itcoins kopen en verkopen kan je op meerdere manieren doen. We zullen de meest gangbare opties kort toelichten en je doorverwijzen naar betrouwbare partijen.

De meest gangbare manier om Bitcoins aan te schaffen via een ‘wisselkantoor’. We zullen beginnen met een korte handleiding waarin we laten zien het kopen bij een wisselkantoor in zijn werk gaat. Als voorbeeld gebruiken we hiervoor onze partner Bitonic.nl, de meest ervaren partij als het gaat om veilig kopen en verkopen van Bitcoin.

Daarna zullen we alle opties voor het kopen en verkopen van Bitcoin uitgebreid toelichten en je laten zien hoe je een bitcoin adres kan verkrijgen.Uitleg: Bitcoin kopen met iDEAL bij een wisselkantoor.

Om veilig bitcoins te kopen met iDeal als betaalmiddel, kan je het beste terecht bij een online cryptocurrency-wisselkantoor. De meeste wisselkantoren hebben een dagelijkse aankooplimiet (meestal van enkele honderden Euro’s). Als je meer wilt bestellen dan deze limiet zullen ze een KYC-check verplichten. Dit houdt in dat je persoonlijke gegevens moet opgeven en een paspoort-scan moet opsturen ter verificatie.
We houden het liever gemakkelijk, en we gaan daarom voor de snelste optie (zonder KYC-check). Hiervoor blijft eigenlijk maar één goed Nederlands wisselkantoor over, namelijk Bitonic. Het is vanwege het gebruiksgemak en anonimiteit in Nederland de meest gebruikte partij om veilig BTC aan te schaffen. Bij Bitonic is het eigenlijk alleen nodig om je bankrekening eenmalig te verifiëren (met een simpele betaling van 1 eurocent). Voor deze tutorial gebruiken we daarom deze partij om onze aankoop te doen. Laten we beginnen!

Open de Bitonic homepage

De website van Bitonic is erg overzichtelijk. Door te klikken op de knalgele onderstaande knop “Direct Bitcoin kopen met iDeal”, kom je op de Bitonic homepage terecht, welke er ongeveer zo uit zal zien:

Hoeveel bitcoin wil je kopen?

Achter het euro-teken vul je het bedrag in dat je in Bitcoin (BTC) wil investeren. Omdat de koersen soms erg volatiel zijn, wordt de BTC prijs die je krijgt constant bijgewerkt. De sport is natuurlijk om je Bitcoins zo goedkoop mogelijk in te slaan. Soms kan het dus lonen om eventjes een optimaal BTC bedrag af te wachten.

Als je wilt kan je ook de hoeveelheid bitcoin invullen, de bijbehorende prijs in euro’s zal dan automatisch ingevuld worden. Let op: Je hoeft niet persé een hele bitcoin te kopen, een kwart of een tiende bitcoin is bijvoorbeeld ook mogelijk.

Selecteer nu de gewenste betaalmethode. Bij Bitonic kan je kiezen uit iDeal, Bancontact óf MyBank. Het kan zijn dat er later meer opties worden toegevoegd, dan heb je dus meer betaalmogelijkheden dan deze drie alleen. We zullen in dit voorbeeld kiezen voor iDeal. We klikken op de knop ‘kopen’ en zien vervolgens het onderstaande scherm verschijnen:

Bitcoin-adres?

Er wordt nu gevraagd om uw bitcoin adres. Misschien vind je dit al een beetje ingewikkeld, want waar haal je een Bitcoinadres vandaan? Als je nog géén Bitcoin wallet (portemonnee) hebt, dan kunnen we deze binnen een paar muisklikken gratis aanmaken. Normaal gesproken zal dit een bestaand online walletadres, of een Bitcoin wallet op een exchange als Binance zijn.

Mocht je nu problemen ondervinden met het maken van een bitcoinadres, lees dan zeker even het onderdeel “Bitcoin wallet adres maken” hieronder. Dit zal antwoord geven op de meeste van je vragen.

Verificatie bankrekening

Heb je een bitcoinadres ingevuld? Dan ben je bijna klaar. Wanneer je voor de eerste keer een nieuw IBAN-rekeningnummer invult, moet deze eenmalig worden geverifieerd. Dit doe je door via iDeal-betaling een bedrag van 1 eurocent te sturen naar Bitonic. Wanneer de betaling succesvol verloopt (let erop dat je de omschrijving correct invult!), is je bankrekeningnummer geverifieerd door Bitonic.

Dit is een belangrijke veiligheidsmaatregel die eenmalig MOET worden voltooid. Hierna kan je zeer snel (soms zelfs direct) de geplande bitcoin betaling uitvoeren en wordt je IBAN-rekeningnummer voor toekomstige betalingen opgeslagen. Dit proces hoef je dus maar één keer (per bankrekening) te doorlopen.

De aankoop afronden

Na succesvolle verificatie kies je de bank die je net hebt geverifieerd, vul je het geverifieerde rekeningnummer in, accepteer je de voorwaarden (even aanvinken) en rond je de betaling af door te klikken op de knop “Afrekenen”. Het betaalproces in het nieuwe scherm werkt hetzelfde als elke andere online betaling die je normaal doet met iDeal!

De bevestiging van je betaling kan, afhankelijk van de drukte qua transacties op de blockchain, enkele minuten tot enkele uren duren. Hier is helaas niet veel aan te doen, omdat de transactie enkele keren moet worden geverifieerd, voordat deze kan worden doorgezet naar jouw persoonlijke wallet. Dit ziet er ongeveer zo uit:

Gefeliciteerd met je eerste cryptocurrency aankoop!

Het leuke is dat Bitonic dit na jouw aankoop gewoon ‘live’ laat zien, waardoor je precies weet hoe ver het verificatieproces op de blockchain is. Zeker even de pagina open houden dus na je betaling. Gefeliciteerd, je hebt zojuist succesvol je eerste cryptocurrency gekocht!

Hoe kan je Bitcoin kopen en verkopen?

Er zijn vele opties beschikbaar voor het kopen en verkopen van cryptovaluta, elk met zijn eigen voor en nadelen. We zullen deze opties hieronder verder bespreken. We raden de beginnende gebruiker aan om gebruik te maken van een wisselkantoor. Dit is voor beginners de meest veilige, snelle en eenvoudige manier. Wij raden aan om dit te doen via onze partner Bitonic.

1. Kopen via een wisselkantoor

Bij een wisselkantoor kan je veilig en eenvoudig bitcoins kopen en verkopen. Bij het merendeel van de wisselkantoren kan je afrekenen via Ideal. Wisselkantoren handelen in bitcoins en kopen & verkopen deze met het doel om daar winst mee te maken.

Voordat je bitcoins kan kopen of verkopen moet je bij de meeste aanbieders wel eerst jezelf identificeren. Bij Bitonic gebeurt dat via een klein controlebedrag welke eerst gestort moet worden. Bij andere wisselkantoren zal je eerst een login-account moeten aanmaken.

De levertijd van je aankoop verschilt per aanbieder. Bij onze partner bitonic worden aangekochte bitcoins vrijwel meteen overgemaakt naar je Bitcoin adres. Als je bij Bitonic bitcoins omruilt voor euro’s dan duurt het meestal een dag voordat deze op je rekening worden overgemaakt.

Kopen en verkopen via een wisselkantoor is niet altijd de voordeligste optie, de wisselkantoren houden namelijk een tarief aan voor het omwisselen van de cryptovaluta.

In de praktijk houdt het kopen van bitcoin bij een wisselkantoor meestal niet meer in dan het aanmaken van een account. Daarna kunnen de gewenste hoeveelheid bitcoins of Euro’s ingevoerd worden op de website en afgerekend. Na het kopen of verkopen worden de bitcoins of euro’s op de, door jou aangegeven adres of rekening, gestort.

Voordelen wisselkantoor:

Nadelen wisselkantoor

2. Kopen via een exchange

Er zijn online handelsplatformen waar kopers en verkopers van cryptovaluta bij elkaar gebracht worden, deze worden in de volksmond exchanges genoemd. Een exchange koopt of verkoopt zelf geen bitcoins maar faciliteert alleen de handel tussen zijn bezoekers. Voor het gebruik van de exchange betaal je meestal transactiekosten, deze kunnen verschillen per individuele crypto exchange.

Bitcoin kopen of verkopen op een exchange is bijna altijd de goedkoopste optie. Het nadeel van een exchange is dat het omslachtiger is dan een wisselkantoor en enig technisch inzicht vergt. Een ander nadeel is dat een gemiddelde exchange meer van je wil weten dan een wisselkantoor, de kans is dus groot dat je jezelf moet identificeren (dit wordt ook wel een ‘KYC procedure‘ genoemd).

In de praktijk komt het kopen bij een exchange erop neer dat je eerst een account zal moeten aanmaken en jezelf identificeren, door bijvoorbeeld het uploaden van een paspoort of rijbewijs. Daarna kan je geld overmaken naar de exchange, meestal door het doen van een bankoverschrijving. Maar in principe wordt er enkel reeds gekochte BTC gestuurd naar een voor jou unieke exchange wallet. Als het geld of de BTC binnen is kan je hiermee de cryptovaluta kopen welke op het handelsplatform worden aangeboden. Eenmaal gekocht kan je deze dan weer terug sturen naar een hardware wallet (zoals de Ledger Nano S of Trezor), of kan je beslissen om deze simpelweg op de exchange bewaren (dit is alleen verstandig op korte termijn i.v.m. gevaar voor hackers).Voordelen exchange:

Nadelen exchange:

Op onze links pagina kan je een overzicht vinden van de meest populaire cryptocurrency exchanges.

3. Bitcoins omwisselen voor altcoins (en andersom)

Er zijn een aantal websites waar je cryptovaluta kan omruilen, maar niet kopen of verkopen. Op deze websites, zoals bijvoorbeeld Changelly en ShapeShift, kan je snel en eenvoudig je BTC omruilen naar bijvoorbeeld Ethereum of Monero en vice versa. Dit is een zeer laagdrempelige en eenvoudige manier om in het bezit te komen van andere cryptovaluta. Je moet uiteraard wel eerst een cryptomunt hebben om te kunnen beginnen met ruilen dus voor beginners is dit niet erg praktisch.

In de praktijk bestaat het omwisselen via ShapeShift uit de volgende stappen. Kies de munt en hoeveelheid die je wilt ruilen, kies de munt die je terug wilt hebben en geef het adres op waar je de nieuwe munt wilt ontvangen. ShapeShift zal je dan een adres sturen waar je de te ruilen munt naartoe kan sturen en meestal is de transactie dan binnen een paar minuten afgerond.

Voordelen ShapeShift/Changelly

Nadelen ShapeShift/Changelly

4. Kopen via een Bitcoin-pinautomaat (ATM)

In Nederland zijn er meerdere Bitcoin pinautomaten te vinden, de zogenaamde ATM’s. Bij een pinautomaat kan je één of meerdere cryptovaluta kopen met Euro’s en soms ook vice versa. De opties die een automaat ondersteunt hangt af van het type automaat en de aanbieder. Sommige automaten vereisen identificatie en bij anderen hoeft dat niet als je maar onder een bepaald bedrag blijft.

Bijna alle Bitcoin ATM’s zijn eenvoudig in gebruik en het maken van een transactie duurt niet veel langer dan je gewend bent bij een reguliere pinautomaat. De grootste valkuil van een Bitcoin pinautomaat zijn toch wel de kosten. Bij sommige automaten betaal je tot wel 10% meer dan de huidige Bitcoin koers en per transactie worden er vaak ook extra kosten gerekend. De meeste aanbieders doen dat om het koersrisico en de transactiekosten mee af te dekken. In Nederland zijn momenteel iets meer dan 20 verschillende pinautomaten te vinden, de meeste staan in de regio Amsterdam. Op CoinATMradar kan je een kaart vinden om te zien of er bij jou ééntje in de buurt is. Je kan daar ook zien welke munten er ondersteund worden en of alleen kopen of ook verkopen mogelijk is. De data op de site is niet altijd even recent dus hou daar rekening mee.

In de praktijk houdt het kopen van cryptovaluta bij een ATM meestal het volgende in. Je kiest op de automaat de te kopen munteenheid en de hoeveelheid. Daarna laat je het scherm van je smartphone, met daarop de QR-code van je wallet adres, zien aan de automaat zodat deze gescand kan worden en de automaat weet waarheen de aangekochte bitcoins gestuurd moeten worden. Na het invoeren van de benodigde biljetten in de machine wordt de transactie voltooid en worden de bitcoins naar het door jou opgegeven adres gestuurd.

Voordelen van ATM’s

Nadelen van ATM’s

5. Kopen van persoon naar persoon (p2p)

Om bitcoins te kopen en verkopen heb je niet perse een exchange of wisselkantoor nodig, je kan ze ook gewoon uitwisselen met andere personen. Dit noemt men ook wel een peer-to-peer, of p2p-transactie.

Een voorbeeld is de website localbitcoins.com. Dit is een cryptocurrency p2p-platform, welke het mogelijk maakt om eenvoudig in contact te komen met andere bitcoin kopers en verkopers. Je kan kijken of er handelaars bij je in de buurt zijn en het heeft ook een zogenaamde escrow functie die pas uitbetaald aan de koper wanneer deze daadwerkelijk betaald heeft.

Localbitcoins is een eenvoudige manier voor mensen om cryptovaluta te kopen & verkopen als er geen toegang is tot een exchange of wisselkantoor. Het nadeel ervan is dat je vaak wel de tegenpartij fysiek moet ontmoeten om de deal te sluiten dus hou daar rekening mee.

Mocht je geen zin hebben in een exchange of wisselkantoor en vindt je localbitcoins te ingewikkeld dan kan je uiteraard ook gewoon bitcoins kopen en verkopen via bestaande alternatieven, zoals Marktplaats en Facebook Marketplace. We raden dit echter niet aan vanwege de uitdagingen die dat met zich meebrengt op het gebied van veiligheid en privacy.

In de praktijk gaat het kopen van bitcoins via Localbitcoins ongeveer hetzelfde als dat je gewend bent van Marktplaats. Je maakt een account aan en zoekt naar een aanbieder bij jou in de buurt. Dan wordt onderling de hoeveelheid en prijs afgesproken en kan je elkaar (op locatie) ontmoeten om de deal te sluiten.

Voordelen van p2p kopen en verkopen

Nadelen van p2p kopen en verkopen

Bitcoin wallet adres maken

Voor het kopen van Bitcoin (BTC) heb je een “bitcoinadres” nodig. Want Bitonic moet natuurlijk wel weten naar welke plek de BTC gestuurd moeten worden. Een walletadres is als een bankrekening, maar dan voor Bitcoin. Hier is het mogelijk om langdurig (en veilig) digitale valuta op te slaan. Elke cryptocurrency heeft zijn eigen type wallet.

Hardware wallet (Veiligste optie / langdurige opslag)

Wil je de veiligste manier om je bitcoins te bewaren na de aankoop, dan is het zeer de moeite waard om een kleine investering te doen in een hardware wallet. Wij raden in principe de Ledger Nano S aan. Dit is de populairste en meestgebruikte hardware wallet welke komt in de vorm van een USB-stick. Deze (en nog vele andere hardware wakkets) kan je vinden in onze cryptocurrency-shop.

De bijbehorende software voor de opslag van je bitcoins heet Ledger Live, en kan hierworden gedownload. Deze ondersteund naast Bitcoin een reeks aan andere cryptocurrencies. Elke individuele cryptocurrency die wordt ondersteund, heeft zijn eigen app binnen de vertrouwde Ledger-omgeving.

Exchange wallet (Snelste optie / omwisselen naar altcoins)

Wil je liever geen Bitcoin hebben, maar investeer je liever direct in Ethereum, Ripple of één van de vele andere cryptocurrencies? Dan kan je kiezen om een tijdelijke exchange-wallet te gebruiken. Je kan hier je bitcoins naartoe sturen (direct vanaf je iDeal aankoop). Als de bitcoins eenmaal aangekomen zijn in je exchange wallet dan kan je daarmee alstcoins zoals bijvoorbeeld ethereum en litecoin kopen.

Er bestaat een grote variatie aan exchanges om je favoriete cryptocurrencies te kopen. Deze hebben allemaal een account-gebonden unieke bitcoin wallet, welke je kunt vinden nadat je registreert. Enkele bekende crypto-exchange websites zijn:

Software wallet (Eenvoudig / langdurige opslag)

WIl je snel een eigen bitcoinadres maken maar heb je geen zin om een hardware wallet te kopen of exchange account aan te maken? Je kan dan bijvoorbeeld de Electrum wallet installeren op je computer, wat een zeer gebruiksvriendelijke optie is:

3 reacties

  1. Hier in California staan van die machines waar je muntjes mee kan sorteren in elke supermarkt. En die kunnen ook bitcoin verkopen. Alsof je een kroket uit de muur trekt (maar dat kan hier nu weer niet, helaas)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *