Waarom stijgt en daalt de Bitcoin koers?

on .

Waarom stijgt en daalt de Bitcoin koers?  
Waarom de koers van Bitcoin stijgt en daalt blijft één van de meest gestelde vragen. De tweede vraag die ik daarop meestal krijg is: "Waarom heeft een Bitcoin uberhaupt waarde?". Mijn korte antwoord op beide vragen is "Vraag en aanbod". Men wil bitcoins om mee te betalen of omdat ze denken dat ze meer waard worden. Of men wil er vanaf omdat men denkt dat de waarde zal dalen. Het tekort of overschot aan bitcoins bepaalt daarop de prijs. Als er meer vraag is dan er bitcoins beschikbaar zijn dan stijgt de prijs, is het andersom dan daalt deze.

Voor zover het korte antwoord. Dit is in principe wel de kern van de zaak maar in de echte wereld zijn er uiteraard nog een groot aantal andere factoren die de prijs mede bepalen. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan: vertrouwen, speculatie en emotie. Deze zijn dan weer gekoppeld aan externe factoren zoals bijvoorbeeld een gevalletje Griekenland of Capital controls in China. Er zijn velen die de prijs proberen te voorspellen of analyseren maar ik heb tot nu toe nog niemand gezien die succesvol alle pieken en dalen heeft voorspeld.

Het beste is uiteraard om mensen zelf na te laten denken over hun eigen vragen. Als iemand dus vraagt waarom Bitcoin waarde heeft of waarom de prijs fluctueert, antwoord ik bijna altijd als volgt: "waarom heeft een Picasso waarde en waarom fluctueert deze waarde?". Hetzelfde verhaal dus: vraag en aanbod. Men wil een picasso omdat deze beperkt beschikbaar zijn, net als bitcoins dus welke niet zomaar bijgemaakt kunnen worden. En men wil een Picasso omdat ze denken dat deze in de toekomst meer waard zal zijn ten opzichte van onze andere valuta's, de Euros en Dollars van de wereld. Welke trouwens niet beperkt beschikbaar zijn, oneindig bijgemaakt kunnen worden en bijna gegarandeerd minder waard zullen zijn in de toekomst.

Wat ik zelf wel opmerkelijk vind is dat mensen er meestal van opkijken dat er achter Bitcoin geen centrale bank of instantie zit die de prijs bepaalt. "maar dat kan toch niet? wie stelt de prijs dan vast?" is een veel gehoorde kreet na een paar minuutjes van uitleg over de werking van Bitcoin. We zijn met zijn allen blijkbaar zo gewend aan centrale banken en financiele instituties die elk aspect van de economie reguleren en manipuleren. Zoveel zelfs dat het idee van een geldsoort, waarvan de prijs wordt bepaalt door vraag en aanbod, bijna als heiligschennis klinkt.

Ik kwam trouwens op het idee om dit artikel te schrijven na het lezen van twee artikelen die zich buigen over het schijnbaar willekeurige gedrag van de Bitcoin koers. De artikelen in kwestie: The Randomness of Bitcoin Prices and Black Swans en Why Bitcoin Price Changes?. Spoiler alert: Beide artikelen geven interessante inzichten maar in geen van beide artikelen wordt een echt antwoord gegeven op de vraag.

Ik kan je dus helaas niet vertellen wat de prijs volgende volgend jaar, volgende maand of zelfs morgen zal doen. We zijn afhankelijk van allerlei in en externe factoren en het systeem is waarschijnlijk te complex om echt succesvolle voorspellingen te kunnen doen. Maar al lijkt het voorspellen van de prijs op korte termijn onbegonnen werk, de lange termijn voorspelling van een stijgende koers blijkt zich toch nog steeds staande te houden.

Maar garanties uit het verleden zijn nog steeds geen garantie voor de toekomst.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: koers,

Comments   

# Guest 2018-04-02 12:02
Kan iemand mij uitleggen waarom een bitcoin zoveel waard kan zijn als er inmiddels al legio van deze codes (soorten cryptocurrencie s) beschikbaar zijn en er nog steeds bijkomen. Er rust dus kennelijk geen pattent op deze uitvinding en daarmee is de bitcoin niet uniek. Ik zie dan ook geen verschil tussen de voordelen die een bitcoin bied en een andere cryptocurrencie s en daarmee word de bitcoin eigenlijk waardeloos. De uitvinding niet natuurlijk !
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-04-03 14:38
Je kan Bitcoin wel kopieren maar je kopieert daarmee niet: De waarde, alle programmeurs die ermee bezig zijn, alle naamsbekendheid , alle exchanges die het accepteren, alle miners die het beveiligen, alle plaatsen waar je ermee kan betalen en ga zo maar even door. Het netwerkeffect maakt bitcoin steeds groter en waardevoller.

Als jij bitcoin kopieert heb je wel de software maar je moet in principe weer helemaal overnieuw beginnen.

Stel je voor dat ik morgen de facebook website kopieer maar zonder gebruikers. Hoe moet ik dan mensen overhalen om aan mijn facebook mee te doen? juist: dat wordt lastig.
Tenzij jouw Facebook misschien hele speciale eigenschappen heeft die de 'oude' facebook niet heeft.

Tot nu toe echter zien we dat bijna alle altcoins niet veel meerwaarde hebben ten opzichte van Bitcoin.

Dat wil niet persé zeggen dat Bitcoin altijd de grootste en meest waardevolle zal blijven maar ik zie dat niet veranderen op de korte termijn.

lees anders ook dit artikel maar eens:
https://medium.com/@jimmysong/why-bitcoin-is-different-e17b813fd947
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-10-31 11:15
Mijn mening: Bitcoin is de grootste zwendel van de moderne tijd. Iemand heeft dit opgezet in de verwachting er veelvoudig miljardair van te worden. Die iemand houdt bitcoins aan tot hij denkt hij maximum binnen te kunnen halen en laat dan de zeepbel klappen. Maar misschien vergaat het hem net als de gebroeders Hunt in de vorige eeuw en eindigt hij op zwart zaad.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-01-06 15:13
Bitcoin is geen geld maar een code om transacties te verwerken over de blockchain. Aangezien dit wel een waarde vertegenwoordig en er steeds meer transacties worden gedaan binnen nu en 3 jaar word de code (BTC) belangrijk en dan genereerd het vanzelf een waarde. Slimme mensen kopen ze daarom nu al. En hoe meer mensen kopen hoe hoger de waarde omdat ze allemaal in de code geloven.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-02-26 07:30
wat denk jij, de blockchain is tochs DE uitvinding van de eeuw, niet aleen voor geld,
wat denk jij van de toekomst bitcoin koers of huidige?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh