Silk road oprichter Ross Ulbricht wil zijn Bitcoins terug

on .

Silk road oprichter Ross Ulbricht wil zijn Bitcoins terug
De vermeende voormalig silk road eigenaar Ross Ulbricht, AKA Dread Pirate Roberts, heeft recent een ambitieuze poging gedaan om meer dan 173.000 van zijn Bitcoins terug te krijgen. Deze waren eerder in beslag genomen door de FBI bij zijn arrestatie in oktober 2013. Ullbricht zelf claimt niet schuldig te zijn aan de hem te laste gelegde feiten. De silk road was een online zwarte markt waar illegale goederen werden verhandeld, grotendeels drugs.

Volgens de Britse krant The Guardian waren er van de tienduizend artikelen, die te bestellen waren via de Silkroad, ongeveer zevenduizend drugs-gerelateerd. Ross Ulbricht maakt bij zijn argumentatie gebruik van een interessante juridische stratgie: Hij ontkent niet Ross Ulbricht te zijn en meldt dat hij een groot belang heeft in de van Silk Road in beslag genomen bitcoins ter waarde van zo'n 93.000.000 Euro. Echter ontkent hij wel Dread Pirate Roberts te wezen. Daarom zou de FBI, volgens hem, zijn bitcoins en zijn vrijheid terug moeten terug geven.

Ulbricht wordt er onder andere van verdacht een huurmoordenaar te hebben ingehuurd om een SilkRoad-gebruiker te vermoorden die dreigde de identiteit van Ulbricht te onthullen. Ook zou Ulbricht opdracht hebben gegeven om de drie huisgenoten van de desbetreffende gebruiker te laten doden, al is nog niet duidelijk waarom. Justitie vermoedt dat Ulbricht een half miljoen dollar in Bitcoins zou hebben betaald voor de huurmoorden maar er is nog geen bewijs dat de moordcomplotten daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Ulbricht zelf ontkent ook deze aantijgingen.

Ulbricht probeert ook te profiteren van de onduidelijke juridische status van Bitcoin. Volgens Ulbricht is het mogelijk dat een rechter zou kunnen oordelen dat bitcoins niet vallen onder de aard van goederen die in beslag worden genomen in een strafrechtelijke vervolging, omdat deze volgens de wet geen waarde zouden hebben. Dat argument klinkt een stuk interessanter dan de rest van zijn argumenten, maar toch is de kans klein dat het stand houdt. Dit omdat Bitcoins ingewisseld kunnen worden voor erkend geld en dus wel degelijk als waardevol bezit kunnen worden gezien.

Gepost door Marco Wetering

Add comment


Security code
Refresh