Waarom daalt de Bitcoin koers?

on .

Waarom daalt de bitcoin koers?  
De prijs van Bitcoin heeft het zwaar de laatste tijd en de trend lijkt zich door te zetten, de Euro koers ging vorige week in 1 dag bijna 10 procent onderuit. Ook andere munten zoals Litecoin, Namecoin en Peercoin deden het niet veel beter. Zoals altijd is het zoeken naar een reden voor de koersdaling maar die is niet eenduidig aan te wijzen. Er zijn geruchten over prijsmanipulatie maar anderen geven ook de grotere acceptatie van Bitcoin of de sterke Dollar de schuld.

Zoals gewoonlijk is de bitcoin-koers nogal ongrijpbaar. Hij lijkt zich weer niks aan te trekken van technische verhalen van analisten en overdreven voorspellingen van bitcoin-enthousiastelingen. Iedereen had verwacht dat de koers zou ontploffen als een partij als Paypal er alleen maar naar zou kijken maar het tegendeel lijkt waarheid te worden. De laatste tijd volgt het ene goede nieuws het andere op maar de koers trekt zich er niks van aan. Er is waarschijnlijk niet 1 reden aan te wijzen voor de recente daling maar meer een combinatie van factoren. Laten we de mogelijke factoren eens doornemen.

Acceptatie

De grotere acceptatie van bitcoins door (web)winkels zou kunnen bijdragen aan de lagere koers. De meeste winkeliers zullen waarschijnlijk hun verkregen bitcoins meteen omruilen naar fiat-geld. Dienstverleners zoals Bitpay maken dit extreem makkelijk. Om deze bitcoins om te kunnen ruilen naar fiat-geld zullen ze wel verkocht moeten worden en dat drukt de prijs.
Ik heb helaas geen goede gegevens over hoeveel Bitcoins er daadwerkelijk uitgegeven worden en of deze ook daadwerkelijk een invloed hebben op de koers.

Sterke Dollar

De sterke Dollar en aantrekkende economie in Amerika kunnen ook een grote invloed hebben op de dalende koers. Als de Dollar sterk is hebben andere valuta's en zogenaamde commodities de neiging om te dalen, zoals goud bijvoorbeeld. Zoals iemand zei: "het is komkommertijd", bitcoin is nu even niet sexy lijkt het en dat heeft zeker zijn invloed op de koers.

Prijsmanipulatie

De prijsmanipulatie op Bitstamp (zoals ook besproken door Tuur demeester tijdens de laatste "week van Bitcoin") zou voornamelijk gedaan worden door de zogenaamde grote spelers. Deze manipuleren de bitcoin-prijs op bitstamp, welke ook gebruikt wordt door veel bitcoin handelaren. De prijs op Bitstamp wordt dus kunstmatig laag gehouden en dan gebruiken ze die lage prijs om goedkoop Bitcoins in te kopen bij diverse handelaren.
Maar prijsmanipulatie doet zich waarschijnlijk niet alleen voor op Bitstamp, een ongeruleerde markt als Bitcoin is fantastisch maar leent zich helaas ook goed voor allerlei vormen van vals spel. De waarde van het Bitcoin netwerk is momenteel nog klein en grote handelaren kunnen deze waarschijnlijk eenvoudig manipuleren. Misschien voert de gevestigde orde wel een aanval uit op de bitcoin-koers? wie zal het zeggen.

Mining

Op Reddit kwam ik ook de opmerking tegen dat, nu de bitcoin prijs zo laag is, bitcoin-miners bitcoins verkopen om hun mining operatie te kunnen betalen. In een stijgende markt zouden ze waarschijnlijk een deel bewaren en het andere deel gebruiken voor de lopende kosten. Ik heb hier helaas verder niet veel info over.

Weak hands

Ik heb het idee dat de koersstijging van het afgelopen jaar voornamelijk gebaseerd is op speculatie, op de hoop dat de bitcoin-koers hoger zou worden, niet perse overtuigd van het succes van Bitcoin zelf. Die partijen, op zoek naar winst, zijn nu misschien wel aan het verkopen nu de snelle winst uitblijft. Er is waarschijnlijk ook een grote groep die misschien winst pakt nu het nog kan of die het simpelweg te heet onder de voeten wordt.
De mensen die overtuigd zijn van het lange termijn success van bitcoin blijven over. Deze groep zal waarschijnlijk niets tot zeer weinig verkopen, hoeveel de koers ook daalt. Het is nu maar afwachten of we op de korte termijn op een bodem uitkomen en op welke prijs.

Ten slotte

Een hoop mogelijke redenen dus voor de koersdaling, maar zoals ik al zei: het blijven allemaal speculaties, markten zijn nou eenmaal ongrijpbaar. Maar je kan je natuurlijk afvragen, is de prijs van de bitcoin wel zo belangrijk? Terwijl de koers op en neer gaat blijft bitcoin groeien en blijft het aantal bitcoin acceptanten zich uitbreiden. Overal en nergens duiken bitcoin en cryptocurrency gerelateerde initiatieven op en zie je spontane bitcoin meetups georganiseerd worden. De Blockchain technologie achter Bitcoin is uitgevonden en dat duveltje gaat niet meer terug in het doosje. Om af te sluiten heb ik een mooi stukje tekst geplaatst van Andreas Wauters, aangezien hij beter uitdrukt wat ik eigenlijk wilde zeggen.

"If you lose hope and get depressed because prices are low, you shouldn't be involved in bitcoin. The price is irrelevant, look around you, lose yourself in the wonder of a growing and free economic system and enjoy every bump and plot twist it comes with. See the value of the network grow day by day and know that value will stick around longer than any unrealistic "to the moon" bubble could ever do.
Stop checking the price every 5 seconds and get out of your little bubble of helplessness. Now is the time to grasp opportunity and help grow this economy, now is the time to get your good idea and start that startup. Every insignificant little step towards providing a wanted service you take right now will be magnified a thousandfold and be transformed into a majestic leap over the comming years, as the rest of the world starts to recognize the solutions this new technology can offer. Wake up, this is the best time of our life."

Comments   

# Guest 2014-09-22 22:49
uiteindelijk zal bitcoin net zo gaan werken als zwartgeld nu, je kan er mee hoeren snoeren vreten zuipen, iets tastbaars kopen is moeilijk omdat je dan weer met de billen bloot moet bij de overheid.

B Coinnie
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-09-23 14:27
Er bestaat geen zwart geld , want wat zwart is in land x is perfect wit in land y.
Bitcoin is wereld wijd en kent geen grensen , wat er gebeurd is dat er meer in en uit gaat , en er minder word vastgehouden.
het verhogen van de inwissel mogelijkheden zorgt voor een tijdelijke daleng van de prijs.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-09-22 20:34
Leuk stukje, maar als jij het ook niet weet waarom schrijf je dan stukje vol waarschijnlijkh eden? Dan zou ik er voor kiezen om niets te schrijven. :-| :roll:
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-09-22 17:39
Of blijven de bitcoins hangen in het clubje van de vrienden van bitcoin en zijn er geen kopers of geïnteresseerde n meer en zit je dus in een pure verkopersmarkt. Zolang bitcoin geen meerwaarde brengt voor de massa (waarop het nog steeds wachten is) zal bitcoin blijven dalen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-08-01 19:49
Ja en fiat geld zal altijd inflatie kennen dan liever iets wat bij 21.000.000 stopt en wat van niemand is .
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-09-22 11:47
Leuk stukje. Wa te denken van de enorme aantallen verkocht BTC vorige week in China. Er moest een hoop geld vrijgemaakt worden voor aanschaf Alibaba aandelen. Kijk gerust eens nar de cijfers per dag van BTC China. daar werd vrij snel ineens duizenden duizenden bitcoin meer verkocht per dag.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh