Venezuela schrijft cryptocurrency geschiedenis. De manier waarop echter is geen reden tot juichen.

on .

Venezuela schrijft cryptocurrency geschiedenis. Maar de manier waarop is geen reden tot juichen.  
De beslissing van president Maduro van Venezuela om het accepteren van cryptocurrencies, en de nieuw gelanceerde 'Petro', te verplichten voor een selecte groep regeringsinstellingen en Nationale bedrijven zal de geschiedenis ingaan als de eerste in zijn soort. In eerste instantie lijkt deze nationale acceptatie van cryptocurrencies goed nieuws. Het feit echter dat het afgedwongen wordt in een land dat geplaagd wordt door een corrupt regime, inflatie, armoede en ondervoeding geeft stof tot nadenken.

Petro

Eerder deze week schreven ze in Venezuela al geschiedenis door als eerste natie met een nationale ICO te komen voor een nieuwe munt genaamd de 'Petro'. Volgens president Maduro zal elke Petro garant staan voor 1 vat olie en verkocht worden voor dezelfde prijs van ongeveer 60 dollar. De munt zal ook geaccepteerd moeten gaan worden in Venezuela wat de regering betreft. De lancering van de Petro was echter erg chaotisch. Op het laatste moment werden er wijzigingen aan de munt doorgevoerd, werden er onduidelijke handleidingen online gezet en functioneerde de pre-sale website niet.

Enkele dagen later lijkt het er sterk op dat er nog geen enkele Petro daadwerkelijk van eigenaar is veranderd. Als we de Venezolaanse autoriteiten moeten geloven is er iets van 750 miljoen opgehaald maar volgens de blockchain staan alle 100 miljoen Petro's nog steeds op 1 adres. Zijn we gevallen voor de propaganda van een, op zijn minst disfunctioneel, regime welke wil doen voorkomen alsof ze met grootse zaken bezig zijn en alles onder controle hebben?

Acceptatie

Enkele dagen later komt nu dus de mededeling dat enkele staatsbedrijven, welke zich bezig houden met oliewinning en Petrochemie, een percentage van hun handel moeten gaan bedrijven in de Petro. Dat betekent dus ook dat hun schuldeisers en toeleverancies voortaan gedeeltelijk uitbetaald gaan worden in Petro's. Ook enkele toeristische bedrijven, gelieerd aan de staat, zullen alle vormen van cryptocurrency moeten gaan accepteren hoewel de details hieromheen nogal vaag zijn.

Tankstations aan de grens met Colombia en Brazilie zullen volgens de officiele lezing cryptocurrencies moeten gaan accepteren. Ook luchtvaart diensten en de bijbehorende brandstoffen kunnen straks ook betaald worden met crypto. Op de wikipedia pagina van de Petro valt ook te lezen dat er mogelijk ook belasting betaald kan gaan worden met de Petro.

Same shit...

Voor de Venezolanen zal deze verplichte acceptatie van de Petro waarschijnlijk lijken op oude wijn in nieuwe zakken. De kans is groot dat de waarde van de Petro in rap tempo naar 0 zal gaan en waardeloos geld hebben ze meer dan genoeg ervaring mee in Venezuela. De stelling dat techniek het niet kan schelen hoe het gebruikt wordt is hier weer zichtbaar in de praktijk. Cryptocurrency kan iets bevrijdends zijn, een manier om mensen zonder barrieres waarde te laten uitwisselen op een globale schaal. Deze regering echter probeert een cryptocurrency voor zijn karretje te spannen om internationale sancties te ontwijken en hun regime te redden. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk falen.

We moeten er uiteraard ook rekening mee houden dat het accepteren van cryptocurrencies in Venezuela nooit realiteit gaat worden en alleen een onderdeel is van een propagandacampagne. Wederom om de regering van Venezuela daadkrachtig neer te zetten en de aandacht af te leiden van de corruptie en hongersnood in het land.

De regering van Venezuela maakt het zichzelf ook niet makkeljk om ze serieus te nemen. Zo werd bijvoorbeeld deze week door de Venezolaanse regering naar buiten gebracht dat, onder andere, Polen hulpgoederen zou gaan leveren voor Petro's. na navraag bij de Poolse autoriteiten bleek dat verhaal nergens op gebaseerd te zijn.

Negatieve Reacties

De reacties op de Petro waren bijna allemaal negatief. De Venezolaanse oppositie verklaarde de Petro als illegaal te zien en gaf aan dat de regering van Maduro de munt alleen uitgeeft om aan extra geld te komen. Uit Amerika kwam het geluid dat de ICO voor de Petro in strijd zou kunnen zijn met de sancties tegen Venezuela.

Achter de wolken...

Er zit misschien toch een gouden randje aan dit verhaal want Bitcoin wordt al langer gebruikt in Venezuela om te ontkomen aan de gierende inflatie. Ook wordt er gebruik gemaakt van de kunstmatig lage energieprijzen om bitcoins te minen en zodoende toch nog wat te verdienen. Door de verplichte acceptatie van de Petro en andere cryptocurrencies zullen meer mensen in Venezuela ook in aanraking gaan komen met andere cryptomunten zoals Bitcoin.

Mocht dit experiment daadwerkelijk van de grond komen en langere tijd lopen dan zouden cryptocurrencies deel kunnen gaan uitmaken van het dagelijkse leven in Venezuela. Een hele generatie van mensen zal dan gaan wennen aan het gebruik van globaal ongereguleerd geld. Misschien kan de bevolking van Venezuela Bitcoin en andere cryptocurrencies daadwerkelijk gaan gebruiken als uitweg uit hun uitzichtloze situatie.

Want één ding is zeker, ze kunnen in Venezuela wel wat hulp gebruiken.

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.


Add comment


Security code
Refresh