Het zal niemand ontgaan zijn dat de waarde van Bitcoin in de afgelopen jaren astronomisch hoge waarden heeft aangenomen. Maar waarom staat de prijs van één Bitcoin eigenlijk zo hoog?
Er zijn verschillende drijfveren die de koers van Bitcoin op de lange termijn beïnvloeden.
De immens populaire digitale valuta zal met de huidige koersen zeker nog niet klaar zijn met zijn opmars. Als we de trend van de afgelopen jaren doortrekken, dan kunnen we koersen verwachten die het voorstellingsvermogen te boven gaan.
Maar is dit allemaal te mooi om waard te zijn? Nee, er zijn een aantal fundamentele economische redenen waarom de digitale munt zo’n vlucht heeft genomen.
Nu de geest uit de fles is en we als mensheid collectief hebben besloten dat Bitcoin de munt is met waarde, is er geen weg meer terug. Daar kan zelfs de grootste cryptocurrency scepticus weinig aan veranderen. Dit artikel zal je aan de hand van een zestal redenen uitleggen waarom dit zo is.
Waarom Staat Bitcoin Zo Hoog?
Er is niet zomaar één specifieke reden te benoemen waarom de prijs van één Bitcoin relatief duur is. Net als op traditionele markten (aandelen of goud), zal de markt rondom Bitcoin beïnvloed worden door een reeks aan factoren.
Wellicht de belangrijkste factor is natuurlijk de waarde die wij als collectief bepalen. Als we allemaal vinden dat Bitcoin iets waard moet zijn, dan zal dit de prijs van de digitale munt natuurlijk beïnvloeden. Hierna is het simpelweg een kwestie van vraag en aanbod, net als op elke markt waar een goed te verhandelen valt.
1. Vraag En Aanbod
Het klassieke economische principe van vraag en aanbod is natuurlijk de belangrijkst drijfveer van de prijs van Bitcoin. Zolang er mensen zijn die geld over hebben voor Bitcoin tegen de huidige koers, zal er een reden zijn voor de digitale munt om zijn waarde te behouden.
Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van de schaarste van Bitcoin: slechts 21 miljoen Bitcoins zullen ooit in circulatie zijn. Met een wereldbevolking van bijna 8 miljard mensen, is het niet ingewikkeld om te zien dat de verdeling van die 21 miljoen munten erg lastig gaat worden. Als meer mensen interesse tonen in Bitcoin, zal de prijs van de digitale munt logischerwijs omhoog gaan.
Het principe is simpel: als de vraag naar Bitcoin toe neemt, neemt de prijs ook toe. Neemt de vraag naar Bitcoin af, dan daalt de vraagprijs van één Bitcoin.
Omdat we op dit moment al weten dat er in de toekomst steeds minder Bitcoins bij komen op de markt, is er een reden voor mensen om nu in te komen. Investeerders speculeren op het feit dat de vraag groeit, terwijl het aanbod daalt. Dit doet de waarde van hun aankopen stijgen. De prijs van Bitcoin stijgt mee met de groeiende vraag.
Tegelijk daalt het aanbod van nieuwe Bitcoins, omdat de beloning voor mining steeds meer af zal nemen (hier kan je meer leren over het principe achter Bitcoin mining). Deze toenemenende schaarste is direct de tweede hoofdreden dat de prijs van Bitcoin zo hoog staat.
2. Steeds Minder Bitcoins Worden Gemaakt
Bitcoin is een schaars goed, en schaarste zorgt voor het opdrijven van de prijs. In het geval van Bitcoin neemt deze schaarste alleen maar toe naarmate de tijd verstrijkt. Dit motiveert investeerders om te speculeren op de toekomstige prijs van Bitcoin.
De maker van bitcoin, Satoshi Nakamoto, heeft vanaf het begin van de digitale munt bepaald wanneer Bitcoin schaarser wordt. We kunnen dus al voorspellen wanneer er nooit meer nieuwe Bitcoins bij gemaakt zullen worden: dit is het geval in het jaar 2140.
Dit zullen we waarschijnlijk niet meer meemaken, maar dat maakt de investering in BTC niet minder interessant. Over een klein tiental jaar zal 97% van alle Bitcoins ooit al in circulatie zijn, waardoor het effect van de prijsgroei al veel eerder zichtbaar zal zijn.
Deze tijdsbepalingen worden bepaald door het mining proces, waarbij slimme computers worden gebruikt. Deze computers zijn constant bezig ingewikkelde berekeningen maken en een code te kraken, dit heet Proof of Work. In blokken worden nieuwe Bitcoins verdeeld over de computers die de code hebben gekraakt, dit zijn de zogenoemde mining rewards.
De beloning voor dit soort berekeningen neemt elke paar jaar af. Dit gebeurd plotseling, in een evenement dat we de Bitcoin halving noemen. Op het moment van schrijven was de laatste halving op 11 mei 2020, op deze datum werden de mining rewards gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC per blok. De volgende halvering naar 3,135 BTC per blok zal plaatsvinden in de lente van het jaar 2024 (op deze website wordt in real-time afgeteld naar dit moment).
3. Gevolg Van De Marktcyclus
De meeste markten gaan omlaag en omhoog in een meerjarige cyclus, dit is ook het geval voor de Bitcoin prijzen. Er gaat een heel economische theorie schuil achter dit principe. Het heet vooral te maken met de emotie van de (ver)koper en de massa die een trend volgt.
Er zijn jaren waarin de koers van de digitale valuta sterk daalt en lang zijwaards kan gaan, omdat het vertrouwen in de markt op dat moment minder sterk aanwezig is. Er zijn vele factoren die deze natuurlijke economische cyclus kunnen veroorzaken, maar duidelijk is dat het voor komt in vrijwel elk type handelsmarkt.
Een marktcyclus die een duidelijke richting op beweegt kan beïnvloed worden door externe factoren als een mining halving. Maar het kan ook komen door nieuws op het gebied van crypcurrencies. Denk aan China, waarbij de overheid bijvoorbeeld recent Bitcoin in de ban heeft gedaan. Dit heeft effecten op de markt en kan de psychologie van de massa een bepaalde richting op sturen.
Dit effect kan wel tot op zekere hoogte worden gedempt door andere factoren, zoals de introductie van een nieuwe groep investeerders. De exponentiële groei in de Bitcoin prijs heeft namelijk steeds meer geïnteresseerde kopers geïntroduceerd in de crypto markt, omdat het grote geld nu op grote schaal durft in te leggen.
4. Investeerders Durven Te Diversificeren
Waar Bitcoin tot recent nog werd gezien als een zeer speculatieve en risicovolle investering, wordt deze in recente maanden steeds meer vertrouwd. Een klein percentage van grote geldfondsn wordt steeds vaker in Bitcoin ‘geparkeerd’. Gezien het indrukwekkende formaat aan investeringsvolume van sommige fondsen en investeerders, helpt dit al vrij snel om de Bitcoin prijs te laten groeien.
Het vetrouwen in Bitcoin als mogelijke groeimarkt voor de traditionele investeerders is wellicht één van de grootste drijfveren die de koers van Bitcoin naar nieuwe hoogten kan stuwen.
Met een Bitcoin koers die hoog staat is echter nog veel meer gemoeid. Denk bijvoorbeeld ook aan de toegankelijkheid van de digitale munt bij het grotere publiek. Niet alleen hebben steeds meer mensen gehoord van Bitcoin, maar kunnen ze ook steeds makkelijker manieren vinden die ze toegang geven tot een eerste aankoop.
5. Het Is Steeds Makkelijker Om Bitcoin Te Kopen
In de beginjaren van cryptocurrencies moest je op louche websites gegevens achterlaten om aan BTC te komen. Hierna kwam de eerste martkplaats genaamd Mt. Gox, en we weten allemaal hoe dat is afgelopen.
Tegenwoordig is het allemaal een stuk makkelijker om aan crypto te komen, en dat is maar goed ook voor de adoptie van de digitale munt. Niet alleen zijn er vele marktplaatsen die allerhande cryptomunten aanbieden (van Binance tot FTX), ook brokers zijn er in grote getalen (denk aan Coinbase, of het Nederlandse Bitonic).
Maar daar houd het niet op: ook betaaldiensten als PayPal en Revolut bieden nu een dienst aan om euro’s of Amerikaanse dollars om te zetten in Bitcoin. Verder zijn er natuurlijk de Bitcoin ATM machines om op fysieke wijze crypto te kopen, welke je overigens ook in Nederland tegen kunt komen.
6. Landen Adopteren Het Als Betaalmiddel
De adoptie van Bitcoin gaat echter nog verder dan digitale en fysieke adoptie. Er zijn zelfs volledig elanden die Bitcoin nu als wettig betaalmiddel aanmerken. Recentelijk zagen we bijvoorbeeld het Midden-Amerikaanse land El Salvador deze keuze maken.
Het zal het eerste land in een reeks zijn, vooral voor landen met sterke afhankelijkheid van Amerika. De adoptie van Bitcoin kan voor dit soort landen worden gebruikt om politieke druk uit te oefenen.
Bitcoin is voor dit soort landen een stuk gereedschap om aan de grip van het machtige Amerika los te komen. Kleinere, voornamelijk armere landen hopen met Bitcoin hun financiële maar ook politieke toekomst te verbeteren.
Dit soort adoptie laat een hele bevolkingsgroep kennis nemen van en toegang geven aan cryptocurrencies. Dat is geen kleine verandering in de markt, en zeker een goede reden waarom we de prijs van Bitcoin omhoog zien gaan op korte en langere termijn.
Bitcoin Staat Hoog, Maar Voor Hoe Lang?
Een markt is nooit zo simpel als deze op het eerste gezicht lijkt. Dat is ook voor Bitcoin het geval: nu staat de koers hoog, maar morgen staat deze wellicht weer laag. De koers is in deze fase van de digitale munt nog erg volatiel.
De speculatieve kant van Bitcoin zal na verloop van tijd naar verwachting steeds verder stabiliseren. Dit is goed voor de adoptie van de cryptomunt, omdat deze dan als minder risicovol wordt gezien door de massa.
Natuurlijk hebben we in financiële markten altijd te maken met speculering op toekomstige koersen. Dit kan de daadwerkelijke prijs van Bitcoin te ver door laten schieten (overwaardering), of het kan er juist voor zorgen dat mensen de prijs van de munt te ver laten zakken (onderwaardering).
Met een constant veranderende wereld zal het vinden van een balans een oneindige dans blijven. Dat is exact waarom de prijs van Bitcoin nu hoog staat, morgen wellicht laag staat, maar op lange termijn naar waarschijnlijkheid blijft door groeien.
Dat is vooral voor investeerder in cryptovaluta voor de middellange en lange termijn een zeer positief gegeven. We kunnen geen financieel advies geven, maar wij HODLen en kopen de dip de komende jaren nog even. Doe zelf onderzoek of deze positieve toekomstvisie wellicht ook in jou investeringsplan voor Bitcoin kan passen.