In Venezuela wordt weer een nieuw hoofdstuk geschreven in de financiele crisis. Afgelopen week heeft de centrale bank van Venezuela de nationale munteenheid, de Bolivar, gedevalueerd met 95%. Daarnaast is de munt nu gekoppeld aan de Petro, de cryptocurrency gekoppeld aan olie, welke eerder dit jaar aangekondigd werd. We schreven eerder uitgebreid over de Petro in ons artikel “Venezuela schrijft cryptocurrency geschiedenis. De manier waarop echter is geen reden tot juichen.”
Venezuela schrijft geschiedenis, maar wat voor één?
Het is de eerste keer dat een land zijn nationale munteenheid koppelt aan een cryptocurrency maar in de geschiedenisboeken zal waarschijnlijk niet positief op deze beslissing teruggekeken worden. Economen waarschuwen dat de devaluatie van de Bolivar niets zal doen om de hyperinflatie tegen te gaan die dit jaar al op 108000 procent!

Eerder dit jaar werd de Petro al op grote schaal omgewisseld voor Bolivar’s ondanks dat het verboden werd door de regering. Dat zegt wel iets over de Petro, als mensen deze blijkbaar nog waardelozer vinden als de Bolivar. De invoering van de Petro werd door critici weggezet als een wanhoopsdaad, bedoeld om de aandacht af te leiden van de echte crisis. Deze recente stappen van de regering van Maduro zijn waarschijnlijk meer van hetzelfde.
Localbitcoins.
In een land met hyperinflatie probeer je zo veel mogelijk waarde vast te leggen in andere, minder inflatie-gevoelige zaken, zoals bijvoorbeeld de Dollar en Bitcoin. Het effect daarvan is bijvoorbeeld goed te zien bij localbitcoins.com, een peer-to-peer platform voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies. De activiteit op dit platform is de afgelopen jaren flink toegenomen en het eind lijkt niet in zicht.


Aflopende zaak.
Het is de vraag hoe lang het regime van Maduro nog stand kan houden nu de economie van het land op het punt staat compleet in te storten. In Augustus nog werd er een aanslag gepleegd op Maduro met een drone terwijl hij een toespraak wilde houden. Ondertussen vluchten meer en meer mensen het land uit op zoek naar werk en eten. Banken en pinautomaten zijn ondertussen gesloten terwijl de nieuwe economische maatregelen doorgevoerd worden.
“Too little too late”, zouden de Amerikanen zeggen.