Monero is een cryptocurrency project met een sterke focus op privacy en censuur bestendige transacties. Het is niet het enige project met de focus op anonieme transacties. Er zijn namelijk nog veel meer projecten die hier hard mee bezig zijn zoals bijvoorbeeld: Zcash (ZEC), Verge (XVG), PIVX (PIVX) en DASH (DASH). Maar geen van deze projecten komt wat privacy betreft in de buurt van Monero.
Het begin van Monero
Op 18 april 2019 vierde Monero de vijfde verjaardag, en in de afgelopen vijf jaar is er veel met het project gebeurd. Het hele project is gebaseerd op een protocol genaamd CryptoNote. Dit protocol dook voor het eerst op in 2013 en was op dat moment, naar eigen zeggen van de lead developer van Monero, revolutionair. Het protocol maakte gebruik van bestaande technieken, maar deed dit op een andere manier. Dit zorgde voor veel privacy en anonimiteit voor de gebruikers. Op dat moment werd er nog nergens in de crypto wereld gebruik van gemaakt.
Maar Monero was niet het eerste project dat het CryptoNote protocol in de code heeft geïmplementeerd. Dit werd gedaan door ByteCoin, een ander project met privacy hoog in het vaandel. Maar door onenigheid binnen dat project over de verdeling van de cryptocurrency voordat de code openbaar werd gemaakt (Pre-mine) werd BitMonero opgericht. In April 2014 nam een Bitcointalk gebruiker met de naam “thankful_for_today” de broncode van ByteCoin over en maakte er BitMonero van.
Niet veel later verdween de Bitcointalk forum gebruiker van het toneel en namen mensen uit de BitMonero achterban de ontwikkeling van het project over. De naam werd verandert naar Monero en tegenwoordig is de lead-developer van Monero Riccardo Spagni, met zijn bijnaam Fluffypony.
Privacy van Monero
Bij reguliere cryptocurrency projecten is de blockchain in te zien voor iedereen. Dit betekent dat zowel de adressen van de zender als de ontvanger openbaar op de blockchain genoteerd staat samen met het gezonden bedrag. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien veilig. Je naam staat er niet bij en hierdoor is het niet direct te zien van wie de transactie afkomstig is. Maar met goed onderzoek en een beetje geluk is het in de realiteit nog steeds te achterhalen wie een bepaalde wallet in zijn bezit heeft.
Bij Monero is dit anders. Monero maakt gebruik van cryptografie om zowel de zender, de ontvanger als het verzonden bedrag te verbergen. Standaard wordt iedere transactie op het Monero netwerk verborgen en dan met name de genoemde data. Omdat al deze gegevens in de standaard instellingen al verborgen zijn, zorgt dit voor veel anonimiteit. Deze privacy krijgt Monero voor elkaar door verschillende technieken toe te passen.
De digitale handtekening
Door middel van een digitale handtekening die toegevoegd wordt aan iedere transactie is het mogelijk om de originele afzender van de transactie te verbergen. Zodra je een transactie doet geef je hierbij een digitale handtekening mee. Dit is het teken dat jij ‘toestemming’ geeft voor de transactie. Bij normale projecten wordt er ook een handtekening meegegeven met een transactie, maar dit is er maar een. Het is hierdoor gemakkelijk te achterhalen wie de afzender van een transactie is.
Bij de digitale handtekening van Monero worden er automatisch meerdere digitale handtekeningen van andere mensen toegevoegd aan je transactie. Dit wordt gedaan om de originele afzender te verbergen en hiermee de transactie anoniem te maken. Deze extra handtekeningen dienen als afleiding en hebben verder niets met jouw transactie te maken.
Ring confidential transactions
De tweede maatregel die Monero heeft genomen om de transacties te anonimiseren zijn ‘Ring confidential transactions’. Met de hiervoor genoemde maatregel is de afzender van de originele handtekening voor de transactie verborgen. Met deze techniek wordt ook het verzonden bedrag verborgen. Een bedrag in Monero (XMR) wordt opgedeelt in verschillende groottes en toegevoegd bij meerder transacties van dezelfde grootte. Weet jij toevallig dat iemand je 10 XMR gestuurd heeft en wil je zijn wallet achterhalen? Dan wordt dit nagenoeg onmogelijk gemaakt door ring confidental transactions. De genoemde transactie is namelijk verpakt tussen allemaal andere transacties met dezelfde grootte en hierdoor niet meer te traceren tot de originele verzender.
Verborgen adressen
Ook is het met Monero mogelijk om verborgen adressen of ‘Stealth addresses’ aan te maken. Dit is een wallet adres waarnaar Monero verzonden kan worden. Maar op de blockchain wordt dit adres niet openbaar gekoppeld aan je wallet, waardoor niet te achterhalen is welke verborgen adressen allemaal aan een bepaalde wallet gekoppeld zijn. Voor iedere transactie kun je een nieuw, anoniem wallet adres aanmaken en hierop je Monero laten storten. Niemand kan de connectie leggen tussen dat anonieme adres en jouw wallet. Hiermee is dus de bestemming van een transactie ook verborgen.

Anonieme technieken samen
Doordat Monero de eerder genoemde technieken goed samengevoegd heeft, is het volgens velen een van de meest anonieme cryptoprojecten van dit moment. De digitale handtekening zorgt ervoor dat de verzender van een transactie niet achterhaald kan worden. De Ring confidential transaction zorgt ervoor dat het verzonden bedrag verborgen wordt. En tot slot zorgen de verborgen adressen ervoor dat er niet te achterhalen is welke wallet adressen er allemaal bij een specifieke wallet horen. Deze drie technieken zorgen ervoor dat Monero een go-to project is voor mensen die willen genieten van anonimiteit.
De anonimiteit van Monero
Door deze sterke anonimiteit is het project ook aantrekkelijk voor de wat minder openbare websites. Zo maakte het project in 2016 een sterke groei door vanwege de toename van marktplaatsen op het dark web. Maar ook de bedenker van het Wanacry virus dat in 2017 vele computers besmette heeft de ‘opbrengst’ via Monero omgezet in andere cryptoprojecten zoals Bitcoin. Doordat Monero gebruikt is als ‘tussenschakel’ is het moeilijk te achterhalen waar al deze gestolen munten gebleven zijn.