Bitcoin koers

Op deze pagina kunt u de live Bitcoin koers zien, uitgedrukt in Euro. De prijs wordt elke 5 minuten automatisch ververst. De Bitcoin koers is de afgelopen jaren explosief gestegen maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Bitcoin is een zeer risicovolle, maar mogelijk ook zeer interessante belegging. Wij raden u aan om eerst dit hele artikel goed te lezen voordat u besluit om bitcoins te kopen.

Eenvoudig Bitcoin kopen of verkopen met iDeal

Klik hier om snel en veilig met iDEAL bitcoins te kopen of verkopen via onze partner Bitonic. Zij hebben sinds 2012 al meer dan 350.000 bitcoins verkocht. U hoeft geen documenten op te sturen en de cryptovaluta worden vrijwel direct na de betaling automatisch overgemaakt. Voor meer info over het kopen en verkopen van Bitcoin zie ook: Hoe kan je Bitcoin kopen en verkopen?

Inhoudsopgave:

- Wat is Bitcoin?
- Hoe kan je Bitcoin kopen en verkopen?
- Hoe wordt de Bitcoin koers berekend?
- Waarom heeft een Bitcoin waarde?
- Waarom stijgt en daalt de Bitcoin koers?
- De grootste Bitcoin rally's
- Kan de Bitcoin prijs crashen naar nul?

Wat is Bitcoin?

Bitcoin (BTC) is een digitale munteenheid. Het is de eerste zogenaamde 'cryptocurrency' in de geschiedenis van de mensheid, ontwikkeld door een onbekende persoon met het pseudoniem 'Satoshi Nakamoto'. Het is een decentrale digitale munteenheid, digitaal geld dus, waarvan de koers fluctureert op de open markt. Je kan Bitcoin uitwisselen met andere personen, ze uitgeven om goederen en diensten mee te kopen, ze zelf ontvangen als betaalmiddel, ermee gokken, handelen, sparen, beleggen. Kortom alles wat je met 'normaal' geld ook kan doen.

Bitcoin is het betalingsnetwerk waarop men de bitcoins kan versturen en ontvangen. De cryptovaluta werkt op het internet zonder een centrale bank, instantie of regelgever. Het betalingsnetwerk regelt zelf automatisch de uitgifte van nieuwe bitcoins, controleert transacties en zorgt dat er niet valsgespeeld kan worden. Betalingen gaan van persoon naar persoon en zijn niet terug te draaien. Iedereen kan meedoen aan Bitcoin en er zijn geen voorwaarden of verplichtingen. Als je meer wilt lezen over Bitcoin, wat het is, hoe het werkt en wat het mogelijk maakt kan je verder lezen in: "Wat is Bitcoin".

Wat is Blockchain?

Blockchain is de technologie die bij Bitcoin gebruikt wordt om alle bitcoins en bitcoin-transacties openbaar en onveranderbaar op te slaan zonder dat daarbij vertrouwd hoeft te worden op een centrale autoriteit. Het gebruik van blockchain zorgt ervoor dat één bitcoin niet twee keer uitgegeven kan worden waarmee digitale schaarste een feit is. Lees alles over de Blockchain in 'Wat is blockchain?'

Hoe kan je Bitcoin kopen en verkopen?

Er zijn vele opties beschikbaar voor het kopen en verkopen van cryptovaluta, elk met zijn eigen voor en nadelen. We zullen deze opties hieronder verder bespreken. We raden de beginnende gebruiker aan om gebruik te maken van een wisselkantoor. Dit is voor beginners de meest veilige, snelle en eenvoudige manier. Wij raden aan om dit te doen via onze partner Bitonic.

Bitcoin kopen via Bitonic Bitcoins kopen via Bitonic kan in 4 eenvoudige stappen:

1. Invoeren van de gewenste hoeveelheid bitcoins.
2. Kiezen van de betaalmethode
3. Invoeren van het Bitcoin-adres waarop de bitcoins gestort kunnen worden.
4. Overmaken van de Euro's

De bitcoins worden dan vrijwel direct overgemaakt naar het opgegeven adres.

Voor een volledige uitleg van het kopen van bitcoins bij Bitonic kunt u terecht op onze pagina:
Hoe kan je bitcoins kopen of verkopen?


Kopen via een wisselkantoor

Bij een wisselkantoor kan je veilig en eenvoudig bitcoins kopen en verkopen. Bij het meerendeel van de wisselkantoren kan je afrekenen via Ideal. Wisselkantoren handelen in bitcoins en kopen & verkopen deze met het doel om daar winst mee te maken.

Voordat je bitcoins kan kopen of verkopen moet je bij de meeste aanbieders wel eerst jezelf identificeren. Bij Bitonic gebeurt dat via een klein controlebedrag welke eerst gestort moet worden. Bij andere wisselkantoren zal je eerst een login-account moeten aanmaken.

De levertijd van je aankoop verschilt per aanbieder. Bij onze partner bitonic worden aangekochte bitcoins vrijwel meteen overgemaakt naar je Bitcoin adres. Als je bij Bitonic bitcoins omruilt voor euro's dan duurt het meestal een dag voordat deze op je rekening worden overgemaakt.

Kopen en verkopen via een wisselkantoor is niet altijd de voordeligste optie, de wisselkantoren houden namelijk een tarief aan voor het omwisselen van de cryptovaluta.

In de praktijk houdt het kopen van bitcoin bij een wisselkantoor meestal niet meer in dan het aanmaken van een account. Daarna kunnen de gewenste hoeveelheid bitcoins of Euro's ingevoerd worden op de website en afgerekend. Na het kopen of verkopen worden de bitcoins of euro's op de, door jou aangegeven adres of rekening, gestort.

* Voordelen wisselkantoor:
- Betalen met Ideal
- Eenvoudig
- Snel
- Veilig
* Nadelen wisselkantoor
- Niet persé de goedkoopste manier
- Mogelijk registratie nodig wat lang kan duren

Kopen via een exchange

Er zijn online handelsplatformen waar kopers en verkopers van cryptovaluta bij elkaar gebracht worden, deze worden in de volksmond exchanges genoemd. Een exchange koopt of verkoopt zelf geen bitcoins maar faciliteert alleen de handel tussen zijn bezoekers. Voor het gebruik van de exchange betaal je meestal transactiekosten, deze kunnen verschillen per individuele crypto exchange.

Bitcoin kopen of verkopen op een exchange is bijna altijd de goedkoopste optie. Het nadeel van een exchange is dat het omslachtiger is dan een wisselkantoor en enig technisch inzicht vergt. Een ander nadeel is dat een gemiddelde exchange meer van je wil weten dan een wisselkantoor, de kans is dus groot dat je jezelf moet identificeren (dit wordt ook wel een 'KYC procedure' genoemd).

In de praktijk komt het kopen bij een exchange erop neer dat je eerst een account zal moeten aanmaken en jezelf identificeren, door bijvoorbeeld het uploaden van een paspoort of rijbewijs. Daarna kan je geld overmaken naar de exchange, meestal door het doen van een bankoverschrijving. Maar in principe wordt er enkel reeds gekochte BTC gestuurd naar een voor jou unieke exchange wallet. Als het geld of de BTC binnen is kan je hiermee de cryptovaluta kopen welke op het handelsplatform worden aangeboden. Eenmaal gekocht kan je deze dan weer terug sturen naar een hardware wallet (zoals de Ledger Nano S of Trezor), of kan je beslissen om deze simpelweg op de exchange bewaren (dit is alleen verstandig op korte termijn i.v.m. gevaar voor hackers).

Binance cryptocurrency exchange
- Een exchange biedt vele mogelijkheden om te handelen maar kan complex zijn voor de beginner.

* Voordelen exchange:
- Bijna altijd de goedkoopste optie
- Aanbod van veel verschillende cryptovaluta
* Nadelen exchange:
- Omslachtig / technisch inzicht nodig.
- KYC registratie vaak nodig, wat soms lang kan duren.

Op onze links pagina kan je een overzicht vinden van de meest populaire cryptocurrency exchanges.

Bitcoins omwisselen voor altcoins (en andersom)

Er zijn een aantal websites waar je cryptovaluta kan omruilen, maar niet kopen of verkopen. Op deze websites, zoals bijvoorbeeld Changelly en ShapeShift, kan je snel en eenvoudig je BTC omruilen naar bijvoorbeeld Ethereum of Monero en vice versa. Dit is een zeer laagdrempelige en eenvoudige manier om in het bezit te komen van andere cryptovaluta. Je moet uiteraard wel eerst een cryptomunt hebben om te kunnen beginnen met ruilen dus voor beginners is dit niet erg praktisch.

In de praktijk bestaat het omwisselen via ShapeShift uit de volgende stappen. Kies de munt en hoeveelheid die je wilt ruilen, kies de munt die je terug wilt hebben en geef het adres op waar je de nieuwe munt wilt ontvangen. ShapeShift zal je dan een adres sturen waar je de te ruilen munt naartoe kan sturen en meestal is de transactie dan binnen een paar minuten afgerond.

-Bij shapeshift & Changelly kan je kiezen uit vele verschillende altcoins-Bij shapeshift & Changelly kan je kiezen uit vele verschillende altcoins

* Voordelen ShapeShift/Changelly
- Eenvoudig
- Geen identificatie nodig
- Grote hoeveelheid altcoins beschikbaar
* Nadelen ShapeShift/Changelly
- Niet praktisch voor beginners
- Geen aankopen met Euro mogelijk

Kopen via een Bitcoin-pinautomaat (ATM)

In Nederland zijn er meerdere Bitcoin pinautomaten te vinden, de zogenaamde ATM's. Bij een pinautomaat kan je één of meerdere cryptovaluta kopen met Euro's en soms ook vice versa. De opties die een automaat ondersteunt hangt af van het type automaat en de aanbieder. Sommige automaten vereisen identificatie en bij anderen hoeft dat niet als je maar onder een bepaald bedrag blijft.

Bijna alle Bitcoin ATM's zijn eenvoudig in gebruik en het maken van een transactie duurt niet veel langer dan je gewend bent bij een reguliere pinautomaat. De grootste valkuil van een Bitcoin pinautomaat zijn toch wel de kosten. Bij sommige automaten betaal je tot wel 10% meer dan de huidige Bitcoin koers en per transactie worden er vaak ook extra kosten gerekend. De meeste aanbieders doen dat om het koersrisico en de transactiekosten mee af te dekken.

Bitcoin ATM
- De hoeveelheid Bitcoin-pinautomaten in Nederland is nog bescheiden maar blijft groeien.

In Nederland zijn momenteel iets meer dan 20 verschillende pinautomaten te vinden, de meeste staan in de regio Amsterdam. Op CoinATMradar kan je een kaart vinden om te zien of er bij jou ééntje in de buurt is. Je kan daar ook zien welke munten er ondersteund worden en of alleen kopen of ook verkopen mogelijk is. De data op de site is niet altijd even recent dus hou daar rekening mee.

In de praktijk houdt het kopen van cryptovaluta bij een ATM meestal het volgende in. Je kiest op de automaat de te kopen munteenheid en de hoeveelheid. Daarna laat je het scherm van je smartphone, met daarop de QR-code van je wallet adres, zien aan de automaat zodat deze gescand kan worden en de automaat weet waarheen de aangekochte bitcoins gestuurd moeten worden. Na het invoeren van de benodigde biljetten in de machine wordt de transactie voltooid en worden de bitcoins naar het door jou opgegeven adres gestuurd.

* Voordelen van ATM's
- Eenvoudig in gebruik
- Snel en zeer praktisch / fysiek
* Nadelen van ATM's
- Niet altijd ééntje in de buurt
- Hoge transactiekosten
- Beperkt aanbod altcoins

Kopen van persoon naar persoon (p2p)

Om bitcoins te kopen en verkopen heb je niet perse een exchange of wisselkantoor nodig, je kan ze ook gewoon uitwisselen met andere personen. Dit noemt men ook wel een peer-to-peer, of p2p-transactie.

Een voorbeeld is de website localbitcoins.com. Dit is een cryptocurrency p2p-platform, welke het mogelijk maakt om eenvoudig in contact te komen met andere bitcoin kopers en verkopers. Je kan kijken of er handelaars bij je in de buurt zijn en het heeft ook een zogenaamde escrow functie die pas uitbetaald aan de koper wanneer deze daadwerkelijk betaald heeft.

Localbitcoins is een eenvoudige manier voor mensen om cryptovaluta te kopen & verkopen als er geen toegang is tot een exchange of wisselkantoor. Het nadeel ervan is dat je vaak wel de tegenpartij fysiek moet ontmoeten om de deal te sluiten dus hou daar rekening mee.

Mocht je geen zin hebben in een exchange of wisselkantoor en vindt je localbitcoins te ingewikkeld dan kan je uiteraard ook gewoon bitcoins kopen en verkopen via bestaande alternatieven, zoals Marktplaats en Facebook Marketplace. We raden dit echter niet aan vanwege de uitdagingen die dat met zich meebrengt op het gebied van veiligheid en privacy.

In de praktijk gaat het kopen van bitcoins via Localbitcoins ongeveer hetzelfde als dat je gewend bent van Marktplaats. Je maakt een account aan en zoekt naar een aanbieder bij jou in de buurt. Dan wordt onderling de hoeveelheid en prijs afgesproken en kan je elkaar (op locatie) ontmoeten om de deal te sluiten.

Localbitcoins
- Ondanks het feit dat localbitcoins in sommige landen verboden is, blijft het gebruik van het platform toenemen.

* Voordelen van p2p kopen en verkopen
- Eenvoudig en direct
- In (bijna) elk land mogelijk
- Geen identificatie nodig
* Nadelen van p2p kopen en verkopen
- Vaak duurder dan een exchange of wisselkantoor
- Fysiek ontmoeten van kopers/verkopers soms nodig
- Alert zijn voor oplichters is noodzakelijk.


Hoe wordt de Bitcoin koers berekend?

De prijs van een Bitcoin wordt bepaald door de markt op basis van vraag en aanbod. Net zoals bij tweedehands auto's, goud of schilderijen. bitcoins worden op vele verschillende plaatsen verkocht en verhandeld. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse wisselkantoren en Exchanges en elk hanteert zijn eigen in en verkoopprijs. Er is dus niet één officiele Bitcoin prijs welke vastgesteld wordt door een centrale instantie. De koers die wij hanteren op onze koerspagina wordt verkregen door het gemiddelde te nemen van alle grote exchanges en wisselkantoren.

Naast alleen vraag en aanbod spelen er nog een groot aantal andere factoren mee welke elk een invloed kunnen uitoefenen op de prijs en ook weer op elkaar.

Beschikbare bitcoins

Bij traditionele munteenheden (zoals de Euro) hebben overheden een aantal trucjes om te beïnvloeden hoeveel geld er in omloop is. Bij Bitcoin is dat niet het geval. bitcoins worden door het netwerk in omloop gebracht in een voorspelbaar patroon. Er zullen uiteindelijk niet meer dan 21 miljoen bitcoins gemaakt worden. Het wordt nu geschat dat rond 2032 de laatste hele bitcoin gemined zal worden, ergens in 2140 wordt dan het allerlaatste deel (de laatste satoshi) gemined. Momenteel zijn er ongeveer 17 miljoen bitcoins in omloop gebracht.

bitcoin uitgifte- Bitcoins worden op een gecontroleerde manier in omloop gebracht. Deze inflatie komt ten einde in 2140.

De uitgiftesnelheid van de resterende 4 miljoen bitcoins, die de komende 120 jaar in omloop gebracht zullen worden wordt langzam teruggebracht. Nu is dat nog 12,5 BTC per 10 minuten maar dat zal over een aantal jaar weer halveren. Hierdoor kan de vraag naar BTC op termijn harder stijgen dan de beschikbaarheid.

In de loop der jaren zijn er een grote hoeveelheid bitcoins zoekgeraakt, men schat dat dit er wel tot 4 miljoen kunnen zijn. Naast dit feit liggen er ook een hoop bitcoins vast in portemonnees of zogenaamde 'cold storage'. Er wordt geschat dat er gemiddeld 3 miljoen BTC beschikbaar zijn om verhandeld te kunnen worden.

Concurrerende cryptovaluta

Hoewel Bitcoin de eerste en meest bekende cryptocurrency is zijn er nog honderden anderen cryptocurrency's waar investeerders uit kunnen kiezen. Dan kan je onder andere denken aan Ethereum, Monero en Litecoin. Door de loop der jaren heen hebben we echter een groot aantal altcoins zien komen en gaan.

altcoins 2013
- Altcoins komen en gaan. Kent u deze nog? Een snapshot van de top10 cryptocurrencies uit april 2013.

Al deze munten hebben, net zoals Bitcoin, een prijs die bepaald wordt op de markt. Normaal gesproken zou je kunnen stellen dat de aanwezigheid van een concurrent de prijs van een investering in bedwang houdt. De prijs van een Apple aandeel, of de waarde van een Amerikaanse Dollar zouden waarschijnlijk vele malen hoger zijn bij gebrek aan concurrenten. Kortom: de aanwezigheid van meerdere altcoins dempt de Bitcoin prijs. Het zorgt ervoor dat de procentuele dominantie op de markt daalt.

Aan de andere kant bieden altcoins een alternatief voor Bitcoin. Investeerders die Bitcoin te duur vinden, of denken dat er betere alternatieven zijn kunnen elders hun toevlucht zoeken. Bovendien focussen altcoin projecten vaak op andere doelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan dApp ontwikkeling of ICO funding bij het Ethereum-project. De aanwezigheid van meerdere altcoins zorgt voor een totale grotere markt en meer publiciteit, waar indirect ook BTC weer van profiteert.

We kunnen dus niet met zekerheid zeggen wat voor, en hoe grote invloed, altcoins hebben op de Bitcoin koers. Wat we wel kunnen zien is dat de gehele cryptocurrency markt altijd lijkt te reageren op de Bitcoin koers.

Exchanges & infrastructuur

De plaatsen waar digitale valuta gekocht en verhandeld worden, hebben altijd een grote invloed gehad op de prijs. In de jaren 2011 tot en met 2014 was de cryptocurrency exchange Mt. Gox de grootste speler en daarmee ook de grootste bottleneck voor Bitcoin-kopers en verkopers. Dit had een grote invloed op de Bitcoin koers en twee grote crashes in de Bitcoin prijs waren direct terug te herleiden naar Mt. Gox en de respectievelijke hacks daarvan.

Hoewel de hoeveelheid plaatsen waar je cryptocurrencies kan kopen sindsdien drastisch toegenomen is, hadden we eind 2017 weer te maken met overbelaste exchanges en wisselkantoren. Dt kwam voornamelijk door de grote vraag naar altcoins, wat de exchange webstes vaak niet aan konden. Hoewel deze niet bevorderlijk waren voor het vertrouwen in het crypto-systeem als geheel, hadden deze soms ook een onbedoeld voordeel. Doordat de infrastructuur onbereikbaar was voor nieuwe kopers, steeg de prijs daardoor tijdelijk minder snel. Andersom zorgde een verminderde beschikbaarheid van de infrastructuur soms voor een buffer, waardoor cryptovaluta niet en masse verkocht kunnen worden.

We zagen de afgelopen jaren ook meerdere DDos aanvallen en hacks op exchanges en wisselkantoren. Hierdoor waren deze tijdelijk niet bereikbaar waardoor het niet mogelijk was om te kopen of verkopen. Dit zorgde voor onzekerheid en had vaak een dalende koers tot gevolg. Aanvallers maakten dan gebruik van deze prijs-dips om goedkoop cryptocurrencies te kunnen aanschaffen.

Handelaren

Er zijn vele manieren beschikbaar om in Bitcoin te handelen. Zo zijn er bijvoorbeeld orders (market, limit, stop) die automatisch op bepaalde momenten cryptomunten kunnen inkopen of verkopen. Deze orders, eenmaal geactiveerd, kunnen er voor zorgen dat andere orders ook geactiveerd worden. Daarmee kunnen ze vervolgens een kettingreactie veroorzaken.

Er is ook de mogelijkheid om 'leveraged' te handelen via zogenaamde opties en futures. Hierbij kan men met geleend geld gokken op de toekomstige koers. Hier is potentieel veel geld mee te verdienen maar uiteraard ook veel te verliezen. Grote spelers, ook wel 'whales' genoemd, kunnen hiermee in hun eentje een effect hebben op de koers.

De geplande orders, opties en futures hebben ook weer invloed omdat mensen aan de hand van deze orders gaan proberen in te schatten wat de toekomstige koers zal gaan doen. Veruit de bekendste en populairste leveraged trading-website is Bitmex.

Kuddegedrag

Optimistische of pessimistische nieuwsberichten zijn vaak een reden voor een stijging of dip in de Bitcoin koers, hoewel de laatste jaren het effect van nieuwsberichten steeds kleiner lijkt te worden. Soms fluctueren de koersen ook zonder dat er een schijnbaar aanwijsbare reden lijkt te zijn.

Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met kuddegedrag, kortom: zien dat andere mensen kopen doet kopen, zien dat andere mensen verkopen doet verkopen. Dit wordt voornamelijk gedaan door korte termijn investeerders. Deze stappen vaak pas in als de BTC prijs al flink gestegen is en stappen daarna snel uit als het even tegen zit. Dit gedrag kan flinke fluctaties in de prijs veroorzaken zoals we ook eind 2017 zagen.

Kuddegedrag- Het kuddegedrag van investeerders

Meer lezen over hoe de prijs van onze partner Bitonic opgebouwd is, kunt u hier doen.


Waarom heeft een Bitcoin waarde?

De waarde van één Bitcoin is de laatste jaren astronomisch gestegen en daarmee haalt de cryptovaluta geregeld het nieuws. Mensen kopen bijvoorbeeld cryptovaluta als appeltje voor de dorst en steeds meer investeerders beginnen cryptocurrency toe te voegen aan hun portfolio. Velen kijken met verbazing naar dit nieuwe fenomeen en vragen zich af: Wat geeft een digitale valuta eigenlijk waarde?

Vraag en aanbod

Het korte antwoord is: 'vraag en aanbod'. Als er meer kopers dan verkopers zijn, stijgt de Bitcoin koers en vice versa. Dat is uiteraard maar een gedeelte van het verhaal. Want je kan je afvragen: Waarom zou iemand uberhaupt digitaal geld willen kopen?

Het langere antwoord is dat Bitcoin voldoet aan beproefde economische waarheden van schaarste, beschikbaarheid en toepasbaarheid. Als iets schaars is, moeilijk te verkijgen en een praktisch nut heeft zal er altijd vraag naar zijn. BTC voldoet, net als bijvoorbeeld goud, aan deze drie specifieke voorwaarden.

De munteenheid is ten eerste schaars, want er zullen uiteindelijk nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop komen. Ten tweede is het moeilijk te verkrijgen, aangezien de munten uitgegeven worden via een proces wat 'mining' genoemd wordt. Hier aan mee doen kost een hoop inzet van geld en middelen. Ten derde heeft de munt ook een toegevoegd praktisch nut. Het is een globaal niet-te-censureren betalingsnetwerk waar iedereen aan mee kan doen. Net zoals het internet onze communicatie heeft veranderd, zo veranderen cryptocurrencies het versturen van waarde.

Deze combinatie van schaarste, beschikbaarheid en toepasbaarheid zorgen ervoor dat verschillende categorieen mensen met verschillende drijfveren crypto's willen bezitten. Hiermee geven ze het zonder meer waarde.

De 'Bitcoin-believers'

Ten eerste is er een groep mensen die ervan overtuigd is dat het Bitcoin netwerk waarde heeft en daarom willen ze er graag een stukje, of een aandeel, van bezitten. Bitcoin is immers een globaal betalingsnetwerk, waarmee je op elk moment vanaf elke plek waarde kan versturen naar wie dan ook. Deze betalingen kunnen op hun beurt niet gecensureerd worden.

Ook draaien er bij een blockchain geen banken of regeringen aan de knoppen, die de munt kunnen beïnvloeden. Het is dus niet moeilijk om te zien waarom iemand dit netwerk waardevol zou vinden. In deze tijd van wankelende banken en een historisch laag vertrouwen in ons financiële systeem ziet deze groep van mensen crypto-investeringen als een alternatief. Als de crypto-assets echt groots gaan doorbreken, dan is het niet onverstandig om hier deel van uit te maken. Stel je eens voor dat je in de jaren '90 een aandeel van 'het internet' had kunnen kopen? Precies.

De speculanten

De volgende (en grootste) categorie crypto-bezitters zijn de speculanten. Speculanten investeren met het doel om na een korte periode voor een hogere prijs weer te kunnen verkopen. Speculanten zijn vaak ook impulsiever, zo zien ze de waarde van cryptomunten stijgen en willen ze de boot niet missen. Dit gedrag wordt ook wel FOMO genoemd ("Fear Of Missing Out"). Het grootste gedeelte van deze groep heeft echter vaak geen idee hoe een blockchain werkt en wat de mogelijkheden zijn. Omdat ze alleen de Bitcoin koers als indicator hebben, zullen ze vaak pas gaan kopen als de koersstijging al in volle gang is. Ook verkopen ze zodra de stemming weer omslaat.

De gebruikers

Last but not least is er de groep crypto gebruikers. Deze mensen kopen bitcoins met het doel om ze uiteindelijk weer uit te geven. Soms omdat ze gedwongen zijn, denk aan het betalen van Ransomware. Anderen gebruiken Bitcoin omdat ze daarmee met een hoge mate van anonimiteit aankopen kunnen doen, bijvoorbeeld op een Dark-market website. Waarschijnlijk heeft het gebruik van cryptocurrencies op de (inmiddels gesloten) Darknet-website Silk Road gezorgd voor de eerste prijsstijging van BTC. Of anders gezegd: Het was de eerste keer dat mensen daadwerkelijk bitcoins nodig hadden en dat had een effect op de koersen.

Conclusie:

bitcoins hebben feitelijke waarde, omdat ze voldoen aan bepaalde economische wetten. Hierdoor willen mensen ze bezitten en iedereen doet dat om zijn eigen redenen. Dit veroorzaakt op zijn beurt weer vraag en deze vraag beïnvloedt weer de prijs. Zo hebben cryptomunten hun eigen asset-klasse weten te ontwikkelen.


Waarom stijgt en daalt de Bitcoin koers?

Zoals uitgelegd in de voorgaande sectie wordt de Bitcoin koers vastgesteld op de open markt. In deze open markt zijn er vele krachten werkzaam die, alleen of in combinatie, een groot of klein effect kunnen hebben op de prijs. Combineer dit met het feit dat er een grote hoeveelheid Bitcoin speculanten en handelaren zijn en je hebt alle ingredienten voor een volatiele koers.

Wat ook waard is om te vermelden is dat de Bitcoin marktwaarde nog relatief klein is, op het moment van schrijven ongeveer 105 miljard euro.  Dat lijkt veel maar als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de kapitaalmarkten of goud dan is dit zeer klein. Er is dan ook niet heel veel voor nodig om deze nog kleine markt te beinvloeden.

En last but not least is er in Bitcoin elke dag wel een nieuw drama of juichverhaal waardoor velen ervan overtuigd zijn dat Bitcoin deze keer echt gaat doorbreken of zijn langste tijd gehad heeft. Waarschijnlijk Zal de volatiliteit de komende jaren nog niet verdwijnen.


De grootste Bitcoin rally's

De geschiedenis van de Bitcoin prijs is op zijn zachtst gezegd stormachtig te noemen. Was je Bitcoin in 2009 nog maar 0.0007 dollar waard, nu krijg je daar meer dan 7000 Dollar voor. Het verloop van de Bitcoin koers wordt gekenmerkt door grote pieken en dalen waarvan we de (laatste?) eind 2017 hebben kunnen meemaken. Grof gezegd kunnen we 3 grote rally's identificeren die van 2011, 2013 en 2017.

Rally #1: Januari - Juni 2011 : 1 > 31 Dollar

In 2011 konden we getuige zijn van de eerste echte Bitcoin Rally. Bitcoin bestond al sinds januari 2009 maar werd op dat moment pas bekend. Dit kwam vooral door een artikel op slashdot uit 2010 en het gebruik van Bitcoin op Silk Road. De prijs stond begin 2011 nog onder 1 dollar maar steeg door om 9 februari 2011 die magische grens te doorbreken. In de maanden daarna bleef Bitcoin meer aandacht krijgen en bleef de prijs stijgen om uiteindelijk een hoogtepunt van 31 Dollar te bereiken. Na de hack van MtGox en de bijbehorende flashcrash begon de koers aan een daling die pas in november 2011 het laagste punt zou bereiken.

Rally #2: Oktober - November 2013 : 100 > 870 Euro

Na de rally, en de crash, van 2011 hield de Bitcoin koers zich de rest van 2011 en 2012 rustig. Eind 2012 werd bekend dat Wordpress Bitcoin zou accepteren en dit zou de start betekenen van een nieuwe opleving in de koers. 2012 werd afgesloten met een prijs van 10 Euro per Bitcoin en vanaf begin 2013 begon de koers weer met stijgen. 2013 was onder andere het jaar van de financiele crisis in cyprus en het jaar dat China zijn zegen leek te geven aan Bitcoin. Half oktober 2013 werd de grens van 100 euro overschreven en hierna ging het snel. De koers steeg in 2 maanden tot een uiteindelijk nivo van 870 euro eind november 2013. Na deze rally begon de grote 'Bear market' welke ongeveer tot begin 2016 zou duren.

Rally #3: Januari - December 2017 : 1000 > 16600 Euro

Vanaf begin 2016 was de Bitcoin koers met vallen en opstaan voorzichtig blijven stijgen om op 5 januari 2017 de psychologische grens van 1000 euro te doorbreken. Het doorkruisen van die barriere wordt algemeen gezien als de start van de rally van 2017 welke op 17 december zou eindigen op een hoogtepunt van 16618 euro. Een prijsstijging van bijna 1700%!

Ook al was het nieuws niet positief toch leek het de Bitcoin kopers niet af te schrikken. Zo zou China in januari de teugels aanhalen voor exchanges en werd in maart de Bitcoin ETF van de Winklevoss broertjes afgewezen. De maanden daarna en de gehele zomer stonden in het teken van de ene na de andere all-time-high die verbroken werd.

Begin november werd bekend dat de plannen voor Segwit2x van de baan waren en vanaf dat punt steeg de koers met grote snelheid door tot het hoogtepunt op 17 december. Daarna maakte de koers een val van 30% om daarna niet meer het hoogtepunt van eind december te bereiken.


Kan de Bitcoin prijs crashen naar nul?

Dat een Bitcoin ooit minder waard zal worden is niet uit te sluiten. Dat de munteenheid echter ooit compleet waardeloos zal zijn, is wat ons betreft uitgesloten. Wat niemand weet of ooit zal weten, is hoeveel één volledige Bitcoinmunt waard zou moeten zijn. Deze prijzen zijn namelijk onderhevig aan speculatie en de waan van de dag. Het zou best kunnen dat we er de komende jaren achter gaan komen dat de huidige koersen eigenlijk te hoog liggen voor de toepassingen van de digitale munteenheid. Dan komt het er op neer dat er té veel gespeculeerd is en blijkt dat het te veel waard was. Kortom: Een Bitcoinmunt zal altijd enige vorm van waarde houden en wel om de volgende redenen:

* Blockchain heeft Bitcoin nodig en vice versa

Iedereen is ondertussen wel overtuigd van het nut van blockchain. Wat men echter vaak vergeet is dat cryptovaluta en blockchain elkaar nodig hebben.

De Bitcoin blockchain is de meest robuuste en veilige blockchain die er is. De hoeveelheid potentiële toepassingen die op deze blockchain gebouwd, of eraan gekoppeld kan worden, is enorm.

Als je er dus van overtuigd bent dat blockchain een toekomst heeft dan houdt dat ook in dat er ook een vraag zal blijven naar Bitcoinmunten. En vraag resulteert weer in waarde.

* Verzekering tegen het falen van het bestaande systeem (safe haven)

Zolang ons huidige financiële systeem verre van perfect blijft, zullen er altijd mensen zijn die zoeken naar een alternatief. Dit alternatief vinden mensen al jaren in goud, olie, zilver of graan. Maar recent dus ook in cryptovaluta.

Je kan BTC dus zien als een 'store of value': Een verzekering tegen falende munteenheden, uit de hand gelopen inflatie, inefficiënte en corrupte financiële instellingen (en ga zo nog maar even door).

Cryptocurrency als betaalmiddel zou ook een gedeeltelijke of complete vervanging kunnen zijn van ons huidige systeem, als dat zou gebeuren komt er natuurlijk een veel grote vraag naar de digitale munt.

Er is dus een groep mensen die altijd een bepaalde hoeveelheid Bitcoin achter de hand zal houden. Of als verzekering tegen het falen van het huidige financiële systeem. Of voor het geval dat bitcoin geheel of gedeeltelijk het financiële systeem zal vervangen. Deze groep mensen creëert dus ook weer een vraag met hetzelfde effect op de prijs.

* Niet te stoppen

Het is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat de huidige beweging van cryptomunten niet meer te stoppen is, niet als protocol en niet als idee. Het cryptosysteem is 'too big to fail' geworden, volgens sommigen. In het geval van Bitcoinmunten heb je ook nog eens te maken met niet te stoppen geld (de munten blijven immers altjd in circulatie, zolang het internet en de blockchain blijven bestaan) en dat alleen al maakt het intrinsiek waardevol.

In de loop der jaren is de hoeveelheid mensen die zich bezighouden met crytocurrencies exponentieel gegroeid. Een hele nieuwe categorie professionals hebben hun werk en hun fortuin te danken aan crypto. Al deze mensen hebben er een belang bij dat Bitcoin een succes wordt en ze zullen zich daar voor blijven inzetten. De kans dat deze groep al hun investeringen zal verkopen is zéér klein. Grote investeerders zullen eerder geneigd zijn om meer crypto-inkopen te doen als de prijs daalt. Tegen de trend in gaan ('buy the dip') is veelal een verstandige strategie om inkopen te doen.

* Speculatie

Last but not least zijn er uiteraard nog de speculanten. Dit zijn mensen die erop gokken dat cryptovalutas op de korte of lange termijn meer waard gaan worden. Zelfs al zal de cryptomarkt bijna al zijn waarde inleveren, dan zal er altijd nog een kleine groep zijn die Bitcoin zal kopen voor het geval de waarde ooit weer omhoog zal gaan. En dan begint de cyclus uiteraard weer helemaal opnieuw. De koers zal dus altijd belangrijk blijven om in de gaten te houden!