De vraag die je het meeste hoort is: “Wie of wat bepaalt de prijs van een bitcoin?” Mijn antwoord is dan altijd “emotie & vraag/aanbod”. Nu merk ik dat dat voor de meeste mensen vaak een nogal onbevredigend antwoord is. Laten we samen met recente nieuwsberichten eens proberen om dit antwoord wat meer toe te lichten. Immers de koers heeft de afgelopen tijd weer flinke sprongen gemaakt, terwijl er wezenlijk niet echt iets schokkends is gebeurd, hoe kan dat? In dit artikel gaan we eerst in op factor 1: emotie.
Om te beginnen een kleine disclaimer: ik ben geen prijsexpert of econoom en mijn voorspellingen & analyses zijn alleen mijn kijk op de zaak en zeker geen aankoop of verkoopadvies. De koers van de bitcoin blijft bijzonder moeilijk om te voorspellen en zoals iemand ooit al eens zei “voorspellen is makkelijk, tenzij het om de toekomst gaat”.
Emotie
Om terug te komen op de bitcoin-koers, we zagen deze de afgelopen maand eerst flink stijgen en daarna weer flink dalen. Toch is er de laatste tijd niet perse een ramp gebeurd of heeft er een wonder plaatsgevonden. De vraag blijft dus: Waardoor fluctueert die koers dan toch zo heftig? Om dit uit te leggen wil ik eerst ingaan op hetgeen dat (wat mij betreft) de belangrijkste factor is in de koers: emotie. En met emotie bedoel ik dan wat de Engelsen meestal Greed & Fear noemen. Greed (hebzucht) doet je kopen, Fear (angst) doet je verkopen. Dat geldt voor het gros van de beleggers en je hebt altijd een groepje mensen die zo dapper zijn om te doen wat ze in het engels noemen “leaning against the wind”. Dus kopen als anderen juist verkopen en andersom.
Greed
Als je nu het nieuws van de afgelopen tijd erbij pakt, dan is de aankondiging van Paypal dat ze cryptocurrencies zullen gaan integreren typisch er zo eentje die onder de Greed categorie kan vallen. Na dit nieuws begon de bitcoin-koers flink te stijgen en waarom eigenlijk? De aankondiging noemde niet perse dat bitcoins geaccepteerd zouden gaan worden, alleen cryptocurrencies, maar alleen al het feit dat een bedrijf als Paypal nadenkt over bitcoins is blijkbaar al genoeg voor een prijsstijging. Het idee of de kans dat de koers zal gaan stijgen zorgt voor een hogere koers.
“Greed is good”, in ieder geval wat de koers betreft. Mensen kopen graag iets waarvan ze denken deze in waarde zal gaan stijgen. En alle
praktische/ideologische kwesties terzijde weet ik bijna zeker dat het gros van de mensen die bitcoins kopen dat doet omdat ze denken dat de prijs zal gaan stijgen. Het overgrote deel van de bitcoin-kopers ziet het als een belegging. Sommigen voor de korte termijn, sommige voor de lange. Sommige doen het professioneel en hebben er een dagtaak van gemaakt (de zogenaamde traders) anderen doen het gewoon in de hoop een extra zakcentje te verdienen. Er zijn uiteraard ook mensen die bitcoins kopen om ze ergens specifiek voor te gebruiken maar ik denk dat die groep mensen tot nu toe tot de minderheid behoort.Ik zal heel eerlijk zijn, greed is ook de reden waarom ik ooit met bitcoin ben gestart, ik zag de prijs van een bitcoin in korte tijd stijgen van 1 naar 15 dollar en ik dacht: “die trein wil ik niet missen” Om een lang verhaal kort te maken, de prijs ging daarna weer terug naar 1 dollar en toen dacht ik: “dat geld ben ik toch al kwijt, laat ik ze maar houden” Goede beslissing achteraf gezien maar het had ook zomaar anders kunnen lopen.
Ik ben wat ze noemen een zogenaamde lange termijn belegger. Ik heb bitcoins en ik ben ook van plan om er een aantal te houden omdat ik denk dat het lange termijn potentieel van bitcoin enorm is. Ook ben ik gegrepen door de technologie en de potentiele positieve effecten ervan. Daarnaast echter probeer ik weer uit te geven omdat ik me besef dat een munteenheid alleen kan groeien als je er iets mee doet, maar dat is weer voer voor een heel nieuw artikel waarschijnlijk.
De lange termijn beleggers zijn waarschijnlijk de mensen die er het meest voor zorgen dat de bitcoin prijs stapsgewijs blijft stijgen en telkens een nieuwe bodem ziet die hoger is dan de vorige top. Het is wat dat betreft een samenspel van de korte en lange termijn beleggers. De korte en lange termijn beleggers zorgen er samen voor dat de prijs omhoog gaat maar de korte termijn beleggers stappen relatief gezien sneller uit als de koers omlaag gaat, of belangrijker nog, als ze denken dat de koers omlaag gaat. Fear dus.
Fear
De afgelopen periode zagen we ook een aantal typsiche “Fear” nieuwsberichten. Zo werden we bijvoorbeeld getracteerd op doemsberichten over de 51% van ghash.io. Ghash.io is een zogenaamde mining pool, dat is een soort van cooperatie waar mensen vrijwillig hun mining rekenkracht aan kunnen toevoegen om samen meer kans te maken op het minen van Bitcoins. Als zo’n mining pool te groot wordt, dus meer dan 51% van de rekenkracht van het totale bitcoin-netwerk, dan is er een kans op fraude. Zo zou de pool bijvoorbeeld transacties dubbel kunnen uitvoeren, de zogenaamde “doublespend”. Of ze zouden transacties van anderen kunnen tegenhouden en het netwerk zelfs kunnen platleggen. Maar de kans is erg groot dat ze gepakt worden voor fraude of dat iedereen wegloopt bij hun pool. zie ook de reactie van gavin andresen op deze kwestie hierover.Ik wil er dus niet te veel in detail op ingaan maar het feit is wel: er is nog niks gebeurd en toch daalt de prijs en is er een hoop paniek, een hoop “Fear” wat korte termijn beleggers waarschijnlijk zal doen beslissen om te verkopen.
Manipulatie
En waar mensen zijn wordt ook vals gespeeld uiteraard. Een groot gedeelte van de stijgingen en dalingen wordt ook veroorzaakt door speculatie, manipulatie en noem alle spelletjes maar op die mensen de afgelopen duizenden jaren geleerd hebben. Een paar praktijk voorbeelden:
1. Vorig jaar werd de (toen nog) grootste bitcoin-beurs mtgox aangevallen door hackers. Op deze manier was de beurs bijna onbereikbaar waardoor koop en verkooporders niet doorgingen of vertraagd uitgevoerd werden. Dit veroorzaakte paniek en deed de prijs dalen waarvan de hackers dan weer gebruik maakten om goedkoop bitcoins te kopen.
2. Ook gezien op mtgox: Insiders in MTgox deden fictieve bitcoin-aankopen waardoor de prijs kunstmatig hoog opgedreven werd en ze (waarschijnlijk) hun bitcoins voor een goed bedrag hebben kunnen verkopen.
3: Er zijn een hoop berichten over professionele traders die grote hoeveelheden bitcoins verkopen om daarna gebruik te maken van de gedaalde prijs om weer goedkoop bitcoins in te kunnen kopen, het zogenaamde “short-selling”. Hoe groot de invloed van professionele traders is op de bitcoinprijs zou ik niet precies weten maar ik denk dat het aanzienlijk is. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Kuddedieren
En het laatste stukje van de puzzel, waardoor de koers niet alleen fluctueert maar ook heftig fluctueert, is dat mensen in weze kuddedieren zijn. Ik ken een hoop mensen die al tijden lang zitten te wachten op het perfecte koopmoment (wat dus nooit komt). Als de koers dan toch gaat stijgen beseffen ze dat ze te laat zijn en gaan ze kopen. Hetzelfde geldt ook andersom, ze blijven net zo lang op hun bitcoins zitten totdat de prijs in elkaar zakt en dan struikelt iedereen over elkaar heen op weg naar de uitgang. Het grootste gedeelte van de mensen koopt in een snel stijgende markt en verkoopt in een snel dalende markt en ik heb dat effect nu al meerdere malen in de praktijk gezien (en er helaas zelf ook al een paar keer aan meegedaan)
Kortom
De prijs wordt dus grotendeels gedreven door emotie, door mensen die denken dat ze er op de korte of lange termijn geld mee kunnen verdienen. Daarnaast heb je uiteraard ook mensen die er weer, om wat voor reden dan ook, vanaf willen. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat de bitcoins zullen dalen in waarde of doordat ze enkel hun periodieke winst willen pakken. En naast die twee heb je weer een heel scala van andere emoties, factoren en andere effecten die de prijs vaak net de andere kant op sturen dan je verwacht had, niets zo grillig als een (bitcoin)-koers.
Als ik zie hoe het de afgelopen jaren vergaan is met de koers dan doe ik de voorzichtige voorspelling dat deze langzaam zal blijven stijgen met hier en daar een flinke uitschieter naar boven en beneden. Hoe langer Bitcoin bestaat hoe meer mensen er mee in aanraking zullen komen en hoe meer mensen zullen beslissen om er ook een paar te houden met het zicht op de toekomst. Maar let wel, mocht er bijvoorbeeld ooit een moment komen dat er een bug ontdekt wordt in het bitcoin-protocol of wordt bitcoin globaal verboden. Dan kan het ook wel eens in één keer afgelopen zijn en kan de koers binnen luttele tijd naar 0 gaan.
Factor2: Vraag en aanbod
En dan kom je dus vanzelf uit op de tweede bepalende factor van de bitcoin-prijs. Want die emotie’s veroorzaken dus het eerdergenoemde vraag & aanbod en die op hun beurt maken het weer mogelijk om een prijs aan een bitcoin te verbinden. Maar Bitcoin heeft geen centrale instantie die een prijs bepaalt. Waar en hoe die prijs dan wel uiteindelijk bepaalt wordt, daar zal ik in het volgende artikel op ingaan.
Gepost door Roland de Goeij
Heel goed artikel!
Ik vraag me dit alleen nog concreter af: wie ‘wijzigt’ de bitcoinwaarde? Wordt die automatisch bepaald door computers, die weer verbonden zijn met het bitcoinnetwerk en de totale vraag- en aanbod markt?
Als je in detail kijkt hoe het nou echt werkt, dan is er niet zo iets als “de” Bitcoin-koers. Er zijn verschillende markten en verschillende handelaren, en die hanteren allemaal hun eigen, verschillende koersen.
Zowel kopers als verkopers kunnen kenbaar maken hoeveel bitcoins ze willen (ver)kopen voor welke koers; daarbij is het uiteraard zo dat de kopers een lagere koers willen hebben, en de verkopers een hogere koers.
Als, op een bepaald moment, een koper akkoord gaat met het aanbod van een verkoper, dan zal de handelsbeurs ze als een “match” detecteren, en dan wordt er een transactie uitgevoerd tussen beide. De koers van die transactie staat dan bekend als “de” nieuwe Bitcoin-koers. Omgekeerd kan ook: een verkoper kan akkoord gaan met de vraag van een koper, met vergelijkbaar resultaat.
[..]
[..]
Als er verschillen zijn tussen verschillende beurzen, dan zijn er slimme handelaars die op de goedkope beurs kopen, en op de dure beurs verkopen; dit heet “arbitrage”. Het resultaat hiervan is, naast winst voor de slimme handelaar, dat de koersverschillen kleiner worden; bij voldoende arbitrage-handelaars zal iedere beurs min of meer de zelfde koers hebben. Dit wordt dan gezien als “de” Bitcoin-koers.
Goed stuk! Benieuwd naar het volgende artikel.
Succes trouwens met bitcoin globaal verbieden, dat gaat meer moeite en geld kosten dan dat het in tegenwaarde (tegenwaarde in fiat, wat is dat?) gaat opleveren.
Hopelijk ziet DNB en ABN e.d. op tijd het licht voordat de rentelast en inflatie ons ten onder trekken.
We gaan het meemaken.
Verbieden zal niet overal tegelijkertijd gebeuren, en nooit helemaal overal. En zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat dat wel gebeurt, zal de prijs niet helemaal nul worden. Ik denk wel dat de prijs dan enorm zal kelderen, zoals we bijv. zagen toen China Bitcoin min of meer verbood.