork. Deze B2X-coins kan je dan weer verkopen voor bijvoorbeeld bitcoins. Bij de vorige fork (Bitcoin Cash) is dit ook gebeurd. Op een gegeven moment ging 1 Bitcoin Cash voor meer dan 800 euro over de toonbank. Als je dus bijvoorbeeld, op het moment van de fork, 10 bitcoins had dan kon je deze verkopen voor 800 euro per stuk, niet slecht.

Hoe voor te bereiden?

Bitcoin zou Bitcoin niet zijn als er toch weer een addertje onder het gras zit. Om straks je gratis B2X munten te kunnen claimen moet je wel toegang hebben, of beter gezegd, eigenaar zijn van je private keys. Deze private keys geven je toegang tot je bitcoins. In de praktijk betekent dit dat je bitcoins bij voorkeur niet onder moet brengen bij een derde partij zoals een exchange of wallet provider. Kies een goede wallet uit zoals de bitcoin-core client en installeer deze op een veilige pc. Daar kan je dan je private keys exporteren om je B2X coins te claimen. Je kan ook kiezen voor een hardware-wallet zoals bijvoorbeeld een trezor hoewel het nog onduidelijk is hoe en of je dan je B2X coins kan claimen. Als er meer duidelijkheid is zullen we uitleg geven over het claimen van je B2X coins.

Hou in ieder geval vast deze regels in gedachten.
- Zorg dat je voor 25 oktober je eigen private keys controleert en daarmee zelf je bitcoins bezit. (dan ben je ook meteen op tijd voor bitcoin gold)
- Doe niks met je private keys en geef geen bitcoins uit tot na de Segwit2x fork (welke waarschijnlijk ergens half november plaats zal vinden)
- Ga je B2X coins pas claimen als alle stof neergedaald is en er duidelijkheid is over hoe-en-wat van het B2X claim-proces.

Deze regels zijn afkomstig uit het uitstekende artikel van Aaron van Wirdum: A Bitcoin Beginner’s Guide to Surviving the Bgold and SegWit2x Forks

Gepost door Roland de Goeij

Tags: segwit, segwit2x,

Comments   

# Guest 2017-11-09 08:11
Ik las net dat de Segwit Hard Fork wordt uitgestel of zelfs afgelast:
https://oal.lu/eC8xZ
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-11-07 17:44
w8 hebben we nu 3 vorken?
bitcoin cash bitcoin gold en bitcoin 2x?
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2017-11-07 20:01
Bitcoin cash is er al, bitcoin gold is al gesplitst maar kan je nog niet claimen. De splitsing naar segwit2x is ergens rond 16 november.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-10-28 21:01
Is de bekende online wallet van Blockchain.info ook goed voor het claimen van de Bitcoin Gold en B2X?
Zij beheren in de nieuwste versie toch mijn private keys?
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2017-11-07 20:00
Geen idee wat blockchain.info gaat doen. ze zijn iig oneerlijk over segwit2x. ze brengen het als een upgrade ipv een fork.

https://blog.blockchain.com/2017/11/03/segwit2x-frequently-asked-questions/
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh