Winklevoss Bitcoin ETF afgewezen door SEC, maar wat nu?

on .

Winklevoss Bitcoin ETF afgewezen  
De Bitcoin ETF aangevraagd door de Winklevoss-tweeling is afgewezen door de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). Hoewel dit niet de eerste keer is, lijkt de cryptocurrency markt als geheel er toch redelijk sterk op te reageren. Is de afwijzing van de SEC slecht voor de toekomst van Bitcoin, of kunnen we er dingen van leren? En welke invloed kan deze beslissing hebben op de langverwachte Bitcoin ETF van de Chicago Board Options Exchange (CBOE)? We zochten het allemaal voor je uit.

Duidelijk was de trendbreuk in de koersen toen de uitspraak van de SEC werd vrijgegeven: de Bitcoin prijs zakte direct ineen met zo'n 250 euro (-3,5%). De koers-schade bleef duidelijk beperkt, omdat men weet dat de Winklevoss-ETF net de belangrijkse zal zijn in de reeks ETFs die momenteel bij de SEC ligt.

Winklevoss Bitcoin ETF afgewezen

Een afwijzing rondom Bitcoin ETFs is namelijk niet geheel onbekend voor de gebroeders Winklevoss. Zo probeerden ze het al eerder in 2017 met hun BATS BZX exchange. De belangrijkste redenen van het controversiële SEC-besluit waren dit maal als volgt:

  • Het is niet bewezen dat frauduleuze en manipulatieve acties voldoende worden voorkomen;
  • Er dient te worden samengewerkt in een monítoring-deel overeenkomst met een Bitcoin markt van voldoende grootte;
  • Het publieke belang en investeerders worden niet voldoende beschermd door voorgestelde regulerings-wijzigingen.

SEC-Commissielid Hester Peirce protesteert

Er was één commissielid van de SEC die fel tegen het besluit bleek te zijn. Hester Peirce schreef naar aanleiding van de SEC-uitspraak een uitgebreid opiniestuk, waarin ze op persoonlijke noot uitlegde waarom ze voorstander is van een Bitcoin ETF.

Hester Peirce SEC commissielid

SEC-commissielid Hester Peirce protesteert

Volgens Peirce is de SEC zijn (beperkte) autoriteit te buiten gegaan, omdat ze op verschillende bepalingen officieel geen autoriteit zouden hebben om de markt zo strict te reguleren. Er zou te sterk gefocust zijn op de kwaliteit en grootte van de markt.

Heeft de Bitcoin ETF nog een kans?

De toekomst zal nu moeten uitwijzen of er nog hoop is voor een snelle invoering van een nieuwe Bitcoin ETF. Voor de markt zal het weinig uit maken of deze nu van de gebroeders Winklevoss komt, of dat wellicht de CBOE aan de haal gaat met de eer. 

Als we het opiniestuk van SEC-lid Peirce mogen geloven, is er een goed argument te maken om in ieder geval de grootte van de markt (welke nog relatief klein is voor Bitcoin) aan te vechten. Er is dus zeker een realistische kans dat een toonaangevende exchange als de CBOE (met significant meer handelsvolume) wél kans van slagen kan hebben.

 


Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: regulering, winklevoss, Bitcoin ETF

Add comment


Security code
Refresh