Technische analyse, zeker in de wereld van Bitcoin, is altijd een onderwerp waar mensen over verdeeld zijn. De ene persoon zegt dat het maar onzin in, terwijl andere mensen er een carrière uit maken en er veel geld mee verdienen. In dit artikel gaan we bekijken wat technische analyse nou precies is, maar ook wat nou de voor- en nadelen van deze techniek is.
Wat is technische analyse?
Technische analyse (TA) is een techniek die gebruikt wordt bij het handelen van assets. Dit kan zijn aandelen, maar ook andere handelswaar zoals bijvoorbeeld bitcoin. Bij TA wordt er door analyse gezocht naar goede momenten om te kopen of te verkopen. Dit wordt gedaan aan de hand van patronen en data uit het verleden.
Dit is anders dan fundamentele analyse, waar gekeken wordt naar de achterliggende waarde van een asset. Een goed voorbeeld van het verschil tussen deze twee disciplines is de recente daling van de waarde van Bitcoin. Mensen die doen aan technische analyse zagen een bepaald patroon terug komen (death cross) en wisten dat er een dalende markt aan zat te komen. De mensen die doen aan fundamentele analyse gaven de regelgeving in China de schuld.
Gedachte achter technische analyse
De gedachte achter technische analyse is simpel, het uitvoeren lastiger. Er wordt bij TA namelijk gekeken naar patronen in een prijsgrafiek. Deze patronen worden vervolgens vergeleken met patronen die de prijs in het verleden heeft laten zien. Kort gezegd: is er een bepaald patroon te ontdekken? Dan zal de prijs waarschijnlijk dezelfde daling of stijging doormaken die het in het verleden ook heeft gemaakt na het betreffende patroon. Zodra hier juist op ingespeeld wordt is er dan winst te behalen.
Oorspronkelijk wordt deze techniek veel gebruikt in traditionele markten. Deze markten bestaan aanzienlijk langer dan Bitcoin en er is dan ook veel data over de prijsschommelingen te vinden. Er is dan ook met redelijke zekerheid te zeggen dat hetzelfde patroon zich zal herhalen in de toekomst.
Bij Bitcoin ligt dit echter anders. Deze markt bestaat relatief kort en er is dus aanzienlijk minder data verzameld over de jaren. Toch zijn er veel mensen die dezelfde principes uit de traditionele markten toepassen op de prijs van Bitcoin. Niet alleen ‘particuliere’ traders, maar ook institutionele investeerders maken gebruik van deze techniek. Uit een onderzoek van Binance blijkt namelijk dat 25% van de respondenten (institutionele investeerders) gebruik maakt van technische analyse om de toekomstige prijs te voorspellen.
Voorstanders van TA
Zoals gezegd is er een behoorlijke kloof tussen de voor- en tegenstanders wat betreft technische analyse. De een vindt het onzin en de ander zweert erbij. Zo vinden voorstanders van technische analyse het juist een goede tool voor de cryptocurrency markt juist omdat er nog weinig data is. Bitcoin bestaat nog niet zo lang en daarom is de fundamentele waarde en de mogelijke toepassingen voor de toekomst nog niet duidelijk. Wordt het een store of value of de toekomst van geld?
Juist door deze onduidelijkheden zien handelaren technische analyse als een goede houvast. Het geeft de handelaren een aanwijzing van wat er gaat gebeuren met de prijs. Op sociale media zie je dan ook veel accounts voorbij komen waar voortdurend grafieken verschijnen met voorspellingen. Ingewikkelde lijnen en patronen zijn over de grafieken getrokken en de mensen die weten waar ze naar kijken kunnen hieruit opmaken wat de koers gaat doen.
Automatische trades
Er worden automatische trades ingesteld op bepaalde prijsniveaus en als de verwachtingen waarheid worden, zullen de trades automatisch uitgevoerd worden. Deze automatische trades maken een groot deel uit van het handelsvolume. Je hoort termen voorbij komen als ‘short gaan’ en ‘long gaan’.
Short gaan betekent kort gezegd dat je er vanuit gaat dat de waarde in de toekomst zal dalen. Door hier een trade op in te stellen kun je ervan profiteren mocht het waarheid worden. Long gaan betekent precies het tegenovergestelde. Hierbij ga je er vanuit dat de waarde van een asset in de toekomst meer waard zal worden. Ook hierop kun je inspelen door een trade in te stellen.
Een andere veelgehoorde term is bijvoorbeeld een ‘stop-loss’. Dit is als het ware een beveiliging. Mocht je geen gelijk krijgen en daalt de waarde van je asset terwijl je long bent gegaan? Dan kun je instellen dat je automatisch je asset verkoopt op het moment dat het onder een bepaalde waarde komt om zo je verlies te beperken. Hieronder vind je een voorbeeld grafiek van Tradingview.

Tegenstanders van TA
De tegenstanders van TA zijn iets minder optimistisch en zien technische analyse niet als een goede strategie. Er wordt zelfs genoemd dat TA een ‘self-fulfilling prophecy’ is. Als maar genoeg mensen naar dezelfde patronen kijken en hiernaar handelen zal het vanzelf waarheid worden. Dit heeft echter op dat moment dan niets met de prijs of strategie zelf te maken, maar met de hoeveelheid mensen die handelen aan de hand van dezelfde factoren.
Als voorbeeld kunnen we hiervoor de 200-day moving average nemen. Dit is een lijn die de gemiddelde handelsprijs reflecteert van de afgelopen 200 dagen. Veel mensen in technische analyse zien deze technische indicator als een goed uitgangspunt. Het kan dus voorkomen dat veel mensen een ‘stop-loss’ plaatsen op dit prijsniveau. Op het moment dat dit bereikt wordt zullen er dan veel mensen automatisch hun assets verkopen. Dit leidt vervolgens tot een verdere daling van de prijs. De vraag is echter of dit dan te maken heeft met technische analyse of met de ‘self-fulfilling prophecy’ omdat er genoeg mensen kijken naar dezelfde lijn. Zou de prijs anders ook onder dit niveau gekomen zijn?
Daarnaast wordt er genoemd dat de marktprijs alle voor- en tegens van de assets al reflecteert en dat het daarom niet mogelijk is om hierop in te spelen. Het doel van technische analyse is om goede koop- en verkoopmomenten te vinden en de tegenstanders van TA gaan er niet vanuit dat de markt zichzelf zal herhalen. Dit zou te veel afhankelijk zijn van externe factoren om alleen maar af te gaan op patronen uit het verleden.
Gebruik maken van technische analyse
Het is duidelijk dat TA niet voor iedereen is weggelegd. De ene handelaar vertrouwt liever op gebeurtenissen in de wereld om de mogelijke koers te voorspellen en de andere op de prijsgrafieken. Mocht je echter gebruik willen maken van technische analyse? Dan is het verstandig dit niet zomaar te doen. Het vergt een hoop studie en het risico van het verliezen van je geld is aanwezig, net zoals met normaal handelen trouwens. Gelukkig zijn er daarom een hoop cursussen en boeken te vinden op het internet die je wegwijs kunnen maken in de wereld van technische analyse. Een van die cursussen is bijvoorbeeld deze. Door gebruikt te maken van de volgende code ontvang je zelfs € 20 korting: BTC20btcspot