Wordt de Bit de nieuwe rekeneenheid voor Bitcoin?

on .

Wordt de Bit de nieuwe rekeneenheid voor Bitcoin?  
Wel eens een bakje koffie geprobeerd af te rekenen in bitcoin? "dat is dan 0.009123 bitcoins alstublieft" zeg nou zelf dat is niet erg praktisch. Dit punt is nu al meerdere malen besproken in de geschiedenis van de bitcoin en jeff garzik (recent nog in het nieuws met zijn bitcoin satelliet project) doet nu ook een duit in het zakje. Hij stelt voor (hoewel het voor zover ik weet niet zijn originele idee is) om als rekeneenheid over te gaan naar de micro bitcoin, simpelweg aangeduid als de "Bit". 

Less is more?

Het rekenen met de Bit heeft als eerste voordeel uiteraard dat je niet meer iets af hoeft te rekenen voor een duizendste bitcoin maar bijvoorbeeld voor een paar duizend Bits, wat voor veel mensen waarschijnlijk een stuk logischer rekent. Nou is het mooie uiteraard van Bitcoin dat je bijna altijd betaalt door even een qr-code te scannen maar het is toch fijn als het begrijpelijk is. De meeste mensen zijn nou eenmaal niet gewend om te rekenen met meerdere getallen achter de komma. En 1 of 2 getallen achter de komma is misschien nog te doen maar als het er 3 of meer worden ben ikzelf in ieder geval snel de draad kwijt.
Het andere voordeel is ook dat het iets meer grijpbaar wordt. Ik krijg nu vaak de opmerking dat mensen geen bitcoins willen kopen omdat 1 bitcoin te duur is. Je kan uiteraard 0.001 bitcoin kopen maar dat voelt toch niet hetzelfde. Als je nu vertelt dat je in plaats van 0.001 bitcoin 1000 Bits kan kopen dan wordt het al een stuk simpeler.

De kleinste eenheid waar je een bitcoin in op kan delen, is de Satoshi, er passen 100 miljoen satoshi's (100.000.000) in 1 bitcoin. Nu is dat eigenlijk een niet te bevatten kleine eenheid, maar als je de Bit zou introduceren is een satoshi 1/honderdste Bit, wat het ook weer iets begrijpelijker maakt ten opzichte van ons huidige geldsysteem.

Compatibiliteit

Een ander punt wat jeff garzik aanhaalt is compatibiliteit, met andere woorden hoe goed kan de bestaande hardware en software omgaan met grote getallen achter de komma. De meeste hard en software is ingesteld op 2 cijfers achter de komma wat het dus lastig maakt omdat bitcoin in principe met 8 cijfers achter de komma moet kunnen werken. Weer een pluspuntje dus voor de Bit aangezien de bit maximaal tot 2 cijfers achter de komma kan gaan (dan zaten we op de Satoshi weet u het nog?)

Een nieuw logo

Proposed shape for the “bits” symbol is a square, and to keep the gold color.
Bij een nieuwe rekeneenheid hoort uiteraard ook een nieuw logo. Op het bitcointalkforum is in ieder geval al een voorzetje gegeven. In plaats van de Hoofdletter B die we nu hebben, wordt het een kleine b met een streepje erdoor. Ook komt de b in een vierkant kadertje te staan. De maker van het logo geeft toe dat hij een beetje probeert in te spelen op de associatie die tot nu toe gemaakt wordt met fysieke munten. Dit ook weer om beter aan te sluiten bij de beleving van de meerderheid van de bevolking die zich niet veel voor kan stellen bij een digitale munt.

Wordt de Bit It?

Sorry voor het flauwe woordgrapje maar de vraag is uiteraard, gaat de Bit het worden? Er is in het verleden al vaker geprobeerd om dit vraagstuk te tacklen, bijvoorbeeld door de introductie van de Mili-Bitcoin maar dat is nooit echt aangeslagen. Ikzelf denk echter wel dat het een goed idee is om over te stappen naar de Bit en wel om de redenen zoals eerder aangegeven, makkelijker rekenen, compatibiliteit en perceptie.
Er is echter een hoop voor nodig om dit voor elkaar te krijgen en grote namen zullen zich hier achter moeten scharen. Want het voordeel van Bitcoin, de decentrale opzet, is in dit geval ook meteen het nadeel: zie er maar eens een beslissing door te krijgen waar iedereen het mee eens is. Maar willen we het doen dan is nu denk ik een goed moment, mocht Bitcoin zo groot worden als velen (en ik) denken dan krijgen we het later waarschijnlijk niet meer voor elkaar.

Gepost door Roland de Goeij

Comments   

# Guest 2014-05-05 14:38
Bitcoin is inderdaad te grote eenheid voor kleine betalingen. Bovendien, ook ik heb gehoord de klacht dat bitcoin nu honderden euro's kost en dat het dus duur is. Het is slecht psychologisch truck, om een kleinere eenheid te kiezen. Satoshi is steeds te kleine eenheid. Dus iets ertussen zou goed kunnen werken. Maar naam "bit" bevalt me niet, omdat het in informatica en ook in algemene taal al een bekende begrip is. Dus ik ben voor een andere term. Bijvoorbeeld voor "nakamoto" of "nako" (niet "nato", zolang Nato nog bestaat :-) ).
Reply | Reply with quote | Quote
# Rosalind 2014-05-05 14:50
De keuze van de ‘bit’ oftewel microbitcoin als eenheid anticipeert duidelijk op een verdere stijging van de koers – net als de deelbaarheid van de bitcoin in acht decimalen trouwens – en zal daarom in de toekomst misschien niet ‘te klein’ blijken.
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-05-05 10:34
Ja das een goeie ja, die was ik nog vergeten. Er was laatst ook al een initiatief gestart om het bitcoin-logo te veranderen, onder andere omdat het bitcoin-logo (de b met de 2 strepen) niet in std lettertypes zit.
dank.
Reply | Reply with quote | Quote
# Rosalind 2014-05-05 10:11
Praktisch voordeel ook: het voorgestelde symbool ƀ komt al voor in bestaande lettertypen.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh