Search
Close this search box.

Hoe Controleer Je Of Een Bitcoin Adres Een Scam Is?

Scams in de crypto wereld zijn een groot probleem. Niet alleen op sociale media gaan deze scam berichten rond, maar ook op nep websites en phishing websites/ e-mails. Twijfel je of een Bitcoin adres veilig is? Dan kun je gemakkelijk controleren of het gaat om een scam adres.

Bitcoin Abuse database

Weggeef acties komen vaak voor, maar je kunt er wel vanuit gaan dat dit een scam is. Berichten op social media beloven je al je Bitcoin te verdubbelen zodra je het overmaakt naar de oplichters. Natuurlijk gebeurt dit niet en je bent je verzonden Bitcoin kwijt. Helaas komen dit soort acties nog te vaak voor en vallen er ook nog steeds slachtoffers.

Vorige week nog was er een gecoördineerde actie op Twitter door hackers. Ze namen massaal Twitter accounts over van bekende mensen zoals Elon Musk en Kanye West met miljoenen volgers om hier vervolgens scam berichten op te plaatsen. In de berichten stond altijd een Bitcoin adres waarnaar jij je bitcoin moest overmaken ‘om de dubbele hoeveelheid terug te krijgen’. De boodschap naast het bitcoin adres op het account van Jeff Bezos was bijvoorbeeld:

“All Bitcoin sent to my address below will be sent back doubled. I am only doing a maximum of $50,000,000.”

De meeste mensen weten wel dat dit een scam is, maar de goedgelovige lezer ziet het echte account van Bezos en hoopt snel wat extra Bitcoin te verdienen. Hier gokken de criminelen op en hebben tijdens deze hack ook veel Bitcoin buit gemaakt.

Een goede manier om bij twijfel de echtheid te controleren is door het Bitcoin adres te checken in de ‘Bitcoin Abuse database’. Dit is een database waarin alle scam adressen staan. Je krijgt bij het invoeren van het adres dat gebruikt is op het account van Elon Musk bijvoorbeeld direct te zien dat het gaat om oplichtingspraktijken zoals te zien op onderstaande afbeelding.

Bitcoin Abuse Database

Scam Alert

Een andere handige tool die je kunt gebruiken om de echtheid te controleren is ‘Scam Alert’. Hier kunnen mensen uit de crypto gemeenschap oplichtingspraktijken aangeven waardoor er een grote database opgebouwd wordt. Iedereen kan vervolgens transacties en adressen controleren uit de database om er zeker van te zijn dat ze niet met een scam te maken hebben. De melding die je op deze site krijgt bij het adres geplaatst op het account van Elon Musk is behoorlijk duidelijk zoals je kunt zien op onderstaande afbeelding.

Scam alert

Bitcoin scams komen voor in alle soorten en maten. Nep bedrijven beloven je bijvoorbeeld een hoog rendement wanneer je ze BTC overmaakt of ze houden een weggeefactie. Dit alles doen ze om jou Bitcoin over te laten maken. Je kunt er wel vanuit gaan dat al dit soort acties nep zijn, wees daarom gewaarschuwd en trap er niet in. In dit artikel kun je verder lezen over de manieren waarop mensen je Bitcoin proberen te stelen.

Op Bitcoinspot.nl vind je alles rondom bitcoin en crypto. Bitcoinspot bestaat al sinds 2011 en is Nederlands’ eerste bitcoin blog!

Sitemap

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

🚀 BTC naar de maan…

Daarom ontvang je nu 10 euro gratis trading te goed bij een succesvolle registratie!

Koop bijvoorbeeld gratis 30 Cardano, 40 XRP of een andere coin naar keuze..