Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bitcoin futures worden per direct verboden in Nederland, althans op de zeer populaire crypto exchange Binance. Mensen die op dit moment nog actieve futures hebben openstaan kunnen deze nog maximaal 90 dagen door laten lopen op het platform.

Niet alleen Nederland valt onder het verbod, maar ook Duitsland en Italië zijn de pineut.

Dat maakte Binance zojuist officieel bekend in een korte verklaring op hun website. Het zou het gevolg zijn van de steeds strenger wordende regulering gericht op het gehele crypto ecosysteem. Niet alleen witwassen wordt in Europa de laatste tijd onder de loep genomen, maar ook het enorme risico dat vastkleeft aan veel van de derivate Bitcoin producten is een doorn in het ook van de wetgevende macht.

 

Bitcoin Futures Verbod In Heel Europa?

Wellicht is het uitfaseren van futures op het handelsplatform Binance het begin van het einde voor de zeer riskante cryptocurrency derivaten in Europa. Recent zagen we al een drastisch verbod op crypto derivaten in het Verenigd Koninkrijk, waar de Britse Financial Conduct Authority (FCA) eind juni 2021 per direct een einde maakte aan allerlei soorten riskante crypto producten die zijn ontstaan.

Ook bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is crypto handelsplatform Binance al eens grondig onder de loep genomen om hun futures, welke mogelijk zouden worden gebruikt voor het witwassen van grote sommen geld.

Inmiddels zijn veel verschillende landen bezig met het aanpakken van de relatief ongereguleerde crypto derivaten markt. Niet alleen in Europa, maar bijvoorbeeld ook in Zuid-Oost Azië. Gelijk met het stoppen van futures in Nederland werd bijvoorbeeld in Maleisië een totaalverbod op het gebruik van Binance afgekondigd per mid-Augustus 2021.

 

Nederland Pleit Voor Internationale Bitcoin Regulering

Het lijkt dus zeker geen toeval te zijn dat er nu in Nederland per direct een verbod komt voor de handel in Bitcoin derivaten op Binance. Het besluit lijkt in een bredere trend te passen, warbij vooral de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) pleiten voor meer crypto regulering.

Wel stellen de AFM en DNB in een advies aan de Nederlandse overheid dat deze regulering bij voorkeur internationaal wordt afgestemd, omdat dit meer effect zou sorteren. Deze strengere regels zijn nu op komst in de Europese Unie, waarbij alle EU lidstaten (en duidelijk dus ook het Verenigd Koninkrijk) de gevolgen zullen ondervinden.

Om witwassen en criminele activiteiten te voorkomen worden derivate producten als Bitcoin futures (maar ook andere crypto futures) aan banden gelegd. Het gevecht tegen crimineel geld zal ook worden gevolg bij traditionele banken en bedrijven, niet enkel in de wereld van cryptocurrencies.

Binance wacht niet langer op het onvermijdelijke en neemt het zekere voor het onzekere, ondanks dat het ze ongetwijfeld veel omzet zal kosten. Hoewel Nederland één van de eerste landen was waar een verbod werd opgelegd, zullen ook vele andere Europese landen volgen.

Het komt niet helemaal uit het niets zetten, want Binance is net als een grote concurrent, het handelsplatform FTX van de jonge crypto miljardair Sam Bankman-Fried, in het algemeen gestopt met het aanbieden van hoge leverage voor futures producten.

 

Binance & FTX Stoppen Ook Met x100 Leverage

In dezelfde week dat Binance futures aan banden werd gelegd in Nederland, besloten cryptocurrency handelsplatformen FTX en Binance ook te stoppen met het gebruiken van exessief hoge leverage.

Dat besluit kwam allereerst bij het snel groeiende handelsplatform FTX vandaan, welke nog maar een maximale leverage van 20x voor Bitcoin en andere cryptocurrencies zal accepteren. Niet veel later volgde ook Binance met eenzelfde besluit, waarmee gelijk twee van de grootste internationale crypto handelsplatformen hun hoge leverage elimineerden.

Het is duidelijk een teken dat de crypto derivaten markt snel volwassen aan het worden is. Of de handel in Bitcoin futures ooit nog terug zal komen in Nederland en andere Europese landen valt nog maar te bezien. In de huidige vorm zullen partijen als Binance in ieder geval actief om de tafel moeten gaan zitten met de regelgevende macht.

De zeer riskante markt voor derivaten zal voor de gemiddelde investeerder in ieder geval geen grote consequenties hebben. Het is nog altijd mogelijk om op ‘normale wijze’ Bitcoin en een reeks aan verschillende altcoins te kopen op je favoriete handelsplatform. Enkel is het ‘wedden’ op het omhoog (of omlaag) gaan van dezelfde cryptocurrencies niet langer mogelijk als Nederlandse gebruiker.

 

Futures Nog Niet Overal In Nederland Verboden

Het is nog niet zo dat het overal in Nederland verboden is om Bitcoin futures te kopen. Binance loopt op het moment van schrijven nog voorop aan de aanstaande nieuwe wetgeving, welke ongetwijfeld ook andere handelsplatformen met crypto derivaten zal beïnvloeden.

Ondanks het decentrale karakter van Bitcoin zullen centrale entiteiten als Binance of FTX altijd de wet in landen moeten blijven volgen. Daar merken vooral de investeerders van de desbetreffende landen wat van, omdat ze mogelijk minder investeringsmogelijkheden zullen hebben als gevolg hiervan.

Voor ons Nederlanders is het vooral goed om te weten dat het momenteel nog mogelijk is om op verschillende andere platformen futures te verhandelen. Natuurlijk wel in de wetenschap dat de risico’s voor dit soort investeringen enorm zijn.

Risicovolle investeringen moeten volgens de Nederlandse wetgever in ieder geval zoveel mogelijk aan banden worden gelegd. Hoe we het ook wenden of keren, hier zullen we in ons koude kikkerlandje nog veel over gaan horen. Wellicht wordt het kopen en verkopen van Bitcoin zelf (nog) niet verboden, maar het is een eerste stap om de Bitcoin markt volwassener te maken.

 

Regulering Wordt Steeds Belangrijker Voor Bitcoin

Hoewel sommigen het zien als een eerste stap richting een mogelijke massale crash van de Bitcoin prijs, zal het voor de rationele investeerder vooral even aanpassen zijn. Mocht je zelf erg actief zijn in de wereld van crypto derivaten, dan is het wellicht goed om je te oriënteren op andere handelsmogelijkheden. Of om te verkassen naar zonniger oorden.

Reguleren van de markt past nu eenmaal perfect in de fase waarin Bitcoin zich nu als asset-klasse bevind, of we het nu leuk vinden of niet. Het is een manier voor overheden en regelgevers om de markt volwassen te laten worden.

De veteranen in de wereld van cryptocurrencies zullen wellicht wel weten dat het tot op heden vooral het wilde westen is geweest rondom het kopen van crypto. Daar kwam al verandering in toen het verplicht werd om een KYC-controle uit te voeren. Hiermee kwam Bitcoin uit de anonimiteit en werd een deel van de criminele geldstromen uitgeschakeld. Daar wordt nu een nieuwe stap in gezet met het opschorten van de futures.

Een stap die niet alleen negatief is voor het criminele geld, maar ook veel beginnende crypto investeerders mogelijk veel verloren geld zal besparen. Want hoge leverage derivaten zijn zonder twijfel één van de beste manieren om snel veel geld te zien verdampen voor een beginnende handelaar (welke vaak geen gebruik maakt van een stop-loss order).

Het valt nog even te bezien hoe de ontwikkelingen zich uitpakken in de komende weken, maar zeker is dat het over en uit is voor de huidige fase waarin Bitcoin derivate producten zich bevinden. Dat is voor het volwassen worden van de cryptocurrency markt in zijn geheel, maar Bitcoin in het bijzonder, vooral een zeer positieve ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *