Kan je zelf bitcoins maken ?

Bitcoins kan je zelf maken (of beter gezegd verdienen), dit proces wordt mining genoemd. Iedereen die dus zelf Bitcoins wil maken kan dat doen door middel van Bitcoin-mining maar het tijdperk dat je dat kon doen met beperkte middelen is voorbij. Het minen van bitcoins is tegenwoordig op een dermate hoog professioneel nivo gekomen dat het een hoop geld kost om rendabel bitcoins te minen. Wil je het gewoon eens doen omdat het kan, of wil je er er wat meer over weten. lees dan gerust verder.

- Ik zou zeggen: lees eerst even het artikel "waar komen bitcoins vandaan" om een idee te krijgen wat bitcoin-mining is en hoe het globaal werkt.

Welke hardware ga je gebruiken?

Zoals je ook wat uitgebreider kan lezen in bovenstaand artikel heeft bitcoin-mining de laaste jaren een flinke evolutie doorgemaakt. In het begin was het minen met je computer nog goed te doen maar het was al snel nodig om meerdere videokaarten in te zetten om rendabel te blijven. Nu is er speciale mining-hardware op de markt (de zogenaamde ASICS) voor het minen van bitcoins. Als je nog kans wilt maken om wat te verdienen met het minen van Bitcoins zal je moeten zetten of investeren in 1 of meerdere ASICS.

Individueel minen of in een pool

Het minen van bitcoins kan op meerdere manieren gedaan worden, hieronder hebben we de meest gangbare methodes op een rij gezet. 
1. Individueel Minen
Dit is de "traditionele" manier van bitcoins minen, je zet je eigen computer of mining-hardware aan het werk om de rekensom op te lossen en zo de 12.5 bitcoins te krijgen. Oorspronkelijk was het minen via je processor goed te doen maar tegenwoordig heb je meerdere grafische kaarten (GPU's) of gespecialiseerde mining-hardware (ASICS) nodig, deze zijn namelijk beter in staat dan je processor om de grote hoeveelheid berekeningen uit te voeren. Hou er rekening mee dat, om een kans te maken om bitcoins te verdienen, je flink wat rekenkracht in zal moeten zetten. Dit is uiteraard een voortdurende race en mensen die thuis complete computercentra (een zogenaamde mining-rig) hebben ingericht of meerdere ASICS hebben staan zijn geen uitzondering. 

2: Deelnemen in een zogenaamde “mining pool”.
Als je zelf niet bereid bent om te investeren in hardware is dit de beste manier om bitcoins te verdienen. Simpel gezegd is een mining pool een grote groep gebruikers die met zijn allen bitcoins minen. De rekenkracht van alle gebruikers wordt samengevoegd en op die manier proberen ze dus met zijn allen zo snel mogelijk de rekensom op te lossen en de 12.5 bitcoins te verdienen. Uiteraard zullen deze 12.5 bitcoins weer verdeeld worden onder alle deelnemers, en een deel van de opbrengst gaat ook naar de eigenaar van de mining pool. Net zoals individueel bitcoins minen kan je dit het beste doen met 1 of meerdere GPU's. of ASICS

Bovenstaand voorbeeld gaat niet op voor alle bitcoin-pools, er is een grote verscheidenheid in het soort bitcoin-pools en in de manier hoe de verdiende bitcoins uitbetaald worden. Wil je daar meer van weten dan kan je daar meer over lezen in de bitcoin wiki.

Wat heb je dus nodig om bitcoins te kunnen minen?

1 - Hardware
In theorie heb je al genoeg aan een pc met een internet-aansluiting om te kunnen beginnen, maar minen via je processor is inmiddels achterhaald. Het is dus noodzakelijk om minimaal 1 en liefst meerdere goede Grafische kaarten (GPU's) te hebben of speciale mining hardware zoals een ASIC. Kijk in de Bitcoin wiki voor een goede opsomming van beschikbare hardware om mee te minen.

2 - Software
Mocht je gaan minen via je computer dan zijn er meerdere software-clients beschikbaar. om via je GPU te minen is de gui-miner het meest eenvoudig om mee te beginnen. De windows-versie kan je hier bij github downloaden. Kijk op Bitcointalk.org voor meer info over de gui-miner.

3 - (optioneel) Een account bij een mining pool
Als je via een mining pool aan de slag wil zal je bij een van deze pools een account aan moeten maken zodat je de gui-miner met deze account gegevens kan laten minen. Kijk op de mining pool wiki voor een lijst van de bekende bitcoin mining-pools. De gui-miner heeft een aantal standaard mining pools voorgedefinieerd zoals bijvoorbeeld deepbit.