Zwitserse minister wil onderzoek naar Bitcoin

on .

Zwitserse minister wil onderzoek naar Bitcoin
Na Amerika, Thailand, Belgie en Duitsland kan nu ook Frankrijk in het rijtje gezet worden van landen die zich druk lijken te gaan maken over Bitcoin. Een lid van het Zwitserse parlement heeft namelijk gevraagd of er onderzoek gedaan kan worden naar Bitcoin. De politicus in kwestie is Jean Christophe Schwaab van de Zwitserse socialistische partij. Schwaab heeft het verzoek, naar eigen zeggen, gedaan omdat deze zich zorgen maakt over potentieel misbruik van Bitcoin.

"Op het moment is het nog lastig in te schatten wat Bitcoin is en wat gaat worden, daarom wil ik graag dat de regering gaat kijken naar Bitcoin om te zien wat de potentiele gevaren zijn" zo sprak hij recent. Schwaab vertelde ook dat hij een concreet gevaar ziet wat betreft het witwassen van geld en andere criminele activiteiten die gedaan zouden kunnen worden met Bitcoin. Maar ook zei hij dat het nog niet vaststaat welke kant het op zal gaan en dat Bitcoin ook een positieve factor zou kunnen zijn. 

In Zwitserland kwam het recent in het nieuws dat een Zwitserse Journalist op silkroad drugs had gekocht met Bitcoin. Dit is iets waar dhr Schwaab zich zorgen over maakt en hij vindt dat de regering in dit soort gevallen in zou moeten (kunnen) grijpen. Op welke manier er dan in gegrepen zou moeten worden weet hij nog niet maar op dit moment wil hij dus dat de regering een rapport gaat schrijven om de voordelen, nadelen, gevaren en kansen van Bitcoin op een rij te zetten. "Daarna kunnen we gaan kijken welke stappen er noodzakelijk zijn, of Bitcoin verboden moet worden of dat we moeten gaan reguleren. En als we overgaan tot reguleren, moet Zwitserland dat dan alleen gaan doen of moeten we gaan samenwerken met andere landen?" De volgende zitting van het Zwitserse parlement is in november, het is dus nog even wachten of de aanvraag van dhr Schwaab geaccepteerd wordt.

De 34 jaar oude politicus zei dat Bitcoin op zijn pad kwam door zijn grote interesse in internet wetgeving, data bescherming en online trends. Ook is hij betrokken bij de vakbonden op het gebied van banken en zit hij in het bestuur van de Zwitserse bankmedewerkers associatie. Schwaab geeft aan dat de meeste van zijn collega's in het parlement niet bezig is met digitale munteenheden, hij stelt dat meer dan 90% van de Zwitserse politici geen idee heeft wat Bitcoins zijn.

Zwitserland is trouwens geen onbekende met alternatieve munteenheden zoals bijvoorbeeld de WIR franc, een private electronische munteenheid uitgebracht door de WIR bank. Deze bestaat al sinds 1930 en wordt gebruikt door bedrijven samen in combinatie met de Zwitserse franc. Dit zou het misschien makkelijker kunnen maken voor Zwitsers om te wennen aan Bitcoin. Zwitserland is een land dat bekend staat om zijn liberale opstelling en wetgeving op het gebied van geld. Laten we hopen dat dat ook zal gelden voor Bitcoin.

Gepost door Roland.

Add comment


Security code
Refresh