Zoek
Sluit dit zoekvak.
Nieuwe bitcoins worden uitgegeven door het Bitcoin netwerk zelf en ontstaan tijdens een proces wat in het engels ‘mining’ wordt genoemd.

Mining is simpel gezegd het vastleggen van de transacties die in het bitcoin netwerk plaatsvinden op de Bitcoin blockchain. In ruil voor het minen maken de miners kans op nieuwe bitcoins. Er zullen uiteindelijk maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop komen. Om zelf bitcoins te kunnen minen heb je geavanceerde hardware nodig.

Bitcoin mining op de Blockchain

Om te beginnen moeten we even kort wat vertellen over de blockchain. De blockchain is het decentrale, digitale kasboek waar alle Bitcoin transacties in worden vastgelegd. Iedereen die de Bitcoin software draait, bewaart een kopie van de blockchain op zijn computer. De blockchain bestaat weer uit zogenaamde blocks. Een block is een verzameling van goedgekeurde transacties en elk block is cryptografisch gekoppeld aan het voorgaande block zodat er een niet te vervalsen keten ontstaat. Ongeveer elke 10 minuten komt er een nieuw block bij en wordt de blockchain een stukje langer.

Transacties vastleggen

Het vastleggen van de, door het netwerk goedgekeurde, transacties in de blockchain heet mining, dit wordt gedaan door ‘miners’. Om te kunnen meedoen aan Bitcoin mining zal men een computer met meerdere grafische kaarten of speciale hardware moeten laten draaien. Deze grafische kaarten of speciale hardware zijn nodig omdat een miner altijd aan het rekenen is op een ingewikkelde rekensom. Is de miner de eerste die deze rekensom oplost dan mag hij een nieuw block toevoegen aan de blockchain met goedgekeurde transacties. Daarnaast krijgt de miner als beloning 12,5 nieuw gemaakte bitcoins en de transactie-vergoedingen die horen bij de transacties in het block. Het oplossen van de rekensom wordt het ‘vinden’ van een nieuw block genoemd.

Een ingewikkelde rekensom: Block difficulty

De beloning van 12.5 Bitcoin zorgt dat men een reden heeft om te minen en daarmee het Bitcoin netwerk te beveiligen. Deze beloning wordt de ‘block-reward’ genoemd. We hadden al verteld dat ongeveer elke 10 minuten een nieuw block bijkomt en dit komt doordat het oplossen van de rekensom, of het vinden van een nieuw block, een bepaalde hoeveelheid werk vergt. De moeilijkheid van deze som wordt zodanig gereguleerd dat er in het hele bitcoin-netwerk nooit meer dan een vastgestelde hoeveelheid bitcoins per dag wordt gemaakt. Hoe meer hardware er ingezet wordt om te minen, des te moeilijker wordt de som. Als er minder hardware wordt gebruikt om te minen wordt de som makkelijker. De moeilijkheidsgraad van het minen wordt uitgedrukt in de difficulty factor (zie onderstaande grafiek)

Bitcoin mining difficulty

coinmerce_logo
Bitcoin halving: Limiet van 21 miljoen bitcoins

Zoals gezegd worden er elke keer, dat er een ‘block’ gevonden wordt, 12.5 nieuwe bitcoins gemaakt. Daarmee is er meteen een mechanisme om nieuwe bitcoins op een gecontroleerde manier in omloop te brengen. Eens in de zoveel tijd wordt de beloning voor het vinden van een block gehalveerd en daarmee wordt de aanname van nieuwe bitcoins langzaam maar zeker afgebouwd. In totaal zullen er 21 miljoen bitcoins gemaakt gaan worden over de komende jaren. Ergens rond 2040 zullen alle bitcoins gemaakt zijn en komen er geen nieuwe meer bij. (zie onderstaande grafiek).

Bitcoin creatie grafiek

Op het moment van dit schrijven zijn er net iets meer dan 17 miljoen bitcoins gemaakt. Om de 210.000 blocks, dus ongeveer 4 jaar wordt de block-reward gehalveerd. De eerste zogenaamde ‘block reward halving’ vond plaats op 28 november 2012, de beloning ging toen van 50 bitcoins per block naar 25. De tweede block reward halving vond plaats op 9 juli 2016. Zoals het er nu uitziet zal de volgende halving plaatsvinden op 29 mei 2020.

Niet minen maar toch bitcoins verkrijgen?
Je hoeft niet perse aan mining te doen om bitcoins te bemachtigen. Je kan ze ook verdienen, ruilen, accepteren in je winkel of webshop, of gewoon kopen bij een wisselkantoor of bitcoin exchange.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *