Search
Close this search box.

Als je nieuw bent in de wereld van cryptocurrencies en bitcoin wilt kopen, kan het aanbod overweldigend zijn. Je merkt al snel dat er verschillen zijn tussen een exchange en een broker. Maar wat is precies het verschil? En hoe werkt het handelen in de populaire cryptomunt. Cryptocurrencies zijn digitale betaalmiddelen. Een belangrijk kenmerk van cryptocurrencies is dat ze online worden opgeslagen door een gedecentraliseerd computernetwerk. Geen enkele organisatie is de grote baas.

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoins worden voornamelijk gebruikt voor online aankopen en investeringen. Het betaalmiddel is niet op de markt gebracht door een overheid, maar het is opgezet door mensen online. Je kunt bitcoins verdienen door te minen (transacties van andere mensen verifiëren) of je kunt ze met gewoon geld kopen.

Hoe kan ik bitcoin kopen?

Deze optie koopt bitcoin rechtstreeks van een bedrijf. In veel gevallen kun je betalen met elke handige betaalmethode zoals Ideal, creditcard of overboeking. Het kan uren duren, maar meestal duurt het een paar minuten. Dit bedrijf slaat meestal helemaal geen bitcoins op en koopt ze alleen als wanneer jij bij hen koopt.

De goedkoopste manier van cryptomunten kopen is op een beurs. Deze online handelsplatforms automatiseren het kopen en verkopen tussen mensen en elimineren risico’s. Soms realiseer je je niet dat je met iemand anders handelt, maar als je een “kooporder” plaatst (bitcoin kopen), wordt de “verkooporder” van iemand anders uitgevoerd (bitcoin verkopen). Uitwisselingen zijn er in alle soorten en maten, van miljardenbedrijven tot kleinere bedrijven die zich richten op specifieke munten.

Bij het kopen van bitcoin via de exchange, kun je kiezen tussen koop- en limietkooporders. Bij aankooporders wordt de aankoop onmiddellijk uitgevoerd tegen de dan geldende marktprijs. Met een kooplimietorder stel je het bedrag in dat je Bitcoins wilt kopen. Je kunt profiteren van prijsactie door deze limietorder gemakkelijk te plaatsen. Plaats bijvoorbeeld een limietorder van €50 onder de huidige marktprijs om te kopen op een dalende piek.

Een Bitcoin broker kan je bekijken als een tussenpersoon tussen een koper en de cryptomarkt. Een broker biedt jou als het ware de mogelijkheid om een bepaalde hoeveelheid Bitcoins te kopen aan een vaste prijs.

Bitcoins op de juiste manier bewaren

Wanneer je bitcoins koopt, worden deze online op het platform zelf opgeslagen, maar er zijn risico’s aan verbonden. Cryptocurrencies worden opgeslagen in online of offline wallets. Gekochte munten kunnen eenvoudig worden overgezet naar offline portemonnees via online uitwisselingen. Op deze manier word je onafhankelijk en bezit je jouw eigen cryptocurrency.

De risico’s van investeren in Bitcoin 

Je kunt een hoog rendement behalen, maar je kunt ook het grootste deel van je geld verliezen. Bovendien zijn veel criminelen online actief en proberen ze digitale portemonnees met cryptocurrencies te stelen. In dit geval kun je plotseling al jouw cryptocurrencies verliezen. Beleggen in cryptocurrencies valt in Nederland niet onder toezicht. De AFM houdt toezicht op de meeste Nederlandse financiële markten. Crypto wordt momenteel nog niet gecontroleerd door dit bureau.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

🚀 BTC naar de maan…

Daarom ontvang je nu 10 euro gratis trading te goed bij een succesvolle registratie!

Koop bijvoorbeeld gratis 30 Cardano, 40 XRP of een andere coin naar keuze..