Wat is bitcoin mining ?

Samenvatting: Nieuwe bitcoins worden uitgegeven door het Bitcoin netwerk zelf en ontstaan tijdens een proces wat in het engels  'mining' wordt genoemd. Mining is simpel gezegd het vastleggen van de transacties die in het bitcoin netwerk plaatsvinden op de Bitcoin blockchain. In ruil voor het minen maken de miners kans op nieuwe bitcoins. Er zullen uiteindelijk maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop komen. Om zelf bitcoins te kunnen minen heb je geavanceerde hardware nodig.

Weet je al wat Bitcoin mining is maar wil je weten hoe je er zelf mee kan beginnen? lees dan het artikel: 'Kan je zelf bitcoins maken?'


De Blockchain
Om te beginnen moeten we even kort wat vertellen over de blockchain. De blockchain is het decentrale, digitale kasboek waar alle Bitcoin transacties in worden vastgelegd. Iedereen die de Bitcoin software draait, bewaart een kopie van de blockchain op zijn computer. De blockchain bestaat weer uit zogenaamde blocks. Een block is een verzameling van goedgekeurde transacties en elk block is cryptografisch gekoppeld aan het voorgaande block zodat er een niet te vervalsen keten ontstaat. Ongeveer elke 10 minuten komt er een nieuw block bij en wordt de blockchain een stukje langer.

Vastleggen van transacties
Het groeperen en vastleggen van transacties in de blockchain wordt 'mining' genoemd. Dit wordt gedaan door de zogenaamde miners. Om mee te kunnen doen aan Bitcoin mining zal men een computer met meerdere grafische kaarten of speciale hardware moeten laten draaien. Deze grafische kaarten of speciale hardware zijn nodig omdat een miner altijd aan het rekenen is op een ingewikkelde rekensom wat een hoop rekenkracht vergt. Als de miner de rekensom als eerste oplost dan mag hij een nieuw block toevoegen aan de blockchain met goedgekeurde transacties.

Als beloning voor het toevoegen van een block krijgt de miner 12,5 nieuwe bitcoins en de transactie-vergoedingen die horen bij de transacties in het block. Deze beloning wordt de 'block-reward' genoemd en zorgt er mede voor dat men een reden heeft om te minen en daarmee het Bitcoin netwerk te beveiligen. Het oplossen van de rekensom noemt men het 'vinden' van een nieuw block. Als het block is toegevoegd krijgen alle miners weer een nieuwe som en begint het proces weer overnieuw.

De moeilijkheidsgraad
We hadden al verteld dat ongeveer elke 10 minuten er een nieuw block bijkomt. De uitgifte van blocks wordt gereguleerd door de zogenaamde moeilijkheidsgraad. Deze wordt zodanig gereguleerd dat er in het hele Bitcoin netwerk nooit meer dan een vastgestelde hoeveelheid bitcoins per dag wordt gemaakt. Daarvoor wordt door het Bitcoin netwerk elke 1600 blocks (dus ongeveer elke twee weken) gekeken of het gemiddeld langer of korter dan 10 minuten duurde om een block te vinden. Als het korter duurde dan wordt de moeilijkheidsgraad hoger en vice versa. Op die manier wordt het toevoegen/verwijderen van mining hardware opgevangen. De moeilijkheidsgraad van het minen wordt uitgedrukt in de difficulty factor (zie onderstaande grafiek)

Bitcoin mining difficulty

21 miljoen bitcoins
Zoals gezegd worden er elke keer, dat er een 'block' gevonden wordt, 12.5 nieuwe bitcoins gemaakt. Daarmee is er meteen een mechanisme om nieuwe bitcoins op een gecontroleerde manier in omloop te brengen. Eens in de zoveel tijd wordt de beloning voor het vinden van een block gehalveerd en daarmee wordt de aanname van nieuwe bitcoins langzaam maar zeker afgebouwd. In totaal zullen er 21 miljoen bitcoins gemaakt gaan worden over de komende jaren. Ergens rond 2140 zullen alle bitcoins gemaakt zijn en komen er geen nieuwe meer bij. (zie onderstaande grafiek).

Bitcoin creatie grafiek

Op het moment van dit schrijven zijn er net iets meer dan 17 miljoen bitcoins gemaakt. Om de 210.000 blocks, dus ongeveer 4 jaar wordt de block-reward gehalveerd. De eerste zogenaamde 'block reward halving' vond plaats
op 28 november 2012, de beloning ging toen van 50 bitcoins per block naar 25. De tweede block reward halving vond plaats op 9 juli 2016. Zoals het er nu uitziet zal de volgende halving plaatsvinden op 29 mei 2020.

Niet minen maar toch bitcoins verkrijgen?
Je hoeft niet persé aan mining te doen om bitcoins te bemachtigen. Je kan ze ook verdienen, ruilen, accepteren in je winkel of webshop, of gewoon kopen bij een wisselkantoor of bitcoin exchange (zie ook het artikel waar kan je bitcoins kopen).Vragen?

Heb je nog vragen of hebben we iets overgeslagen? laat het ons dan weten in de comments onder dit artikel en dan komen we er zo snel mogelijk op terug. Je kan ons ook bereiken via mail, facebook, twitter, of het forum.
 
Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te
blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin. - Disclaimer.

Tags: veelgestelde-vragen

Add comment


Security code
Refresh