Er is weer een nieuwe manier bij voor cypto-projecten om geld in te zamelen: de IEO. IEO staat voor Initial Exchange Offering. Nu kenden we al de ICO (Initial Coin Offering) waarmee crypto startups de afgelopen jaren geld hebben binnengehaald voor hun, soms dubieuze, projecten. Investeerders betalen bij ICO’s het project een bepaald bedrag (vaak in Ethereum). Wat de investeerders terug krijgen voor hun investering is meestal alleen de hoop op toekomstige winsten.
Voor een investeerder kan dit interessant zijn, want hij stapt in voordat de munt überhaupt ontwikkeld is en verhandelt wordt. De prijs is hierom vaak relatief laag. En voor het project dat de ICO houdt is het dé manier om financiering binnen te krijgen om het project te kunnen ontwikkelen. Maar er zijn veel nadelen op te noemen die horen bij een ICO. Dit is dan ook de reden dat er een nieuwe methode in opkomst is, namelijk de Initial Exchange Offering (IEO).
Initial Exchange Offering
Bij een Initial Coin Offering heeft de uitgever van de ICO de touwtjes vaak in handen. Op hun eigen website bieden ze de ICO aan en ontvangen ze het geld. Maar omdat ze het allemaal in eigen beheer hebben, zijn er ook veel projecten geweest die er vandoor zijn gegaan met de investeringen.
Bij een Initial Exchange Offering gaat de manier van het verkrijgen van financiering via een exchange. Dit is een stuk veiliger voor de investeerder vergeleken met een ICO. Bij een Initial Exchange Offering gaat namelijk al het contact met het project via een exchange. Dit zijn vaak exchanges die al een langere tijd bestaan en daarom vertrouwen verdient hebben. Exchanges als Binance hebben hiervoor bijvoorbeeld een platform opgericht, namelijk Binance Launchpad. Maar ook exchanges als Kucoin en Bittrex zijn hiermee bezig.
Omdat de investering gefaciliteerd wordt door vertrouwde exchanges is dit voor de mensen die hun geld in deze nieuwe projecten stoppen een stuk veiliger. Je hoeft je zo geen zorgen meer te maken of je wel daadwerkelijk je beloofde munten ontvangt. Dit gaat allemaal keurig via de vertrouwde exchange. Ook was de manier van betalen bij een ICO soms omslachtig. Maar bij exchanges die IEO’s faciliteren kun je gewoon betalen vanuit de bekende wallets en worden hier je munten hier ook automatisch geplaatst zodra het ontwikkeld is. Maar er zitten nog veel meer voordelen aan een initial exchange offering in vergelijking met een ICO.
Verschillen tussen een IEO en een ICO
Een van de belangrijkste voordelen van een IEO ten opzichte van een ICO is de veiligheid voor de investeerder. Bij een ICO wordt zoals genoemd vaak direct betaald aan de ontwikkelaars van het project. Besluiten ze er vandoor te gaan met het geld? Dan is hier weinig aan te doen. Bij een IEO gaat dit allemaal via gerenommeerde exchanges. Je kunt er hierbij dus wel vanuit gaan dat ze er niet vandoor gaan met je investering.
Daarnaast zit er een duidelijk verschil in de manier waarop het nieuwe project het geïnvesteerde geld zal gebruiken. Bij een ICO staat het project er volledig zelf voor wat betreft promotie. Een groot gedeelte van de geïnvesteerde middelen zal daarom ook uitgegeven worden aan marketing en niet aan de daadwerkelijke ontwikkeling van het project. Bij een IEO kan het nieuwe project nauw samenwerken met de exchange. De exchange heeft er namelijk ook baat bij dat er veel mensen investeren, want vaak ontvangen ze hiervoor een vergoeding. De marketing kan bij een IEO daarom samen met de exchange opgepakt worden en dit bespaart veel geld. Deze middelen kunnen nu weer ingezet worden om het project technisch te verbeteren.
En een ander belangrijk verschil is dat bij een IEO de nieuwe token direct op de exchange te verhandelen is zodra het er klaar voor is. Dit zal direct zorgen voor handelsvolume. Dit in tegenstelling tot ICO projecten die zelf actief aan de slag moeten om exchanges zover te krijgen het project toe te voegen. Naast dat er veel werk voor nodig is, kost het vaak ook een flinke ‘listing fee’, wat ook weer ten koste gaat van het ontwikkelingsbudget. Bij een IEO wordt het nieuwe project direct blootgesteld aan de vele gebruikers van het platform. Hierdoor is het gemakkelijker om ontdekt te worden.

Voorbeelden IEO’s
Een van de bekendste voorbeelden van een IEO was die van Bittorrent (Tron) op de Binance Launcepad. Binnen mum van tijd werd er ruim 7 miljoen dollar opgehaald op het platform. Ditzelfde geldt voor het Fetch.AI project, dat ook binnen enkele seconden miljoenen binnen wist te slepen afgelopen februari.
Hieruit kan wel opgemaakt worden dat het een succesvolle manier is om financiering binnen te slepen. Samen met grote exchanges als Binance kan een nieuw project snel onder de aandacht gebracht worden.