Beginnen met Bitcoin? Lees dan eerst de 10 Bitcoin tips voor beginners.

op .

Instappen in Bitcoin? lees eerst de 10 bitcoin tips voor beginners.  
We krijgen op deze website een hoop vragen over hoe je het beste kan beginnen of "instappen" in Bitcoin. Omdat het bij Bitcoin om geld gaat moet je goed nadenken voordat je gaat beginnen. Om jullie te helpen met de eerste stappen hebben we deze lijst met gemaakt met 10 handige tips voor beginners. Neem de lijst goed door en orienteer je goed voordat je aan de slag gaat. Je kan hierna ook het artikel "Beginnen met Bitcoin" lezen. Heb je verder nog vragen dan kan je contact met ons opnemen.

1. Bitcoin is een experiment: Onderwijs jezelf

Bitcoin staat nog in de kinderschoenen. IUnformeer jezelf en maak je bewust van alle kansen en alle risico's. Lees het artikel "Wat is Bitcoin" goed door en kijk eens rond in de "veelgestelde vragen" sectie. We hebben ook een korte "Beginnen met Bitcoin" handleiding.

2. Denk eraan: Bitcoin is NIET anoniem

In tegenstelling tot wat je misschien hebt gehoord is Bitcoin niet anoniem. Bitcoin-adressen zijn niet gekoppeld aan een persoon maar de Bitcoin transacties daarentegen zijn volledig transparant en traceerbaar. Je kan Bitcoin daarom beter zien als pseudo-anoniem. Afgezien van het feit dat je uberhaupt niks illegaals hoort te doen zou ik er zeker niet Bitcoin bij gebruiken.

3. De Bitcoin koers kan hevig fluctureren, hou daar rekening mee.

Werp eens een blik op de bitcoinspot.nl wisselkoersen pagina, kies onder periode "all" en dan is verdere uitleg denk ik overbodig.

4. Investeer geen geld dat je niet kan missen

Deze regel kennen we al van de beurs maar de strekking blijft hetzelfde. Ga er niet vanuit dat Bitcoin je gegarandeerd rijk zal maken en besef je ook dat je al je ingelegde geld kan verliezen.

5. Kies een goede Bitcoin-wallet

Veilig opslaan van je Bitcoins is iets waarover je goed moet nadenken. Sla nooit grote hoeveelheden Bitcoin op in een online wallet en schaf bij voorkeur een hardware-wallet aan om je bitcoins mee op te slaan. Onze voorkeur gaat uit naar de Trezor Bitcoin-safe. Zie ook onze "Beginnen met Bitcoin" handleiding voor meer info of raadpleeg het meer uitgebreide artikel: "Je bitcoins veilig opslaan hoe doe je dat?".

6. Gebruik verschillende & complexe wachtwoorden en 2FA.

Velen van ons kiezen er uit puur gemak voor om voor meerdere sites hetzelfde (vaak simpele) wachtwoord te gebruiken. Hackers echter kunnen makkelijke wachtwoorden helaas eenvoudig kraken of raden en een wachtwoord kan ook gestolen worden uitlekken enz. Op zijn beurt kunnen dan al je accounts geopend worden door de boosdoener met alle ellende van dien. Gebruik dus daarom voor elk account een uniek en complex wachtwoord. Gebruik eventueel wachtwoord beheer software zoals keepass om al je wachtwoorden veilig op te slaan.

Zet, waar mogelijk, 2FA aan voor al je online diensten zoals wallets en exchanges. 2FA staat voor 2-factor authentication, op die manier moet je een wachtwoord opgegeven en ook bijvoorbeeld een code invoeren die je krijgt van een app op je telefoon. Op deze manier wordt de kans een stuk kleiner dan kwaadwillenden als jou inloggen en je bitcoins stelen. Wij raden aan om de Authy-app te gebruiken.

7. Maak back-ups!

Maak regelmatig back-ups van je bitcoins. Bitcoin-core en Electrum hebben bijvoorbeeld allebei de optie beschikbaar om een versleutelde backup te maken van je portemonnee. Doe dit op geregelde basis. Nogmaals: je zal niet de eerste (of de laatste) zijn die er op een dag achter komt dat al zijn bitcoins weg zijn. Zie ook: Bitcoin software om mee te beginnen

8. Wees paranoide / Pas op met oplichters

Wat ons betreft kan je tegenwoordig niet paranoide genoeg zijn als het gaat om het veilig houden van je gegevens. Zorg dat je computer voorzien is van een goede virusscanner en een goede firewall. Mocht je de mogelijkheid hebben doe dan al je Bitcoin-gerelateerde zaken op een aparte, schoon geinstalleerde pc. Voor extra veiligheid kan je linux gebruiken. Extra veiligheidopties zijn een VPN en brower-plugins zoals privacy badger. Kijk anders eens op https://laatjeniethackmaken.nl/ voor goede tips wat betreft het beschermen van je pc en of smartphone.

Wees extra voorzichtig met emails en aanbiedingen die te goed klinken om waar te zijn. Als je een bitcoin-gerelateerde email krijgt waarvan je de afzender niet kent gooi deze dan weg. Mocht een email toch verdacht echt lijken zweef dan eerst even met je muis over de links in het artikel (niet klikken!) zodat je kan zien of deze ook echt verwijzen naar de juiste locatie.

9. Controleer altijd je verzend- en ontvangst adressen

Als je bitcoin wil versturen of ontvangen, controleer dan altijd goed het bitcoin-adres. Bitcoin betalingen zijn namelijk onomkeerbaar. Als je bitcoins verstuurd naar het verkeerde adres of een verkeerd ontvangst adres opgeeft kan je ze als verloren beschouwen. Sommige software of online diensten geven je ook de mogelijkheid om de hoogte van de transactiekosten zelf te bepalen, let hier ook goed mee op!

10. Denk aan de belastingdienst

Naarmate Bitcoin meer geaccepteerd wordt gaan ook regeringsinstanties ermee bemoeien. Je moet nu bijvoorbeeld al je hoeveelheid digitaal geld opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte en daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. Hou dus een goede boekhouding bij en ga er maar van uit dat de belastingdienst, of een andere regerings-instantie, vroeg of laat van zich laat horen.

Tags: koers,

Reacties   

# Guest 06-06-2016 07:36
Even over nr2
Bitcoin zijn wat ze noemen pseudoniem
Ja de transacties zijn door iedereen in te zien maar van adres naar adres
De naam achter dat adres is onbekend tenzij je het opgeeft
Koop je je bitcoins bij een exchange krijg je te maken met know your client wetten en moet je je gegevens in vullen
Echter koop je het bij een andere gebruiker voor cash geld hoeft dit niet en ben je anoniem tot dat je alsnog iets er mee betaald waar het invullen van je gegevens vereist is
Gebruik je je bitcoins na het aanschaffen alleen in face to face transacties dan kan je anoniem blijven
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen