Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voor vrijwel elke Bitcoin transactie moeten er kosten betaald worden, ook wel bekend als fees, maar in Nederland beter bekend als: transactiekosten. Er zijn verschillende soorten fees die worden gebruikt door Bitcoin exchange platformen. Voor een groot deel van deze fees geldt dat je ze per Bitcoin exchange kunt vergelijken met behulp van online vergelijkingstools, maar je kunt ze ook rechtstreeks op de betreffende exchange website vinden. Naast deze normale ‘fees’ zullen traders te maken krijgen met zogenaamde ‘funding fees’ en die zijn meteen een stuk interessanter. Hieronder lees je wat het verschil is tussen beide fees en belangrijke informatie voor traders om in de gaten te houden met betrekking tot funding fees. 

Fees als transactiekosten

Bitcoin exchange fees zijn de kosten die een exchange platform bij zijn gebruikers in rekening brengt voor het uitvoeren van transacties op het platform. In de meeste gevallen worden deze fees in rekening gebracht als een percentage van het transactiebedrag of als een vast bedrag per transactie. De gemiddelde fee varieert sterk en hangt af van de exchange en het type transactie. Over het algemeen variëren de fees van 0,1% tot 0,5%. Deze fees worden ook wel aangeduid als transactiekosten bij crypto en zijn de kosten die door een exchange aan een trader worden aangerekend voor het storten, verhandelen en opnemen van cryptocurrency. Benieuwd naar een platform met gunstige fees? Lees dan hier een uitgebreide Bitget review met alle informatie over fees van het platform.

Funding Fees beïnvloeden winstgevendheid

Funding rates kunnen veel vertellen over wat de markt beweegt en of de bewegingen die gemaakt worden gezond zijn. Funding rates staan ook wel bekend als funding fees en zijn de rentes die betaald worden over posities bij futures. Deze funding fees zijn in tegenstelling tot normale fees ontzettend interessant voor traders, ze kunnen namelijk de winstgevendheid van een trader beïnvloeden door winsten te verlagen of de verliezen te verhogen. Daarom is het van groot belang om rekening te houden met funding rates bij het berekenen van de trading kosten en winstgevendheid.

Funding interpreteren

Om een goed beeld te krijgen van de Bitcoin funding rates kan je gebruik maken van de data op Whaleportal. Hier vind je een mooi overzicht van de Bitcoin funding rates. Hiermee kan je snel en eenvoudig bepalen of de beweging van de prijs gedreven wordt door spot of door futures, door te kijken naar de dynamiek tussen de spotprijs, futures prijs en funding rate. Wanneer de prijs van de Bitcoin omhoog gaat wil je dat dit spot gedreven is. Dit betekent dat er een investering wordt gedaan in de Bitcoin. Wanneer een trader futures gebruikt dan wordt het geld geleend om meer in te zetten, maar dit geleende geld moet ook weer terugbetaald worden. Wanneer de prijs omhoog gaat en dit wordt gedreven door futures, dan weet je dat diegenen die de prijs om hoog gehaald hebben ook een keer moeten verkopen en dat is uiteindelijk ongunstig voor de prijs.

Traden met funding

De richting van de beweging en de funding rates – of de veranderingen van de funding rates – kunnen dus belangrijke aanwijzingen geven over wat de prijs drijft: spot of futures. Naast het begrijpen van de funding rate is het ook van belang om te kijken naar een Bitcoin exchange met lage funding fees. Hoge funding fees betalingen door traders kunnen handelsprestaties namelijk negatief beïnvloeden door te zorgen voor lagere winsten en een verhoog liquidatierisico. Een noemenswaardig crypto platform met lage funding fees is Bybit. Lees hier een volledige Bybit review met uitgebreide informatie over alle (funding) fees.