Bitcoin is de meest verhandelde en meest stabiele cryptovaluta onder alle cryptovaluta’s, en was bovendien de eerste cryptomunt die het levenslicht zag. In dit artikel hebben we wat leuke feitjes en weetjes verzameld over de koning onder de cryptomunten. Dingen die leuk zijn om te weten, en waarover je elders op onze website meer kunt lezen. Doe uiteraard je voordeel met deze kennis over Bitcoin!

1. Niet meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop

Een deel van onze lezers heeft er al kennis van genomen. Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop komen. Zo is het Bitcoin systeem namelijk ontworpen door de oprichter ervan. Op dit moment zijn er meer dan 17 miljoen van deze digitale munten in omloop. Naar verwachting zullen in het jaar 2140 alle Bitcoins zijn gemined. De komende 116 jaar zijn een groot aantal mining servers dus nog bezig om de laatste hoeveelheid Bitcoins te minen. Dat er nooit meer dan 21 miljoen coins in omloop kunnen komen, maakt per definitie dat er schaarste is. Veel crypto fanaten, handelaren en beleggers willen immers Bitcoin hebben in hun portefeuille, en de vraag naar Bitcoin zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar toe nemen. Naar verwachting zal dit dan ook een prijsopdrijvend effect hebben.

2. Waarde van de Bitcoin nu en in het verleden

Bitcoin heeft in het verleden al bewezen een goede belegging te zijn. Hieronder noteren we wat waardes van Bitcoin in het verleden, en de huidige prijs die je nu voor 1 Bitcoin neerlegt. Dit maakt heel snel duidelijk dat de koers van Bitcoin door de jaren heen enorm is gestegen, en dat beleggers die een hold-strategie hadden voor wat betreft Bitcoin, nu in de watten liggen.

Juni 2012: 5+ euro

Juni 2016: 600+ euro

Juni 2020: 8.300+ euro

Juni 2024: 62.000+ euro

Ten opzicht van 4 jaar geleden is de koers van Bitcoin dus met meer dan 600% gestegen, ten opzichte van 8 jaar geleden met meer dan 10.000%, en ten opzichte van 12 jaar geleden zelfs met meer dan 1.240.000%. Het zijn rendementen waar je duizelig van wordt, en er zijn weinig andere investeringen die je had kunnen doen in de afgelopen jaren waar je zo’n enorm rendement op had kunnen maken.

3. Bitcoin exchanges

Om deze virtuele munt te kunnen kopen en verkopen heb je een broker of exchange nodig. De meeste mensen handelen via een exchange. Een crypto exchange maakt het doorgaans mogelijk om allerlei soorten crypto te verhandelen, waaronder Bitcoin. Een Bitcoin exchange is echter alleen of vooral bedoeld om Bitcoin te kunnen verhandelen. De Strike app is daar een goed voorbeeld van; deze partij richt zich alleen op Bitcoin handel. Handel je zelf in Bitcoin dan kan een ‘Bitcoin only exchange’ een goede keuze zijn. Het online handelen blijft dan erg overzichtelijk. Maar je kunt natuurlijk net zo goed handelen in Bitcoin via crypto exchanges, afhankelijk van waar je je keuze voor een platform op baseert. Je zou je keuze voor een platform bijvoorbeeld kunnen baseren op de hoogste van de handelskosten, op de geboden veiligheidsmaatregelen, op de geboden interface van het platform of op andere voor jou relevante zaken. Meer over dit onderwerp vind je uiteraard in onze blogsectie.

4. Investeren in het minen van Bitcoin

Naast het investeren in Bitcoin zelf, of in afgeleide producten zoals Bitcoin ETF, kun je ook investeren in het minen van Bitcoin. Normaal gesproken is dat een no-go operatie, omdat je hiervoor hele specifieke servers nodig hebt, die geschikt zijn om Bitcoin te kunnen minen. Een normale server kan dat namelijk niet of niet goed genoeg. Dergelijke mining servers zijn bovendien prijzig, en je moet goed ingevoerd zijn in de materie om dit te kunnen doen.

Tegenwoordig zijn er echter bedrijven zoals Rollman Mining die het mogelijk maken om te investeren in Bitcoin mining servers. Je betaalt dan een eenmalig inlegbedrag van bijvoorbeeld 9.000 euro, en vervolgens krijg jij de mining opbrengsten van die server. Zo kan de server met de naam ANTMINER S21 PRO 234T geschat 0,083 Bitcoin per jaar minen. De opbrengsten aan BTC zijn voor jou. De servercentra staan verspreid over de wereld en er zijn inmiddels meer dan 90.000 servers die voor (klanten van) het bedrijf aan het minen zijn. Gemiddeld gaat zo’n server 6 tot 8 jaar mee. De opbrengsten van miningservers kunnen overigens wel sterk variëren, afhankelijk van hoe de miningindustrie gaat. Realiseer je verder natuurlijk goed dat het hier om een belegging gaat. Beleggen brengt per definitie risico’s met zich mee.

5. Betalen met Bitcoin

Betalen met Bitcoin is de afgelopen jaren steeds meer gemeengoed geworden. In dit overzicht van webwinkels, zie je bij welke webwinkels je kunt betalen met Bitcoin. En er komen nog steeds webwinkels bij in deze lijst. Betalen met Bitcoin is laagdrempelig, en vaak komen er geen extra kosten bij kijken als je betaalt met Bitcoin, terwijl voor iDEAL bijvoorbeeld vaak een opslag van 25 eurocent wordt gevraagd door webwinkels. Ook voor creditcard betalingen wordt vaker wat extra’s gevraagd door bepaalde webwinkels. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn voor we overal online kunnen betalen met Bitcoin. Bitcoin fanaten en liefhebbers kijken hier al erg naar uit.

6. Bitcoin pinautomaten

Een goed deel van onze lezers zal het waarschijnlijk nog niet weten, ondanks dat ze actief handelen in Bitcoin en andere cryptovaluta, maar er zijn in Nederland ook Bitcoin pinautomaten. Je kunt met deze automaten euro’s omwisselen voor Bitcoin, en omgekeerd, Bitcoin omwisselen voor euro’s, dat is ook mogelijk. In Nederland zijn er 13 Bitcoin ATM’s, en zoals je zult vermoeden staan de meeste hiervan in de wat grotere steden, zoals Eindhoven, Rotterdam, Amstelveen en Amsterdam. Ben je in de buurt van zo’n automaat, neem dan zeker even een kijkje, en probeer hem zelf ook eens uit!

Je kunt in de Bitcoin pinautomaten geld stoppen, wat vervolgens in Bitcoin wordt omgezet. Uiteraard heb je wel een wallet nodig waar de Bitcoins in kunnen worden bijgeschreven, anders slagen de transacties niet. Om je euro’s naar BTC om te zetten, heb je dus een mobiele telefoon nodig, die je tegen de lezer van de automaat aan moet houden. BTC naar euro’s omwisselen werkt precies omgekeerd. Een bepaalde hoeveelheid Bitcoin wordt dan omgewisseld voor euro’s en de BTW worden van je wallet afgeschreven, en de automaat geeft je vervolgens de juiste hoeveelheid euro’s, wat je gelijk cash in je handen hebt.

7. Periodiek Bitcoin aankopen

Zie je investeren in Bitcoin als een permanente aangelegenheid? Dan is periodiek Bitcoin aankopen wellicht de juiste keuze voor jou. Bij veel exchanges is de optie tot periodiek aankopen van Bitcoin aanwezig. Zo kun je dagelijks, wekelijks, of maandelijks voor een zelf vast te stellen bedrag aan Bitcoins aankopen. Je hebt er verder geen omkijken naar, je hoeft het slechts één keer in te stellen. Verder kun je een dergelijke Bitcoin bot ook weer stopzetten, op het moment dat je niet meer periodiek Bitcoin wil aankopen. Hiervoor rekenen exchanges doorgaans wel kosten, want je maakt hier gebruik van een extra service. Onderzoek vooraf wel hoe die kosten precies uitpakken en maak een goede vergelijking van diverse geselecteerde partijen die je voorkeur hebben voor het periodiek aanschaffen van BTC.

8. Bitcoin hardware wallets

Bitcoin hardware wallets zijn wallets waarop Bitcoins kunnen worden bewaard, maar die niet zijn verbonden met het Internet. Zoals de naam al zegt, gaat het hierbij om hardware, in de vorm van USB-achtige apparaatjes. Goede voorbeelden zijn de Ledger Nano wallets en de Trezor wallets. Hoewel ze vaak worden gebruikt om Bitcoin op te bewaren, kunnen in de meeste van dit soort hardware wallets vele soorten crypto worden bewaard, soms zelfs wel meer dan 5.000 of 9.000 soorten. Het grote voordeel van dit soort apparaten is dat ze een zeer veilig manier van opslag bieden, in vergelijking met de welbekende hot wallets bij exchanges. Hackers kunnen in het geval van cold storage nimmer bij je Bitcoins komen, en dat is wel zo fijn om te weten! Voor eigenlijke alle soorten hacks die denkbaar zijn, is namelijk een connectie met het internet nodig.

Hardware wallet voor de opslag van je Bitcoins hoeven niet duur te zijn. Zo kun je de populaire Trezor One al bestellen voor zo’n 60 euro, bij uiteenlopende kleinere en grotere webwinkels. De Ledger Nano S Plus kan worden gezien als de tegenhanger van de Trezor One, en is verkrijgbaar voor ongeveer 80 euro. Koop je een wat dure variant, zoals de Ledger Nano X, dan ben je voor rond de 150 euro klaar. De duurder variant van de Trezor, de Trezor Safe 5, doet moment rond de 170 euro. Voor het geld hoef je het dus niet te laten om een hardware wallet aan te schaffen. Bovendien gaan ze heel lang mee.