Wordt Bitcoin het geld van de toekomst, of is dat het al?

on .

Hebben we met Bitcoin geld opnieuw uitgevonden?  
Reizend naar Paul Buitink's evenement reinvent.money had ik de tijd om te te observeren hoe mensen geld gebruiken. Wat me vooral opviel is dat iedereen geld gebruikt zonder erbij na te denken, geld is zo'n vanzelfsprekend iets dat we er niet bij stil lijken te staan wat geld is, hoe het werkt en of het beter of anders kan. Paul Buitink heeft zich daar waarschijnlijk ook over verbaasd en daarom weer dit evenement georganiseerd. Maar misschien is het geld van de toekomst er al?

Het beloofde weer een mooie dag te worden met een goede line-up en daar moest ik uiteraard bij zijn. Naast de sprekers is het hele idee van monetaire hervorming (en het zoeken naar alternatieven) iets wat mij mateloos boeit, ook al is het onderwerp op zijn zachtst gezegd ingewikkeld. Wat mij betreft is het grootste probleem dat de controle over geld in de handen is van grotendeels private en oncontroleerbare cenrale banken. Ook al proberen de banken hun beleid te maskeren met mooie termen als quantatative easing, het beleid bereikt meestal het omgekeerde van wat ze zeggen. En sterker nog beloont het degenen die de ellende veroorzaakt hebben. De centrale banken hebben zelf waarschijnlijk wel door dat ze met een noodgang afstevenen op een ravijn. Maar in plaats van op de rem trappen (wat te laat is) trappen ze extra op het gas om te kijken of ze de overkant van het ravijn gaan halen. De commerciele banken zijn niet veel beter, er is massale fraude en er zijn onvoorstelbare onbetaalbare schulden die steeds groter worden.

Terwijl de sprekers en panels voorbij kwamen werd het me duidelijk dat de meesten het grotendeels eens lijken te zijn over de problemen. Ik zal de meest genoemde problemen proberen op te sommen: 1: De bank bezit je geld als jij het deponeert. 2: De banken kunnen gedeponeerd geld spenderen waar ze willen. 3: Geldcreatie is uitbesteed aan private partijen. 4: Centrale banken doen niet wat ze beloven/lijken niet in het algemeen belang te werken en opereren grotendeels in het geniep zonder verantwoording af te hoeven leggen.

Economics panel
- Economics panel met Edin Mujagic, Stacy Herbert en Antal Fekete.

Verdeel en heers

Zoals gezegd kreeg ik het idee dat er een aardige consensus is over de problemen, de oplossingen echter dat is een heel ander verhaal. Zo hadden we sprekers die het hadden over alternatieve geldsoorten, iemand van een bank die echt alleen geld bewaart voor zijn klanten en er niet mee speculeert of belegt, de mensen van de bitcoin/cryptocurrencies, een groep die geldcreatie wil onderbrengen bij de regering, een spreekster die niet wil dat cashgeld verdwijnt en uiteraard de mensen die gewoon van mening zijn dat goud het enige geld is. Allemaal mensen met de beste bedoelingen uiteraard maar het veld lijkt me een beetje versnipperd. Ik kreeg het idee dat de meeste zoekers naar alternatieven proberen het huidige systeem zo aan te passen dat het beter werkt. Maar misschien kan je een systeem op een gegeven moment niet meer repareren en is het tijd voor iets nieuws. Zoals Buckminster Fuller het zo mooi verwoordde: “You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.”

De anti-beweging, of liever gezegd: de pro hervorming beweging, lijkt me hopeloos verdeeld. Het doet me in feite een beetje denken aan de politiek. De gevestigde partijen zijn er al jaren, hebben hun plekje veroverd en weten wat hun doelen en belangen zijn. De anti- of alternatieve partijen zijn er ook maar deze zijn erg divers en (worden) onderling vaak hopeloos verdeeld. Kortom: ze zijn het meestal niet eens over de oplossing.

Het geld van de toekomst is er al ?

Het was aangekondigd door organisator Paul Buitink dat deze dag, in tegenstelling tot de vorige editie, niet in teken zou staan van Bitcoin. Toch bleef Bitcoin de kop opsteken door de dag heen. Vooral omdat Bitcoin, in tegenstelling tot andere alternatieven, een alles in 1 oplossing lijkt te zijn voor de belangrijkste financiele problemen. Zo is er bij Bitcoin geen bank nodig waar je geld deponeert, de bitcoins zijn altijd in jouw bezit. Zo is er bij Bitcoin dan ook geen groot risico dat banken jouw bitcoins gaan beleggen zonder dat jij het weet. De geldcreatie is bij Bitcoin niet in de hand van een private partij en Bitcoin is transparant zodat je altijd kan zien wat er met (jouw) bitcoins gebeurt. Is een Bitcoin-bedrijf of bank niet transparant dan weet je meteen hoe laat het is. En dan hebben we het nog niet gehad over de andere voordelen van Bitcoin, betalingen gaan direct van persoon tot persoon en zijn onomkeerbaar, het is goedkoop, 24/7 beschikbaar, en ik kan zo nog wel even doorgaan. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat het geld van de toekomst misschien al hier is in de vorm van Bitcoin of een andere cryptocurrency.

Wat bitcoin-guru Andreas Antonopoulis betreft is geld nu niet meer dan schuld en wordt de toekomst van geld decentraal. Het wordt een overgang van instituties naar platforms en van platforms weer naar protcollen. en zo komen we uiteindelijk weer uit bij Bitcoin & cryptocurrencies. De huidige architectur van geld is een master-slave of server-client systeem waarin de master of server kant de ultieme controle heeft over jouw geld. Maar de master of server kan ook van het een op andere moment besluiten dat jouw geld niet meer jouw geld is, of dat het er helemaal niet meer is. Met Bitcoin is dat anders, daar ben je eigenaar van je eigen geld en is het ook daadwerkelijk je eigen bezit. Je bent ook niet afhankelijk van een almachtige centrale instantie, alles is decentraal en vrijwillig.

Hoe nu verder?

Wat me weer opviel is dat er in het programma geen ruimte ingericht is om het alleerst te hebben over het belangrijkste onderwerp: "wat is geld". Misschien gaat men ervan uit dat iedereen die dit evenement bezoekt dat al weet maar toch. Ik weet bijna zeker dat als je de aanwezigen gaat vragen wat geld is, dat je dan een hoop verschillende definities krijgt. En als je wil gaan zoeken naar de toekomst van geld, moet je dan niet eerst weten waar je staat, moet je dan niet een soort van overeenstemming hebben bereikt over wat het nu is ?

Aan het einde van de dag was er geen unanieme oplossing of conclusie maar ik was zeker weer een hoop indrukken rijker. En dat is denk ik ook de waarde van een dag als deze, het zet je aan om zelf verder te gaan onderzoeken. Het blijft jammer dat dit soort essentiele maatschappelijke vraagstukken gevoerd moet worden op een conferentie op zaterdag, terwijl iedereen hier mee bezig zou moeten zijn. Maar toch: Dagen zoals deze zijn noodzakelijk om mensen aan het denken te zetten en gelukkig zien we de laatste tijd steeds meer interesse in het geld vraagstuk. Wat mij betreft is het gevecht voor het redden van cashgeld al gestreden en is het huidige systeem structureel defect, het gaat alleen nog een poos duren voordat dat echt duidelijk wordt. Dus laten we in de tussentijd met zijn allen werken aan een alternatief en Bitcoin is, voor zover ik het nu kan zien, de beste kandidaat.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: bitcoin nederland, paul buitink, reinvent.money,

Comments   

# Guest 2015-10-01 04:15
eerste man op foto is niet Edin Mujagic. Doe was ziek
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh