Zien Amerikaanse toezichthouders het potentieel van Bitcoin en Blockchain?

on .

Amerikaanse toezichthouder ziet Bitcoin niet als bedreiging maar als kans.  
Dinsdag 6 februari werd er in Amerika een hoorzitting gehouden met financiele toezichthouders. Hierbij werd er onder andere gesproken over de rol van de SEC en CFTC wat betreft Bitcoin, blockchain en ICO's. Deze gesprekken zijn belangrijk omdat ze een hint geven wat voor regelgeving er misschien aan komt. De resultaten waren opmerkelijk positief. De Bitcoin-koers, die wel wat goed nieuws kon gebruiken, lijkt erop te reageren en is sindsdien met bijna 10% gestegen.

De CFTC, Commodities Futures Trading Commission, is een Amerikaanse regeringsinstantie. Deze gaat over het reguleren van de handel in consumptiegoederen. De Securities and Exchange Commission, ook wel afgekort als SEC, is de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen. Namens de SEC en CFTC waren respectievelijk Jay Clayton en J. Christopher Giancarlo uitgenodigd.

De CFTC woordvoerder vergeleek de potentie van blockchain-technologie met het internet in de jaren 90 en gaf aan dat hij het liefste een "do-not-harm" aanpak wil zien. Hij geeft aan dat er goed gekeken moet worden naar cryptocurrencies om fraude en manipulatie tegen te gaan. Wat hem betreft is de geest uit de fles en is negeren geen optie.

De SEC woordvoerder was iets minder enthousiast over cryptocurrencies maar ook hij vond dat hun rol niet meer ontkend kan worden. Wat hem betreft kunnen cryptocurrencies goed helpen bij het monitoren van allerlei transacties en bij het beschermen van investeerders.

De SEC en CFTC geven aan dat ze willen gaan samenwerken om een raamwerk van regulering vast te stellen, dit loopt dan van ICO's tot crytocurrencies en uiteindelijk blockchain. ICO's zijn ze het minst positief over. blockchain, of zoals zij het noemen, Distributed Ledger technology (DLT) kan op het meeste enthousiasme van de heren rekenen. Opvallend is dat toegegeven wordt dat het één niet zonder het ander kan. Dus zonder Bitcoin geen blockchain.

Wat opvalt in deze hoorzitting is de positieve opstelling van de heren. Ze lijken het beiden eens dat cryptocurrencies en blockchain technologie voor de verenigde staten kunnen doen wat het internet heeft gedaan. Ze willen Amerika een voorloper maken op dit gebied en, volgens eigen zeggen, ervoor zorgen dat er niemand gedupeerd raakt in het proces.

Het is uiteraard maar de vraag of de autoriteiten deze nieuwe technologieën kunnen reguleren of in de hand kunnen houden. Het lijkt erop dat ze de technologie voor hun eigen karretje willen spannen. Ik vraag me af of ze stilgestaan hebben bij het feit dat Bitcoin tot stand is gekomen als reactie op het falen van de banken om een betrouwbaar financieel systeem te creëren. Misschien halen ze wel een paard van Troje binnen?

De volledige hoorzitting kan je hieronder bekijken.


Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Add comment


Security code
Refresh