Welke software heb ik nodig?

kennis-bankBitcoin software om mee te beginnen

Welke Bitcoin software heb ik nodig?

Om bitcoins te kunnen bewaren en verzenden vanaf je pc zal je Bitcoin software nodig hebben. Er zijn meerdere Bitcoin wallets beschikbaar met hun eigen voor en nadelen. Voor beginners gaat onze voorkeur uit naar de Electrum client. Wil je het Bitcoin netwerk ondersteunen en heb je meer harddisk-ruimte beschikbaar dan kan je de Bitcoin-core client gebruiken.

Electrum Electrum

De electrum Bitcoin wallet is eenvoudig in gebruik en snel te installeren. Het grote voordeel van de electrum client is dat deze een zogenaamde deterministische wallet heeft welke gegenereerd is aan de hand van een seed. Dat zijn een hoop moeilijke woorden maar komt op het volgende neer. Bij het aanmaken van een wallet in electrum krijg je een reeks woorden, een zogenaamde seed. Met deze woorden kan je, in het geval van nood, weer je gehele bitcoin-wallet en bitcoins terughalen.

Het andere grote voordeel van electrum is dat het een zogenaamde lightweight client is. In tegenstelling tot de Bitcoin-core client download electrum niet de gehele blockchain, welke nu richting de 200 Gigabyte aan grootte gaat. Je kan na installeren dus meteen aan de slag. Je kan de Electrum software hier downloaden.

 

Bitcoin core Bitcoin Core

De officiele Bitcoin-client, Bitcoin-core genaamd is de meest gebruikte enmeest robuuste client. Deze client is een zogenaamde volledige bitcoin software cliënt, dat wil zeggen dat deze het bitcoin netwerk ondersteunt door het verifieren van transacties.

Uiteraard is er ook de optie om je bitcoins te backuppen en kan je de wallet afschermen met een wachtwoord. Het grootste “nadeel” aan deze client is dat het een lange tijd duurt voordat je ermee aan de slag kan. Dit ligt aan het eerder genoemde feit dat deze client een volledige client is en dus eerst het hele bitcoin kasboek (de blockchain) moet downloaden voordat je er bitcoins mee kan versturen en ontvangen. Dit kan soms enkele dagen duren.

Elk nadeel heeft uiteraard zijn voordeel en het voordeel in dit geval is dat Bitcoin Core een zogenaamde full-node is. Je helpt met het draaien van Bitcoin core het Bitcoin netwerk met het beveiligen en doorgeven van de Bitcoin transacties. Zonder full nodes kan het Bitcoin netwerk niet bestaan. Je weet dus wat je te doen staat als je Bitcoin een warm hart toedraagt.

Je kan de Bitcoin Core client hier downloaden.

De initiele synchronisatie van de Bitcoin blockchain kan soms enkele dagen duren.
– De synchronisatie van de Bitcoin blockchain kan enkele dagen duren.

Andere clients
Electrum en Bitcoin core zijn uiteraard niet de enige mogelijkheden. Op Bitcoin.org wordt een goede lijst bijgehouden van (bijna) alle beschikbare Bitcoin wallet software.

 

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer