De grootste aandelenbeurs van Zwitserland heeft het groene licht gegeven voor ’s werelds eerste cryptocurrency ETF. De ETF is een investeringsvehikel welke de prijs volgt van meerdere cryptocurrencies. Op deze manier kan je investeren in Bitcoin, of andere cryptocurrency’s, zonder ze zelf te hoeven bezitten.
De ETF met de naam: ‘Amun Crypto Basket ETP’ zal vanaf week 48 te verhandelen zijn op de ‘SIX’ aandelenbeurs te Zurich. De jaarlijkse managementkosten van de ETF liggen op 2,5%.
Vijf cryptocurrencies
De cryptocurrency ETF is een index van de vijf grootste cryptocurrency’s, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) en Ripple (XRP). Ongeveer de helft van de bezittingen die gekoppeld zullen worden aan de ETF zal bestaan uit BTC. De rest wordt verdeeld onder XRP (25,4%), ETH (16,7%), BCH (5,2%) en LTC (3%).
Hodl
De ticker, de afkorting waaronder de ETF genoteerd zal worden op de aandelenbeurs, is ‘hodl’. Een dikke knipoog naar de HODL-meme welke al jaren rondgaat in de crypto community. HODL is een verbastering van het woord hold en een zogenaamde HODLer is iemand die zijn bitcoins bewaart voor de lange termijn in plaats van ze te verkopen.
Er wordt vaak, ten onrechte, beweert dat HODL staat voor de term ‘Hold On For Dear Life’ maar niets is minder waar. De term ontstond toen een beschonken cryptocurrency enthousiasteling probeerde uit te leggen waarom hij zijn bitcoins niet verkocht, maar hield. In plaats van hold typte hij hodl en een legende was geboren.

Vallen en opstaan
De geschiedenis van de cryptocurrency ETF is er eentje van vallen en opstaan. Begin 2017 was er veel te doen rondom de afwijzing van de Bitcoin-trust ETF van de Winklevoss broers. Hier waren ze trouwens al sinds 2013(!) mee bezig om deze goedgekeurd te krijgen. In 2013 schreven we er ook al over. Begin oktober van dit jaar werden er nog negen bitcoin ETF’s afgewezen door de Amerikaanse financiĆ«le autoriteiten.
Volgens de aanvragers van de ETF’s komt het afwijzen voornamelijk doordat cryptocurrencies onbekend terrein zijn voor regelgevers zoals bijvoorbeeld de SEC. Deze op hun beurt geven aan dat de liquiditeit niet hoog genoeg is en dat er aan de investeringsvehikel’s nog te veel risico’s kleven voor de consument.

Wanneer ETF?
Er zal vanuit Amerika wel met enige jaloezie gekeken worden naar Zwitserland nu daar de eerste ETF een feit is. In Amerika gaat het in ieder geval dit jaar niet meer gebeuren. De eerstvolgende kans is op februari 2019 wanneer de deadline voor de SEC beslissing rondom de CBOE-ETF aanvraag afloopt.