We hebben het de afgelopen tijd overal voorbij horen komen: digitale kunst dat voor exorbitante bedragen wordt verkocht als NFT. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n NFT kunstobject? En op welke manier is het verbonden aan blockchain technologie?
Een Non-Fungible Token (NFT) is een digitale asset, zoals een digitale video of afbeelding, welke gekocht en verkocht kan worden. NFTs zijn slechts stukjes data die worden opgeslagen op een digitale ledger of blockchain. De blockchain verifieert het eigendom middels een versleuteld certificaat.
Het is juist die vastlegging op de blockchain middels het certificaat wat NFTs zo enorm waardevol maakt. De NFT kan als digitale kunst op deze manier in een zeer gelimiteerde of zelfs eenmalige oplage worden verkocht door de kunstenaar, of opkoper van het digitale (kunst)object.
De NFT Komt In Vele Vormen
NFTs kunnen door iedere persoon op de vrije markt worden gepubliceerd (dit heeft ‘minten’) in gelimiteerde oplage, waarna deze op platformen als OpenSea, NiftyGateway, of SuperRare worden (door)verkocht. Vaak wordt de verkoop in Ethereum gedaan, omdat de smart contracts van het Ethereum netwerk worden gebruikt om het NFT certificaat te verifiëren.
NFTs worden uitgebracht in allerlei soorten en maten. De artiest die het digitale object verkoopt heeft alle creatieve vrijheid om zijn of haar kunstwerk naar eigen inzicht vorm te geven. De meest voorkomende vormen van een NFT zijn onder meer:
- Een afbeelding
- Een GIF of andersoortige bewegende afbeelding
- Een video
- Een muziekstuk of andersoortig audio bestand
NFTs Kan Je Toch Gewoon Kopiëren?
Het klopt helemaal dat een digitaal bestand veelal oneindig vaak te kopiëren en plakken valt. Dat is ook niet waar de waarde van een NFT ligt. De NFT is juist ontworpen om de eigenaar iets te geven wat niet te dupliceren valt: het eigendomsrecht op het digitale object.
Je koopt met een NFT dan ook niet het object zelf, deze kan iedereen dupliceren naar eigen inzicht. Wat je als koper van een NFT aanschaft is een bewijs dat je eigenaar bent van dit digitale object. Je hebt de digitale rechten in het bezit die verbonden zijn aan een specifieke NFT. Dat is vooral in juridische zin een belangrijk onderscheid.
De eigendomsrechten van NFTs worden vastgelegd op de blockchain, in vele gevallen zal dit de Ethereum blockchain zijn. De digitale ledger verifieert het eigendomsrecht, welke enkel bij verkoop van een NFT zal wijzigen.
Het eigendomsrecht is bij NFTs openbaar inzichtelijk op de blockchain, maar tegelijkertijd ook anoniem. Je ziet namelijk de naam van de persoon of organisatie die de NFT in zijn of haar bezit heeft niet, maar je zal slechts het Ethereum wallet adres kunnen inzien. Je weet dus wanneer de aankoop is gedaan, welke wallet de NFT op dit moment bezit, en je kunt publiekelijk inzien wanneer en aan wie een NFT wordt (door)verkocht.
Wat De Gek Ervoor Geeft
We weten nu dat de waarde van een NFT vooral ligt bij het (veelal zeer exclusieve) eigendomsrecht. Het digitale object is in vrijwel alle gevallen een kunstobject. Net als in de reguliere kunstwereld, zal ook de waarde van digitale kunst volledig afhankelijk zijn van de verzamelaar of (doorver)koper van het object.
Met andere woorden: de NFT is zoveel waard als de gek ervoor wil geven.
De razendsnelle opkomst van de NFT liet al snel zien dat deze gek vaak een rijke snuiter was. Er is in vele gevallen een grote wil om een flinke som Ethereum tokens uit te geven aan één kunstwerk. Grote namen in de NFT wereld, zoals Beeple of Pplpleasr, wisten al vrij snel hun digitale kunst voor vele honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s in Ethereum tokens te verkopen.
Dat de kunstwereld de NFT wereld serieus neemt, blijkt wel uit de interesse van grote traditionele kunstveilingen. Een historische veiling van Christies leverde de eerder genoemde NFT kunstenaar Beeple bijvoorbeeld de indrukwekkende som van 69 miljoen Amerikaanse dollar op. Het grote geld heeft de NFT wereld zonder twijfel weten te vinden.
Internet Memes & Muziek Als NFT
Vele eigenaren van een populaire internet meme zagen al snel dollartekens. Waar ze eerst vooral sociaal aanzien kregen of beroemd werden door een meme, komen ze nu flink verdienen aan hun populaire videoclip, afbeelding of andersoortige meme.
Zo werd de klassieke Nyan Cat verkocht als NFT voor 600 duizend Amerikaanse dollar.
Als je oren beginnen te klapperen van dat bedrag, wat dacht je van de iconische Shiba Inu hond die model stond voor de Dogecoin munt? Deze ging onder de hamer voor een historische $4 miljoen USD. Much wow, very prijzig.
Maar niet alleen memes doen het goed als NFT. Ook wereldberoemde artiesten weten hun weg te vinden naar de crypto-wereld. Dankzij NFTs zagen ze opeens de waarde van hun muziek en bijbehorende persoonlijke merk zeer snel groeien.
Neem bijvoorbeeld de vriendin van Elon Musk, de artieste die bekend staat onder de naam Grimes. Ze wist maar liefst $6 miljoen USD aan NFTs te verkopen, gebaseerd op enkele afbeeldingen, videos en muziekstukken. Maar bijvoorbeeld ook artiest Deadmau5 wist al een behoorlijke som geld te verdienen aan zijn NFT collectie.
Het lijkt erop dat bijna iedereen in de artiestenwereld nu een graantje mee wil pikken van de bodemloze geld put die NFTs heet. We beginnen zelfs samenwerkingen te zien tussen grote artiesten en grote NFT kunstenaars. Neem bijvoorbeeld de NFT collectie die wordt verkocht door Snoop Dogg en de eerder genoemde digitale kunstenaar Beeple. Zelfs de rapwereld heeft nu deze kant van de cryptocurrency wereld omarmd.
Cryptopunks: Pixels Voor Duizenden Euro’s
Dat een NFT helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn om veel geld op te leveren, wordt wel bewezen door projecten als Cryptokitties en Cryptopunks. Het zijn crypto verzamelobjecten die al voor de NFT golf hun intrede hebben gedaan.
Vooral Larva Labs met zijn Cryptopunks weet nu flink te verdienen met hun collectie van duizenden unieke punks. Elke punk wordt nu als NFT voor indrukwekkende bedragen van de hand gedaan. Dat terwijl een punk eigenlijk niet meer dan een tiental pixels op een scherm is.
Het is vooral de collectiedrang van verzamelaars en het verhaal achter de crpytopunks dat de kopers groot geld laat neerleggen. Het zijn vooral mensen die later hopen hun investering voor nog meer geld door te kunnen verkopen. De verzameling van punks heeft zijn zijn eigen mini-gold rush doen ontstaan.
Twijfel je nog een beetje aan de zin of onzin van een cryptopunk? Verzamelaars kunnen je wellicht overtuigen met hun miljoenenaankopen. Neem bijvoorbeeld Cryptopunk #3100, welke van de hand ging voor een monsterbedrag van $11,1 miljoen USD (wat destijds gelijk stond aan een bedrag van 4200 ETH). Een dag eerder werd punk #7804 verkocht voor eenzelfde hoeveelheid Ethereum, maar de snel stijgende ETH prijzen van het moment maakten van punk #3100 de duurste NFT verkoop voor een cryptopunk in de geschiedenis.
De Toekomst Van De NFT
Het mag duidelijk zijn dat er enorme bedragen gemoeid zijn met de koop en verkoop van NFTs. Digitale kunst heeft een gigantische opleving gehad nadat de technologie viraal ging, samen met de recente groei van de Bitcoin prijs aan het begin van het jaar 2021.
Howel de non-fungible tokens nog altijd slechts een beginnende markt zijn, hebben ze een vliegende start gemaakt. Natuurlijk had de technologie de wind van een crypto bullmarkt met zich mee, maar de technologie leek er al vele jaren aan te komen.
Dat NFTs nu zo groot zijn dat ook traditionele artiesten in de wereld van cryptocurrencies worden gezogen, mag toch wel bijzonder heten. Als zelfs Paris Hilton een extra miljoen dollar verdiend met NFTs, dan weet je dat de blockchain technologie door de ‘gewone man’ langzaam maar zeker massaal wordt opgepikt. Dit gegeven alleen al zou de gemiddelde Bitcoin investeerder erg enthousiast moeten maken.
Natuurlijk is het ook interessant om zelf in de weer te gaan met het kopen en verkopen van NFTs. Maar hierbij is het wel erg belangrijk dat je zelf intrinsieke waarde hecht aan je kunstcollectie. De kans is namelijk groot dat een deel (of zelfs alle) NFTs die je nu aanschaft voor Ethereum geen tweede afnemer kunnen vinden.
Het is niet te vergelijken met de markt van altcoin tokens, of het kopen van Bitcoin. De kunstwereld is een wereld van liefhebbers en verzamelaars, en de wereld is nog zo klein dat je soms je kunst niet makkelijk van de hand zal kunnen doen. Erg belangrijk om te weten, mocht je zelf je eerste NFT willen kopen. Wel is het natuurlijk de moeite waard om eens rond te kijken op de grote NFT en digitale collectible platformen als OpenSea of Rarible!
Geweldige inhoud! Ga zo door!