Zoek
Sluit dit zoekvak.

De wereld van videogames is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. Naast traditionele games is het nu ook mogelijk om digitale valuta zoals Bitcoin te verdienen door zogenaamde cryptogames te spelen.

Deze innovatieve ontwikkeling heeft een revolutie teweeggebracht in de game-industrie en biedt gamers nieuwe manieren om hun hobby te gelde te maken. Terwijl sommigen de tijd doden met activiteiten zoals het gokkasten spelen, proberen anderen nu Bitcoin en co. te verdienen met videospellen.

Wat zijn cryptogames? – Definitie en basis

Cryptogames, ook bekend als blockchaingebaseerde games, zijn videogames die blockchaintechnologie gebruiken om verschillende elementen van het spel te beheren. Dit kan de creatie en distributie van in-game activa, de handel in virtuele goederen of zelfs het verdienen van cryptocurrencies omvatten. Blockchaintechnologie biedt transparantie, veiligheid en decentralisatie, wat vooral voordelig is bij het beheren van digitale goederen.

Hoe werken cryptogames?

Cryptogames maken gebruik van smart contracts op blockchainplatformen zoals Ethereum om spelmechanismen en transacties aan te sturen. Deze smart contracts zijn zelfuitvoerende contracten die worden opgeslagen op de blockchain en automatisch worden uitgevoerd als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dit zorgt voor een vertrouwde en veilige omgeving voor het verhandelen en gebruiken van in-game activa.

Soorten cryptogames

Bitcoin en co. verdienen kan op verschillende manieren in cryptospellen.

P2E-spellen (spelen om te verdienen)

Een van de populairste soorten cryptospellen zijn de zogenaamde play-to-earn-spellen. In deze spellen kunnen spelers cryptocurrencies verdienen. Een bekend voorbeeld is “Axie Infinity”, waarin spelers digitale wezens kunnen fokken, bevechten en verhandelen. Door deze activiteiten kunnen ze “Smooth Love Potions” (SLP) en “Axie Infinity Shards” (AXS) verdienen, die kunnen worden verhandeld op cryptocurrency exchanges.

Non-Fungible Token (NFT) spelletjes

NFT-spellen gebruiken unieke, niet-verwisselbare tokens om activa in het spel weer te geven. Deze NFT’s kunnen items, personages of zelfs stukken land in het spel voorstellen. Een bekend voorbeeld is “Decentraland”, een virtuele ruimte waar spelers land kunnen kopen, ontwikkelen en verhandelen. Deze NFT’s kunnen buiten het spel op verschillende marktplaatsen worden verkocht, waardoor spelers een inkomen in de echte wereld kunnen verdienen.

Mijnbouw spelletjes

Sommige cryptospellen zijn gebaseerd op het concept van mijnbouw, waarbij spelers cryptocurrencies kunnen verdienen door puzzels op te lossen of taken uit te voeren. Deze spellen simuleren het proces van cryptocurrency mining en belonen spelers met kleine hoeveelheden cryptocurrencies. Een voorbeeld hiervan is “RollerCoin”, een spel waarbij spelers virtuele mijncapaciteit opbouwen via minigames om cryptocurrencies te verdienen.

Voordelen van cryptogames

Laten we eerst eens kijken naar de voordelen die deze cryptogames bieden. Een van de grootste voordelen van cryptogames is de mogelijkheid om je speeltijd te gelde te maken. In tegenstelling tot traditionele games, waar spelers vaak alleen tijd en geld investeren, bieden cryptogames de kans om echt geld te verdienen met spelen. Dit kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor spelers die veel tijd investeren in videogames en op zoek zijn naar manieren om deze tijd productief te gebruiken.

In cryptogames hebben spelers echt eigendom van en controle over hun digitale bezittingen, dankzij blockchaintechnologie. Dit betekent dat items en personages die ze in het spel verwerven echt van hen zijn en niet zomaar kunnen worden weggehaald of verwijderd door de ontwikkelaars. Spelers kunnen deze bezittingen naar believen verhandelen, verkopen of houden.

Op blockchain gebaseerde spellen bieden een hoge mate van transparantie en veiligheid. Alle transacties en eigendommen worden vastgelegd op de blockchain, waardoor manipulatie en fraude vrijwel onmogelijk zijn. Dit creëert vertrouwen en veiligheid voor spelers, die weten dat hun investeringen veilig zijn.

Nadelen en uitdagingen van cryptogames

Zoals zo vaak het geval is, zijn er naast de eerder genoemde voordelen ook nadelen. Een van de grootste uitdagingen bij cryptogames is de volatiliteit van cryptocurrencies. De waarde van Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies kan enorm fluctueren, wat betekent dat de inkomsten van spelers ook kunnen fluctueren. Dit kan het moeilijk maken om stabiele en voorspelbare inkomsten te genereren.

Sommige cryptospellen kunnen hoge toetredingsdrempels hebben, vooral degene die dure NFT’s of in-game activa vereisen. Dit kan nieuwe spelers afschrikken die geen grote initiële investeringen willen of kunnen doen. Daarnaast kan de technische complexiteit van blockchaintechnologie een hindernis vormen voor onervaren spelers.

De juridische situatie rondom cryptocurrencies en blockchaintechnologie is in veel landen nog onduidelijk. Veranderingen in de regelgeving kunnen de beschikbaarheid en legaliteit van cryptogames beïnvloeden. Spelers moeten zich bewust zijn van de mogelijke juridische risico’s en zich informeren over de toepasselijke regelgeving in hun land.

Succesvolle voorbeelden en spelervaringen

De volgende drie spellen zijn al genoemd, maar hier volgt een kort overzicht.

Axie Infinity

“Axie Infinity is een van de bekendste voorbeelden van een succesvol spel om te spelen om te verdienen. Spelers fokken, vechten en verhandelen digitale wezens genaamd Axies om SLP en AXS te verdienen. Het spel heeft een grote en actieve gemeenschap opgebouwd en is erin geslaagd om veel spelers een stabiel inkomen te verschaffen, vooral in ontwikkelingslanden.

Decentraland

“Decentraland” biedt spelers de mogelijkheid om virtuele percelen te kopen, te ontwikkelen en te verhandelen. Deze eigendommen worden opgeslagen als NFT’s op de Ethereum blockchain en kunnen aanzienlijke waarden bereiken. Spelers kunnen hun virtuele werelden ontwerpen en te gelde maken door evenementen te organiseren of virtuele eigendommen te verhuren.

RollerCoin

“RollerCoin” simuleert het delven van cryptocurrencies door middel van minigames. Spelers kunnen hun mijncapaciteit opbouwen en worden beloond op basis van hun prestaties in de minigames. Het spel biedt een leuke manier om cryptocurrencies te verdienen zonder te hoeven investeren in dure mining hardware.

Verdere ontwikkeling van blockchaintechnologie

Blockchaintechnologie evolueert voortdurend en dit zal ook de toekomst van cryptogames beïnvloeden. Verbeterde schaalbaarheid, lagere transactiekosten en meer gebruiksvriendelijkheid zullen cryptogames toegankelijk maken voor een bredere doelgroep en nieuwe kansen creëren.

Integratie in de mainstream gamingmarkt

Met de groeiende interesse in cryptocurrencies en NFT’s zouden cryptogames steeds meer geïntegreerd kunnen worden in de mainstream gamingmarkt. Grote gameontwikkelaars zouden kunnen beginnen met het integreren van blockchaintechnologie in hun titels om nieuwe inkomstenstromen en spelmechanismen te creëren. Dit zou de acceptatie en populariteit van cryptogames verder kunnen vergroten.

Ontwikkelingen in regelgeving

De juridische situatie rond cryptocurrencies en blockchaingames zal waarschijnlijk evolueren. Duidelijke en eerlijke regelgeving kan het vertrouwen in cryptogames versterken en de acceptatie ervan vergroten. Spelers en ontwikkelaars moeten op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de geldende regelgeving.

Conclusie

Cryptogames bieden een spannende en innovatieve manier om videogames te gelde te maken en cryptocurrencies te verdienen. Hoewel er uitdagingen en risico’s zijn, bieden deze games tal van voordelen, zoals het te gelde maken van gametijd, eigendom van en controle over digitale activa en meer transparantie en veiligheid.

Met de vooruitgang van blockchaintechnologie en integratie in de mainstream gamingmarkt hebben cryptogames het potentieel om de manier waarop we videogames spelen en waarnemen fundamenteel te veranderen. Gamers die geïnteresseerd zijn in deze nieuwe wereld moeten goed geïnformeerd zijn en klaar zijn om te beginnen aan een spannende en steeds veranderende reis.