Terwijl de koers stagneert, groeit Bitcoin gewoon keihard door.

on .

Terwijl de koers stagneert, groeit Bitcoin gewoon keihard door.  
De Bitcoin koers is in een periode van 6 weken meer dan gehalveerd. Waarschijnlijk waren degenen, die vorig jaar de boot niet wilden missen, nu ook degenen die als eerste uitgestapt zijn. Dit proces werd versterkt door de stortvloed van, voornamelijk onjuiste, negatieve berichtgeving. Als je alleen naar de prijs kijkt mis je echter de potentie van Bitcoin. Ondanks de prijsdaling ben ik positiever dan ooit over de toekomst van Bitcoin en ik zal u uitleggen waarom.

Soevereiniteit

Om te beginnen is 1 Bitcoin nog steeds 1 Bitcoin, ook al verdubbelt of halveert de prijs. Bitcoin is een uniek experiment. Het is het eerste in zijn soort in de geschiedenis van de mensheid. Het biedt iedereen op aarde de kans om de eigenaar te zijn van zijn eigen geld. Financiele soevereiniteit noemen ze dat en daar is behoefte aan. Mijn vermoeden is dat die behoefte de komende jaren alleen maar zal stijgen met alle groeiende financiele reguleringen, omvallende banken en het verdwijnen van cashgeld.

Community

De Bitcoin community blijft groeien. Een stijging in de koers betekent elke keer weer dat nieuwe mensen in aanraking komen met Bitcoin. Ook na een koersval als deze zijn er altijd weer een hoop mensen die zich verder gaan verdiepen in Bitcoin, ermee aan de slag gaan en verder kijken dan alleen de prijs. De afgelopen jaren alleen al zien we dit duidelijk terug in de bezoekersaantallen op bitcoinspot.nl voor en na een rally. Ook de Bitcoin en cryptocurrency meet-ups en conferenties zijn de afgelopen jaren steeds talrijker en worden beter bezocht.

Adoptie

Hoewel sommige bedrijven er de laatste tijd voor hebben gekozen om geen Bitcoin meer te accepteren vanwege hoge transactiekosten blijft de adoptie van Bitcoin groeien. Meer winkeliers accepteren Bitcoin en cryptocurrencies als betaalmiddel. Je kan dat alleen al duidelijk merken aan de hoeveelheid aanmeldingen op de ondernemerslijst op bitcoinspot.nl. Ook zijn er de afgelopen maanden legio berichten geweest over bijvoorbeeld apps waarmee je Bitcoin kan kopen, nieuwe locaties voor Bitcoin betaalautomaten en banken die experimenteren met Bitcoin rekeningen.

Regulering

Bitcoin regulering is voor velen een vies woord, maar het is wel een teken dat Bitcoin meer mainstream wordt. In Amerika bijvoorbeeld is een exchange als Coinbase volledig gereguleerd en in Nederland kan je eenvoudig bitcoins kopen met Ideal. Bijna alle grote exchanges en wisselkantoren voldoen aan de eisen van de financiele autoriteiten. Dat maakt het voor de massa eenvoudig om veilig om bitcoins te kopen en verkopen. Des te meer de zogenaamde op en afritten voor cryptocurencies gereguleerd zullen worden, des te meer zullen bestaande partijen zich ook eraan durven wagen.

Nepnieuws

Nu zal je dit punt misschien niet als positief ervaren, maar er is de laatste weken een hoop onjuiste berichtgeving naar buiten gekomen over Bitcoin. Zo werd er bijvoorbeeld verteld dat Zuid-Korea Bitcoin ging verbieden. Niet waar. India ging Bitcoin verbieden. Niet waar. Daarnaast kwamen er de laatste weken vele artikelen voorbij die meldden dat Bitcoin weer dood was, dat economen het niet zien zitten en ga zo maar even door. De reden dat ik hier toch een positieve draai aan geef is dat men pas op je gaat schieten als je boven het doelwit vliegt. Of zoals de bestuurders van bommenwerpers zeiden tijdens ww2 "If you’re not catching flak you’re not over the target”. Kortom: als men zich geen zorgen zou maken over Bitcoin, dan zouden ze niet zoveel moeite doen om het zwart te maken.

Techniek

Het meest enthousiast wordt ik van alle technische ontwikkelingen die het afgelopen jaar uitgerold zijn en waar momenteel aan gewerkt wordt. Neem bijvoorbeeld segwit, een vorig jaar geimplementeerde Bitcoin-protocol upgrade die Bitcoin helpt om de transactiekosten naar beneden te krijgen en ook de weg baant voor allerlei andere innovaties. Zoals bijvoorbeeld het lightning netwerk welke de potentie heeft om Bitcoin transacties daadwerkelijk supersnel, supergoedkoop en anoniem te maken. Iets waar ik ook erg veel potentie in zie zijn de decentrale exchanges, zoals bisq. Deze zullen het mogelijk maken voor gebruikers om rechtstreeks met elkaar te handelen zonder dat er een centrale instantie zoals een exchange tussen zit. Dit zal het handelen ook weer een stuk minder vatbaar maken voor verstoringen. Voor alle tech trends voor 2018 kan je het beste dit artikel lezen van Aaron van Wirdum.

Kortom:

Bitcoin groeit onverminderd door en hoewel een fikse koersdaling niet leuk is wordt er achter de schermen gewoon keihard doorgewerkt. Bitcoin heeft uiteraard nog flink wat uitdagingen voor de boeg zoals bijvoorbeeld de huidige volatiliteit. Verder heb je nog onbetrouwbare exchanges, oplichters, Bitcoin-onvriendelijke regelgeving en zaken als tether die ons nog wel even bezig houden. Tot nu toe is gebleken dat alle problemen die Bitcoin overwonnen heeft het steeds sterker maken. Het maakt Bitcoin anti-fragiel zoals Jimmy Song laatst al uitlegde in zijn lezing. En de prijs, ja daar kan je niet omheen maar het is niet het enige. Bitcoin kan prima werken op een koers van 100 euro of 10.000 euro. Wat de prijs gaat doen de komende tijd is lastig om te voorspellen dus dat doe ik maar niet, daar zijn anderen beter in.

Wat ik wel zeker weet is dat Bitcoin waarde heeft. Wie zou er nou niet graag een stukje willen bezitten van een globaal, decentraal, openbaar niet te censureren betalingsnetwerk?

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Comments   

# Guest 2018-02-05 19:54
Top artikel, goed geschreven! BISQ is inderdaad awesome en een -zo anoniem mogelijke- manier om rechtstreeks SEPA overboekingen te doen tussen bitcoin kopers en verkopers.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-02-04 16:52
toch opvallend als je iets niet aanstaat dat het fake news is, beetje hetzelfde als trump!
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2018-02-06 14:44
Quoting Guest:
toch opvallend als je iets niet aanstaat dat het fake news is, beetje hetzelfde als trump!


Zoals wat specifiek ?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-02-03 20:20
Goed artikel! Zet het huidige sentiment in het juiste perspectief.

~KunstvanhetGeld
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh