Zelf paper wallets printen met piper wallet

on .

piper-wallet
Zoals je misschien wel weet kan je Bitcoins bewaren op meerdere manieren. Je kan ze bewaren op je computer of bij een online wallet dienst. Mocht je echter op zoek zijn naar een meer veilige manier dan is een paper wallet een van de beste opties. Helaas is het aanmaken van een paper wallet niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig hebben we nu Piper Wallet. Piper wallet maakt het genereren en afdrukken van een paper wallet bijna kinderlijk eenvoudig.

Maar aangezien waarschijnlijk nog niet iedereen kennis heeft gemaakt met het fenomeen "paper wallet" is dit een mooie kans om eens wat dieper in te gaan op deze materie.

Eerst even de terminologie:  
"Paper": papier maar dan op zijn Engels.
"Wallet": in een wallet worden je Bitcoins bewaard, beter gezegd: in een wallet worden de sleutels bewaard (de zogenaamde private en public keys) die je toegang geven tot je Bitcoins. Je bitcoins worden namelijk online bewaart in de blockchain.
"Blockchain": het gedistribueerde Bitcoin kasboek in "de cloud" waarin wordt bijgehouden welke Bitcoins van wie zijn (of weer beter gezegd welke Bitcoins bij welke adressen horen)
"Private key": deze sleutel geeft je de mogelijkheid om je Bitcoins uit te geven.
"Public key": Beter bekend als het bitcoin ontvangst adres. Deze sleutel maakt het mogelijk om Bitcoins te ontvangen. In de praktijk is dit dus het Bitcoin adres waar je een betaling naartoe kan sturen.
"Paper wallet": Is dus eigenlijk niks anders dan het op papier bewaren van de sleutels (private en public keys) die je toegang geven tot je Bitcoins. Het voordeel hiervan is dat ze minder snel gestolen kunnen worden door hackers en of virussen. Ze worden immers geheel offline bewaard. Het nadeel is dat een paper wallet iets meer vraagt van de gebruiker, normaal hoef je als Bitcoin gebruiker jezelf niet bezig te houden met private en public keys. De keys worden bij Bitcoin software en online wallet diensten op de achtergrond beheert. Het is uiteraard wel slim om 1 of meerdere kopieen te maken van de paper wallet. Paper wallet kwijtraken = nooit meer bij je Bitcoins kunnen.


En hoe werkt het gebruik van de piper wallet dan in de praktijk?
De piper wallet genereert een paper wallet en print deze uit. Deze print bevat dan het Bitcoin adres (de public key) uitgeschreven en in de vorm van een QR-code. Met behulp van dit adres kan je dan Bitcoins naar je paper wallet sturen. Ook bevat de print de private key. Hiermee kan je de paper wallet weer benaderbaar maken zodat je de Bitcoins eventueel weer kan doorsturen. Om dit te kunnen doen zul je deze private key dan moeten importeren in bijvoorbeeld een Bitcoin-client of een online wallet.

Maar genoeg over paper wallets, even terug naar de piper wallet zelf. De piper wallet is dus een autonoom apparaat wat alles in zich heeft om de paper wallets te genereren en af te drukken. er is geen verbinding met het internet nodig. De piper wallet is gebouwd rondom een raspberry-pi en kan aangesloten worden op een USB-printer of HDMI beeldscherm. De piper wallet maakt gebruik van een thermische printer, deze maakt geen gebruik van inkt zodat je niet met cartridges hoeft te gaan knoeien. De mensen van piper wallet claimen dat de printjes minimaal 10 jaar mee moeten gaan als je ze netjes droog en donker bewaart. Naast het uitprinten van de sleutels kan de piper wallet deze ook opslaan op een USB stick. Je zou dus de paper wallet kunnen afdrukken en ook opslaan op een USB stick en beide op aparte locaties bewaren. En en en.... en de piper wallet doet nog veel meer, kijk zelf maar eens op de site om te zien wat zoal.

Je ziet, ik ben enthousiast over dit product, het zou zomaar eens kunnen dat er binnenkort ook eentje op mijn buro staat.

Gepost door Roland. 

Add comment


Security code
Refresh