Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoeveel stroom kost het om een bitcoin te minen?

Het is inmiddels bekend dat het minen van Bitcoins enorm veel energie kost. En dat is niet alleen een hele aanslag op de energie die de wereld kan produceren, maar het kost ook degenen die minen naar bitcoins een hoop geld. Is het minen naar bitcoins nog wel rendabel? En hoeveel energie kost het minen van een bitcoin eigenlijk?

Minen naar bitcoins doe je niet op een laptop of pc

Minen met een gewone computer gaat zo langzaam dat de energiekosten om de computer te laten draaien hoger zijn dan dat het minen je oplevert. Het is dus in eerste instantie belangrijk dat je een goede mining rig koopt waarmee je minder geld kwijt bent aan energie. Koop je een degelijke mining rig, dan kan deze zo snel rekenen en bitcoins minen dat het meer oplevert dan dat er aan stroom verloren gaat. Het minen is dus niet afhankelijk van je processor. Wel van de videokaart, waarvan je er tot wel zes kunt installeren in je mijntoestel. Je kunt dit zelf doen, maar kant-en-klaar bestellen is nog eenvoudiger.

coinmerce_logo

Wat kost het minen van 1 bitcoin?

Zonder mining rig kost het zo’n € 8.340,- om 1 bitcoin te delven en is het niet rendabel om naar bitcoins te graven. Met een mining rig kost het per grafische kaart 175 watt per uur. Het moederbord van je mining rig verbruikt zo’n 200 watt per uur. Met de eerdergenoemde opstelling van zes videokaarten en een moederbord heb je dus 1.250 watt per uur ofwel 1,25 kWh nodig. Zet je jouw mining rig 24/7 in, dan betaal je bij een tarief van € 0,24 per kWh jaarlijks zo’n € 2.600,-. Door goedkope energie te gebruiken bij een voordelige aanbieder, kunnen deze kosten flink gedrukt worden. Uiteraard betaal je daarnaast voor je mining rig. Hoewel je al een mining rig koopt voor € 3.000,- is het aan te raden een beter model te kopen om nog sneller (en goedkoper) te minen.

De opbrengst van het delven naar bitcoins

Wat is nu de opbrengst per bitcoin? Met een goedkope mining rig kun je zo’n 0,05 BTC oftewel € 32,- per dag genereren. Zet je jouw apparaat elke dag aan, dan behaal je een jaaropbrengst van € 11.680,-. Met € 2.500 stroomkosten en € 3.000,- voor de goedkoopste mining rig houd je dan € 6.180,- winst over. Zo is het investeren in een bitcoin mine toestel maar een zeer tijdelijke investering. Soms kun je in een mining pool meer opbrengst genereren, maar wanneer je in een groep BTC wilt delven heb je naast een mining rig ook bitcoin mining software nodig.

Groene stroom voor bitcoin mining

Hoewel er dus heel veel energie gemoeid gaat met het minen van een bitcoin, zorgt het ook voor stimulans van de groene energieprojecten. Met bitcoin komt namelijk niet alleen de wens om de meest goedkope energie te vinden naar boven, maar ook om de meest energiezuinige apparatuur zoals mining rigs te produceren. Door zo energiezuinig mogelijke bitcoin mine toestellen te willen produceren, zouden er dus nog weleens ontdekkingen kunnen worden gedaan die een positieve weerklank hebben op de energieconsumptie.

Op Bitcoinspot.nl vind je alles rondom bitcoin en crypto. Bitcoinspot bestaat al sinds 2011 en is Nederlands’ eerste bitcoin blog!

Sitemap