Zoek
Sluit dit zoekvak.

DCA crypto (dollar cost average)

Dollar-Cost Averaging (DCA) is een beleggingsstrategie waarbij je regelmatig een vast bedrag investeert in een activum, zoals cryptocurrency. Deze methode vermindert de impact van schommelingen door het risico te verspreiden over meerdere aankopen

Vooral in de volatiele cryptomarkt kan dit voordelig zijn, omdat het helpt bij het opbouwen van een positie zonder te hoeven proberen de markt te timen, en kan resulteren in een lagere gemiddelde kostenbasis in de loop van de tijd.

Hoe werkt het?

Het uitvoeren van Dollar Cost Averaging (DCA) kan op handmatige wijze gebeuren, door automatische aankooporders op een exchange, of met behulp van bots. Op deze manier wordt een passieve en effectieve aanpak geboden om het principe van kostenmiddeling toe te passen, wat ideaal is voor diegenen die willen omgaan met marktvolatiliteit zonder actief te handelen.

Verschil tussen eenmalige investeringen en DCA

In de beleggingswereld kan het begrijpen van de contrasten tussen verschillende strategieën investeerders helpen om weloverwogen beslissingen te nemen. Hieronder zullen we de voornaamste verschillen tussen eenmalige investeringen en Dollar-Cost Averaging (DCA) uiteenzetten.

Aspect

Eenmalige Investeringen

Dollar-Cost Averaging (DCA)

Markttiming

Het kiezen van het juiste moment om te investeren wordt nagestreefd.

Door regelmatig te investeren, wordt de noodzaak om de markt te timen weggenomen.

Emotionele factor

De potentiële winst is hoog wanneer de belegger streeft naar aankopen tegen lage prijzen en verkopen tegen hoge prijzen.

Er ontstaat meer discipline in de investeringsstrategie doordat de emotionele component van beleggen wordt verminderd.

Risicobeheer

Het succes hangt af van het vermogen om de markt nauwkeurig te timen.

Risico’s worden verlaagd door marktvolatiliteit te spreiden en er is geen dringende behoefte aan perfecte timing op de markt.

Geschiktheid

Voor ervaren beleggers met marktkennis kan dit winstgevend zijn.

Vooral geschikt voor langetermijnbeleggers en beginners die zich zorgen maken over schommelingen op de markt.

Opbrengst & Risico

Hoewel correcte timing tot hogere winsten kan leiden, brengt dit ook meer risico met zich mee.

Hoewel er geen garanties zijn op winst of bescherming tegen verlies, kan dit wel helpen bij een gestructureerde opbouw van een cryptoportfolio.

Wanneer gebruik je DCA crypto

DCA blijkt doeltreffend te zijn op de volatiele cryptomarkt, waar het regelmatige investeringen gebruikt om de impact van prijsschommelingen te minimaliseren. Het biedt een gestructureerde aanpak die helpt bij het omgaan met onvoorspelbare marktbewegingen en het vermijden van emotionele beleggingsbeslissingen te midden van financiële onzekerheid of externe marktinvloeden.

Lange termijn investeringen

 • DCA voor de lange termijn: Maakt geleidelijke opbouw van investeringen mogelijk, ideaal voor wie de markt niet exact probeert te timen.
 • Vermijdt aankopen op pieken: Ondersteunt langetermijnbeleggers in het vermijden van aankopen op hoogtepunten.
 • Groeifocus: Helpt langetermijnbeleggers met minder blootstelling aan marktvolatiliteit, gericht op gestage portfoliogroei.

Korte termijn investeringen

 • Minder geschikt voor korte termijn: DCA kan minder aantrekkelijk zijn voor korte termijn investeerders door beperkte snelle winstkansen.
 • Risico op missen laagste prijzen: Gespreid investeren verhoogt het risico op niet kopen tegen de laagste prijzen, wat maximale winst op korte termijn kan verlagen.

Hoe bereken je DCA voor cryptocurrency

Het uitvoeren van een Dollar Cost Averaging (DCA) investering in cryptocurrency kan bijdragen aan het verfijnen van je investeringsaanpak en het begrijpen van hoe regelmatige investeringen de schommelingen kunnen dempen.

Benieuwd naar welke crypto veelbelovend zijn om rekening mee te houden met je DCA strategie? Bekijk ze hier..

Stappenplan voor het berekenen van je DCA-investering

 1. Bepaal het totale bedrag: Beslis hoeveel geld je in totaal wilt investeren in cryptocurrency.
 2. Kies je regelmatige investering: Beslis hoe vaak je wilt investeren (bijvoorbeeld wekelijks, maandelijks) en het bedrag dat je telkens wilt investeren.
 3. Bereken de regelmatige aankopen: Verdeel je totale bedrag door de omvang van je periodieke investering om te bepalen hoe vaak je zult investeren.
 4. Pas je strategie aan: Op basis van marktomstandigheden kun je de omvang van de periodieke investering of de frequentie aanpassen.
 5. Beoordeel de resultaten: Houd bij welke aankopen je hebt gedaan en evalueer de gemiddelde aankoopprijs van je investeringen in de loop der tijd om te zien hoe effectief jouw DCA-strategie is.

Voorbeelden van DCA-berekeningen met hypothetische investeringen:

Voorbeeld

Totaal geïnvesteerd bedrag

Periodieke investering

Investeringstermijn

Eindwaarde van de investering

1

€3.500

€100 per maand

35 maanden

€23.000

2

€10.000

€100 (variërend)

Varieert

Afhankelijk van markt

Voordelen van DCA crypto

✔️ Emotionele neutraliteit: DCA helpt om emotionele impulsiviteit bij besluitvorming te verminderen, waardoor ondoordachte aankopen of verkopen worden voorkomen.

✔️ Eenvoud en toegankelijkheid: Deze aanpak vereist geen ingewikkelde marktanalyse en wordt ondersteund door beursplatforms met geautomatiseerde DCA-opties.

✔️ Bespaart tijd en kennis: Perfect voor mensen met beperkte tijd of expertise in de markt, maakt investeren toegankelijker zonder uitgebreid onderzoek.

✔️Stimuleert lange termijn groei: DCA kan leiden tot stabiele groei door de impact van volatiliteit en timingfouten te minimaliseren.

Nadelen van DCA crypto

❌ Handelskosten: Herhaaldelijke transacties met DCA kunnen resulteren in hogere transactiekosten.

❌ Gemiste kansen: Door regelmatig te investeren loop je het risico gunstige koopmomenten te missen tijdens prijsdalingen.

❌ Markttrends: DCA biedt geen absolute bescherming tegen verliezen tijdens een langdurige neerwaartse markttrend.

DCA crypto uitvoeren op Bitvavo en Finst

Bitvavo en Finst hebben onlangs Dollar-Cost Averaging (DCA) geïntroduceerd, wat crypto-beleggers geavanceerde functionaliteiten biedt om digitale valuta automatisch aan te kopen en investeringen in de loop van de tijd te spreiden. 

Bitvavo

 • Regelmatige aankoopoptie: Stelt beleggers in staat om op regelmatige basis een vastgesteld bedrag te investeren.
 • Open communicatie: Zorgt voor helderheid over het verwachte jaarlijkse investeringsbedrag en stuurt meldingen voor aankomende transacties.
 • Nadruk op simpliciteit en duidelijkheid: Legt de focus op een eenvoudige en overzichtelijke beleggingservaring.

Finst

 • Functionaliteit voor automatisch beleggen: Maakt het gemakkelijk om te investeren met een toegankelijke start vanaf slechts €10.
 • Ruime keuze aan cryptocurrency’s: Ondersteunt meer dan 100 verschillende digitale valuta, waardoor beleggers een breed scala aan opties hebben.
 • Onmiddellijke overdrachten naar hardware wallets: Stelt gebruikers in staat om investeringen direct naar hun persoonlijke hardware wallet te sturen, voor extra veiligheid en controle.
 • Nadruk op flexibiliteit en veiligheid: Legt de focus op het bieden van veilige en flexibele investeringsmogelijkheden, ter bevordering van de diversificatie en groei van digitale portfolio’s op de Nederlandse markt.

Conclusie: DCA crypto (dollar cost average)

De invoering van DCA door Bitvavo en Finst biedt crypto-beleggers waardevolle tools om hun investeringen te diversifiëren en te profiteren van de marktvolatiliteit. Beide platforms ondersteunen periodieke investeringen met unieke functies, zoals directe overdrachten naar hardware wallets bij Finst en investeren in crypto-portfolio’s

De keuze tussen Bitvavo en Finst hangt af van persoonlijke voorkeuren, waarbij Bitvavo een gebruiksvriendelijke optie is en Finst geschikt is voor degenen die streven naar controle en diversificatie.