Negatieve rente bij de bank voorkomen, het is mogelijk dankzij de wereld van cryptocurrencies. Het omzeilen van de lage en soms zelfs negatieve rentestanden bij de ING Bank, ABN AMRO of Rabobank wordt een steeds dringender probleem voor mensen met grote vermogens. En dit hoeft niet met risicovolle Bitcoin investeringen, maar een echte digitale spaarrekening.
Hoe klinkt een stabiele jaarlijkse rente van 6%, 15%, of soms zelfs meer je in de oren? In deze tijd lijkt het een regelrechte utopie, haast te mooi om waard te zijn. Maar het kan echt, en wel middels digitale ‘dollar stablecoins’ als Tether (USDT).
Een stille revolutie van verschillende crypto-platformen om risicoloos digitale dollars vast te houden tegen hoge rentes klinkt voor velen als een regelrechte scam. Maar het wordt door steeds meer mensen als een serieuze methode gebruikt om te rentenieren. Een prettig alternatief voor de schrikbarend lage rentestanden bij gewone banken.
Voorkom Negatieve Rente Middels USDT
Wanneer je ook zo’n schoon genoeg hebt van de negatieve rentes van de conventionele banken, dan kan een crypto spaarrekening wellicht interessant zijn. Vrijwel risicoloos, omdat er in de wereld van cryptocurrencies zoiets bestaat als een ‘stabiele cryptomunt’.
Dit zijn digitale valuta die altijd een vaste waarden vertegenwoordigen. Veelal gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse Dollar (USD). De populairste (maar ook controversieelste) stabiele cryptomunt is het eerder genoemde Tether (USDT). Onthoud echter dat er de nodige risico’s vast zullen kleven aan het gebruik van dit soort ‘stabiele’ digitale valuta.
De Risico’s Van Stabiele Cryptovaluta
Toegegeven, de alternatieve spaarmethoden die vaak enkel met USDT kunnen worden uitgevoerd zijn niet even veilig als op een conventionele bankrekening. Zo valt het geld bijvoorbeeld niet meer onder het depositogarantiestelsel, waarbij je bij het omvallen van een bank tot maximaal 100.000 euro terugkrijgt van de Nederlandse centrale bank.
Daarbij is er altijd het (realistische) risico van een crypto platform hack. De wereld van cryptocurrencies is nog altijd zeer jong en het grote geld wat er in om gaat, wil nog wel eens het slechtste in mensen naar boven halen. Ook grotere platformen als Binance of KuCoin lijken niet immuun voor grote hacks, welke er soms voor zorgden dat mensen langere tijd hun geld niet konden bereiken.
Ook is er natuurlijk de grote controverse rond stabiele cryptovaluta als Tether. Vele critici van de stabiele cryptomunt zijn er al geweest, en de recente rechtszaak heeft al geleid tot het denken in doemscenario’s: het einde voor Tether zou nabij zijn. Het mogelijke omvallen van USDT is zeker een probleem waar je als vermogend bezitter over zou moeten nadenken. Hoeveel risico ben je bereid te nemen met je vermogen?
Alternatieven Voor Tether (USDT)
Onthoud hiernaast natuurlijk ook dat USDT slechts één van de vele stabiele cryptomunten is die momenteel worden uitgegeven. Andere grote of veelbelovende projecten die een soortgelijke rol vervullen zijn:
- USD Coin (USDC)
- Binance USD (BUSD)
- Dai (DAI)
- TrueUSD (TUSD)
- HUSD (HUSD)
- Paxos Standard (PAX)
- Neutrino USD (USDN)
- Liquidity USD (LUSD)
- sUSD (SUSD)
- Frax (FRAX)
- Gemini Dollar (GUSD)
- Reserve (RSV)
Het is de moeite waard om te onderzoeken of er alternatieve spaarprogramma’s met hoge rentes zijn voor deze USDT-vervangers. Zeker USDC, BUSD, DAI en TUSD worden relatief veel gebruikt. Deze hebben al een rol in de wereld van crypto bewezen en kunnen in de toekomst wellicht uitgroeien tot een realistisch alternatief voor sparen met USDT.
Hoge Rentes Op USDT: Hier Kan Je Terecht
Heb je wel oren naar een zeer hoge rente op je spaargeld, dan zijn er verschillende opties beschikbaar. Onthoud dat deze programma’s allemaal relatief nieuw zijn en bestaan in de volatiele wereld van cryptocurrencies.
Gebruik de spaarmethoden dan ook alleen op eigen risico, en zoek vooraf uit hoe je op een efficiënte manier het gehele vermogen weer terug kunt storten op een ‘gewone spaarrekening’ van een traditionele bank, zodat je vermogen weer beschermd wordt door het eerder genoemde depositogarantiestelsel.
Dit gezegd hebbende, is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij de volgende platformen om je vermogen ‘te parkeren’ voor een hoge APY:
- Binance Earn: USDT en BUSD tot 6,31% APY (locked voor max. 90 dagen), of USDT tot 5,8% 7-daagse APY (flexibel, oftewel zonder vastzetten van spaargeld). Ook mogelijk: USDC tot 5,31% APY (locked voor max. 90 dagen).
- Celsius Network: USDT tot 12,65% APY (verdien meer met CEL tokens of als Platinum lid), ook Bitcoin (6,2% APY) en Ethereum (6,35% APY) mogelijk.
- Aave: Leenplatform voor allerlei cryptocurrencies en stabiele cryptomunten. Op het moment van schrijven verdienen gebruikers met USDT tot 9,59% APY, met Gemini Dollars (GUSD) zelfs tot 22,8% APY.
- Compound: DeFi staking via bestaande platformen voor hogere APY tot 9,4%, maar de rente fluctueert sterk.
- BlockFi: Tot 8,6% APY op verschillende stabiele cryptomunten, Bitcoin, Ethereum en Litecoin en ChainLink.
- Nexo: Leenplatform met deposits tot 12% APY mogelijk. Dagelijkse uitbetaling en withdrawal mogelijkheden, ook rente op EUR, GBP of USD mogelijk.
- Coinlend: Variabele APY, op het moment van schrijven een 14,46% APY op USDT via het crypto handelsplatform Poloniex.
- Crypto.com: Tot 14% APY en tot 8% cashback met betalingen middels de Crypto.com Visa creditcard. Flexibele deposits of lagere bedragen verdienen minder rente op het platform. Vastzetten voor 1 maand of maximaal 3 maanden verhoogt de rente sterk. Ook crypto uitlenen mogelijk, tegen lagere rentewaarden.
Negatieve Rente Voorkomen Met Crypto: Realistisch?
Met een snel groeiende financiële markt als die van stabiele cryptomunten, zijn de risico’s nog altijd groot. Maar het is duidelijk dat de opbrengsten voor serieus vermogende spaarders in potentie gigantisch zijn.
Zonder te hoeven handelen met volatiele cryptocurrencies kunnen spaarders op deze manier flink wat rente opbouwen. Sneller dan de jaarlijkse inflatie die de Euro met zich mee brengt, wat toch wel een aantrekkelijke belofte zal zijn voor veel mensen.
Onthoud dat de platformen die we hebben genoemd in dit overzicht nog zeer nieuw zijn (soms zelfs enkele maanden oud) en het dus zeer onzeker zal zijn of ze financieel gezien overeind kunnen blijven voor de langere termijn.
Enkel de grotere platformen (denk aan Binance Earn) hebben een serieuze vinger in de pap, omdat ze zichzelf al bewezen hebben als een autoriteit in de wereld van cryptocurrencies. Maar zoals eerder vermeld hebben ook deze miljardenplatformen nog last van kinderziektes. Niet alleen zijn er risico’s op crypto hacks, maar ook zal het bij een volatiele crypto markt regelmatig voorkomen dat het platform enige uren onbereikbaar is.
Ben je bestand tegen de nodige risico’s die dit soort spaar- of leenplatformen voor USDT (of andere stabiele cryptomunten) met zich mee brengen, dan is het zeker de moeite waard om het eens uit te proberen. Al was het maar met het deel van je spaargeld wat je zou kunnen missen, zonder dat het je financieel in zwaar weer zou brengen.