Waardoor daalt de bitcoin koers? nou hierdoor bijvoorbeeld

on .

Waardoor daalt de bitcoin koers? nou hierdoor bijvoorbeeld  
Het is weer eens hommeles in Bitcoin-land. De bitcoin koers is al sinds juni aan het dalen met vandaag, wat leek, het voorlopige dieptepunt rond de 230 euro. Zoals gewoonlijk wil iedereen 2 dingen weten. 1: Waarom daalt de koers? en 2: Hoe laag gaan we zakken? Mocht je hopen dat ik hier een antwoord op heb, doe dan geen moeite en stop met lezen. Wat ik wel weet is dat iemand vandaag voor bijna negen miljoen aan bitcoins op de markt heeft gegooid, kijk dat helpt ook niet echt.

Een anonieme verkoper kreeg vandaag het briljante idee om 30000 bitcoins te verkopen op de bitcoin-exchange bitstamp. Hoe de bitcoins verkocht werden is wel interessant om te vermelden. In plaats van de bitcoins simpelweg op de markt te gooien heeft hij ervoor gekozen om de bitcoins iets onder de huidge koers aan te bieden. Hij heeft zegmaar een veilig gehouden waarbij iedereen zijn bitcoins kon kopen voor 300 dollar per stuk. Als hij de bitcoins gewoon in 1 keer had aangeboden dan had de koers waarschijnlijk zo hard gedaald dat hij uiteindelijk veel minder had verdiend.

Door de enorme order, die groter is dan het normale volume op de exchange, kon de prijs niet hoger stijgen en krijg je wat ze noemen een "sell wall". Dit wordt zo genoemd omdat je op de grafische weergave van het orderboek een soort van muur te zien krijgt als er dit soort orders geplaatst worden. Zo ziet het orderboek er in normale omstandigheden er ongeveer uit en dit was het orderboek tijdens het verkopen van de 30.000 bitcoins. De order had een uur of 8 nodig om helemaal verwerkt te worden en de prijs ging in die 8 uurtjes rap naar beneden. Nadat de order helemaal verwerkt was veerde de prijs weer wat omhoog.
Een enthousiasteling is zo vriendelijk geweest om het verloop van de verkoop te filmen.


Maar laten we afgezien van alle koers-ellende en het bovenstaande kunststukje ook de zaken eens in perspectief zetten. Je zou ook kunnen zeggen dat de bitcoin koers de afgelopen 2 jaar 3000% procent gestegen is, zo dat klinkt alweer een stuk beter. Want laten we onszelf niet voor de gek houden. Bitcoin is een fantastische baanbrekende technologie die allerlei zaken compleet op de kop kan zetten maar de bitcoin koers was, en is in mijn ogen, toch redelijk overspannen. Zoals ik eerder heb aangegeven is de stijging van de bitcoin koers de afgelopen jaren toch behoorlijk losgekoppeld van de adoptie. Daar bedoel ik mee dat de bitcoin koers niet perse stijgt omdat die meer gebruikt wordt maar omdat deze vooral de speelbal is geworden van beleggers, gokkers, speculanten, euro-vluchtelingen en koers manipulanten van over de hele wereld. Uiteraard heb je ook een groep hardcore bitcoin aanhangers die gelooft dat Bitcoin voorbestemd is voor grotere zaken en daarom een vast bedrag aanhoudt maar dat zijn denk ik niet degenen die de koers hebben doen oplopen tot bijna 1000 euro. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard en dat is wat we nu waarschijnlijk zien. Maar het blijft giswerk, zie ook het artikel: Waarom daalt de bitcoin koers.

Al dat goede nieuws van de laatste tijd ten spijt dus zitten we voorlopig nog in een neerwaartse spiraal maar er komt vast ergens een punt dat de koers zal stabiliseren. Zelf zie ik dat er vandaag veel gekocht wordt, waarschijnlijk door mensen die al maanden lang wachten om een keer goedkoop bitcoins in te slaan. En hoe meer de prijs daalt des te meer dat zal toenemen. Sterker nog, ik zit er zelf ook bijna aan te denken om voor het eerst in 2 jaar weer eens wat bitcoins te gaan kopen. Mijn gok was (en is nog steeds) dat we uiteindelijk ergens rond de 100 euro uitkomen. Dat klinkt misschien pessimistisch maar laten we wel zijn, das nog steeds ongeveer even veel als vorig jaar rond deze tijd.

En wat veel belangrijker is, het succes van bitcoin is niet alleen af te meten aan de koers het gaat om meer. Dus niet bij de pakken neerzitten maar gewoon doorgaan met het verspreiden van de bitcoin boodschap. Want de bitcoin is nu al zo vaak dood verklaard dat ik het niet meer kan tellen. En toch blijf ik elke week mails ontvangen van winkeliers die bitcoins zijn gaan accepteren. Da's mijn graadmeter en die vind ik een stuk betrouwbaarder dan de koers.

Gepost door Roland de Goeij

Comments   

# Guest 2014-10-09 07:42
Ach, een 'munt' waar 9 miljoen al genoeg is om hem wereldwijd te destabiliseren is echt nog een speeltje. Niet serieus te noemen dus.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-10-08 11:33
Als eerst wil ik je bedanken voor je artikel!

Dus je gelooft niet dat de bitcoin ooit weer een uitschieter zal krijgen (naar bijvoorbeeld €500)?

Zou je het verhaal kunnen onderbouwen waarom je denkt dat de bitcoin koers zich gaat stabiliseren?

Ik word zelf zeer depressief van al die verhalen dat de koers niet meer omhoog gaat.
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2014-10-08 11:36
Hai,

Wat ik denk (waar ik geen enkele onderbouwing voor heb) is dat we nog wat dalen (tot de 100 euro oid) en dat de stijgende lijn zich dan langzaam zal voortzetten. Met waarschijnlijk weer wat flinke pieken en dalen in de toekomst. want als je de lange termijn grafiek erbij pakt dan zou dat een redelijk netjes verloop van de koers zijn.

Maareh waarom zou je er depressief van worden? als je alleen met bitcoin bezig bent vanwege de koers dan kan je misschien beter wat anders gaan doen. of in ieder geval niet te vaak naar de koers kijken want daar wordt je alleen maar zenuwachtig van.

roland.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-10-08 12:33
Bedankt voor je reactie.

Persoonlijk ben ik een grote bitcoin fan maar uiteindelijk heb ik ze wel gekocht voor de koers. Iedereen hoopt natuurlijk op mooi rendement.

Ik heb een aantal maanden geleden een grote hoeveelheid bitcoins gekocht. In de hoop dat de koers weer wat omhoog zou gaan.
Een aantal gekocht voor €75 en een grote hoeveelheid voor €400+

Hopelijk heb je gelijk.
Ik wens je in ieder geval veel succes met je website en andere bezigheden.

Groetjes

Hopelijk heb je
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-10-07 16:23
Bedankt voor dit artikel.
Jaroslav
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-10-07 10:59
Mooi artikel.
Het enige wat ik alleen niet snap is, waarom zou je nu voor 260 euro Bitcoins kopen als je denk dat de koers naar de 100 euro gaat?
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2014-10-07 23:12
Ik zeg ook: ik zit er bijna aan te denken, ik wacht dus nog met andere woorden, maar laten we maar hopen dat ik het helemaal bij het verkeerde eind heb :)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-10-07 15:40
Goede vraag. Mijn eigen antwoord hierop is: gespreid kopen/verkopen verlaagt de risico's. Je weet gewoon niet zeker of de koers wel verder daalt. Als je nu niet koopt en de koers gaat weer stijgen, dan heb je een kans gemist. Een compromis dus: koop nu een beetje, en houd wat geld over om meer te kopen als de koers verder daalt.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh