Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Je wil graag je eerste Bitcoin wallet aanmaken, maar weet niet precies waar je moet beginnen. Daar helpen we je natuurlijk graag bij!

Welke Bitcoin wallets zijn nu eigenlijk de beste voor je cryptocurrencies? Welke methodes zijn veilig en zorgen ervoor dat hackers niet bij je digitale munten en tokens kunnen komen?

Allereerst willen we je op het volgende wijzen: de wereld van cryptogeld kan gevaarlijk zijn, wanneer je onverantwoord om gaat met de langdurige opslag van je crypto-balans. Volg daarom altijd de vijf Bitcoin geboden voor veilige opslag!

In dit artikel verkennen we alles wat met digitale portemonnees en de veilige opslag van Bitcoins (BTC) te maken heeft. Er zijn namelijk nogal wat manieren om cryptocurrencies achter slot en grendel te bewaren en grote bedragen crypto uit te betalen. We geven je alle slimme opties, enkele veelgebruikte opslagmethodes, en wat handige tips voor veilige cold storage van je Bitcoins.

Welk type Bitcoin wallets zijn er?

Eigenlijk zijn er maar vier categorieën, waarin we de verschillende crypto portemonnees kunnen onderverdelen. Dit zijn de meestgebruikte methodes voor opslag van BTC (en andere cryptocurrencies):

1. Op de exchange (digitaal)

Wanneer je op een handelsplatform als Binance of KuCoin registreert, krijg je voor elke individuele cryptocurrency een uniek walletadres. Hier kan je jouw digitale valuta in opslaan, of verhandelen tegen andere cryptocurrencies. Let op: wanneer je hier je cryptomunten stort, ben je feitelijk geen eigenaar van je balans. Het is slechts een belofte van de exchange dat, wanneer je jouw cryptovaluta van de site af haalt, je dit bedrag kant ontvangen. Bovendien is er een flinke kans op een exchange diefstal / hack, welke in het verleden regelmatig hebben voorgevallen. Het is dus zeker onverstandig langdurig je balans te bewaren op crypto-exchanges.

2. Online wallets (digitaal)

Waarschijnlijk de meest gebruikte methode, maar niet helemaal de veiligste. Je cryptobalans staat immers nog altijd op het internet, wanneer je gebruik maakt van digitale walletadressen. Wel is deze methode volledig gratis, en is het in principe voldoende om langdurig BTC te bewaren. Uiteraard zijn er extra veiligheidsmaatregelen mogelijk naast je private key, zoals het gebruik van een Google Chrome-app als MetaMask.

3. Hardware wallets (offline, fysiek)

Wanneer je echter gaat investeren met grotere bedragen (vanaf enkele honderden euro’s), dan is het zeer (!) aan te raden om te investeren in een hardware wallet. Deze geeft een fysieke beschermlaag (een soort USB stick) aan je online walletadres. De meeste online walletservices geven de mogelijkheid om met een hardware device (zoals de Ledger Nano S of Trezor Model T / ONE) in te loggen op je individuele walletadressen. Zonder het bezit van dit device is het voor buitenstaanders onmogelijk om bij je balans te komen.

4. Papieren wallets (offline, fysiek)

Een andere mogelijkheid die ook als zeer veilig wordt beschouwd, is het uitprinten van een QR-code op een papiertje. Deze zogenoemde ‘paper wallets’ geven toegang tot je balans door simpelweg een QR-code scanner op je smartphone te gebruiken. Uiteraard is er wel gevaar dat je het papier kwijt raakt, deze verbrand of nat wordt, of dat deze na verloop van tijd onleesbaar wordt of vergaat door papierrot. Dit kan minder snel gebeuren bij fysieke hardwarewallets.

Bitcoin wallet aanmaken

Voor kleine investeerders en beginners is het logisch om te starten met een (gratis) online walletadres. Er zijn vele diensten die dit mogelijk maken, maar niet alle wallets zijn even betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Er zijn een paar algemene kenmerken waar alle wallets aan voldoen:

Het is dus zeker zaak om even goed uit te zoeken welke service voor jou het beste is. We hebben een deel van dit werk alvast voor je uit handen genomen: we hebben de meest gebruikte en beste Bitcoin wallet mogelijkheden hieronder voor je op een rijtje gezet. Wanneer je namelijk iets grotere bedragen wil opslaan, is het zonder meer zaak om te investeren in de meest vertrouwde optie: een Bitcoin hardware wallet.

We zullen je voor beide opties (online wallet én hardware wallet) doorverwijzen naar specifieke instructies om de specifieke digitale portemonnee van jouw keuze aan te maken. Een Bitcoin wallet aanmaken is een simpel proces, en een hardware USB_stick voor opslag maakt dit proces alleen maar een stuk makkelijker.

Beste Bitcoin wallet (onze keuze)

Van de huidige opties is (naar onze persoonlijke mening) het gebruik van offline hardware wallets veruit de meest veilige optie voor de lange termijn. Het komt erop neer dat je dan je digitale valuta opslaat op de blockchain, maar hier alleen toegang tot kunt krijgen wanneer je deze met een toegangssleutel (de hardware USB) ontgrendelt. We raden daarom sterk aan te investeren in de veiligste optie, wanneer je serieus met cryptocurrencies aan de gang wil gaan. De Ledger Nano S is de meest gangbare hardware wallet van dit moment, en wordt in Nederland het beste verkocht:

De Ledger Nano S is klein, licht van gewicht en eenvoudig in gebruik en kan op elke computer met een standaard USB poort worden gebruikt om je Bitcoins veilig te beheren en betalingen mee te maken. De Nano S ondersteunt ook meer dan 30 verschillende cryptovaluta.

Direct kopen

Bekijk alle hardware wallets in onze shop.

Saldo Bitcoin wallet wordt nog niet getoond?

Heb je een wallet aangemaakt en je eerste cryptovaluta ontvangen? Houd er rekening mee dat het even duurt totdat je saldo is bijgewerkt. Dit is vergelijkbaar met een overschrijving bij een bank. De reden voor de wachttijd is dat alle transacties in een blok worden opgeslagen. Alle blokken samen vormen de ‘blockchain’, een reeks van grootboeken. Dit is de basis van het Bitcoin-netwerk.

De zogenaamde mijnwerkers gaan opzoek naar nieuwe Bitcoin. In de blokken zijn ook de transacties versleuteld opgenomen. Dat betekent daarom, dat de blokken eerst gemijnd moeten worden. Daarom duurt het even totdat de transactie op een ander adres staat. Voor het uitvoeren van de transactie dien je een klein bedrag (fee) te betalen. Dit zijn de transactiekosten die rechtstreeks naar de miners gaan, als dank voor het openstellen van hun rekenkracht

Top 5: Online Bitcoin wallets

Naast de fysieke hardware USB-opties, kan je ook voor een software-variant kiezen. Hoewel de hardware wallets in principe een stuk veiliger zijn, kan het gebruik van een online BTC wallet volstaan voor het opslaan van relatief lage bedragen. We hebben een top 5 voor je samengesteld van populaire software opties voor opslag van je cryptocurrencies.

Alle keuzes in deze lijst zijn in principe veilig. Let op: bewaar altijd je private key offline op een aparte USB-stick, of schrijf deze op in een boekje met geheime wachtwoorden. Sommige mensen voelen zich overigens pas veilig als deze USB-stick of papieren boekjes in een kluis liggen.
Dat is een keuze die we aan jou persoonlijk laten. Hoe dan ook: Deel nooit je private key met anderen, maar zorg ervoor dat een naaste in geval van calamiteiten wél toegang heeft tot deze digitale sleutels. Als je deze veiligheidsmaatregelen neemt, zullen deze 5 online Bitcoin wallets in principe veilig genoeg zijn voor langdurige cold-storage opslag

1: Exodus wallet

De Exodus wallet is een online wallet die officieel werd gelanceerd in de zomer van 2016. Hoewel de online wallet nog niet zo lang bestaat, heeft het toch al een groot aantal gebruikers weten te vinden. Het voordeel aan Exodus is dat de wallet een interface heeft die gemakkelijk is te begrijpen, waardoor het eenvoudig schakelen is tussen alle gangbare cryptovaluta, zoals bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum en altcoins.
Deze online wallet biedt ondersteuning voor maar liefst 20 verschillende coins. Daarnaast werkt Exodus aan het toevoegen van ondersteuning voor nog meer nieuwe cryptovaluta. Dankzij het strakke, frisse lay-out kun je als nieuwe gebruiker gemakkelijk navigeren. Daarmee is Exodus ook een welkome aanvulling voor mensen die voor het eerst een exchange gebruiken.

Het gebruiksgemak zit mede in de opdeling van de online wallet. Zo bestaat Exodus uit drie vaste onderdelen: de wallet, het portfolio en de exchange zelf. De meeste mensen maken vooral gebruik van de wallet. In de wallet is het mogelijk het aantal coins in te zien en hoeveel deze waard zijn. Daarnaast is het mogelijk om verzonden en ontvangen transacties te filteren en eventueel te ruilen met andere gebruikers.

De portfolio biedt met name een overzicht van de investeringen in verschillende coins. Je kunt de waarde ervan laten uitdrukken in dollars of in euro’s.

Ten slotte is er het exchange-onderdeel. Exodus maakt gebruik van de exchange Shapeshift. Zo kun je coins wisselen zonder gebruik te maken van een externe exchange. Je ziet precies hoeveel tokens je van een bepaalde currency krijgt, om deze te wisselen met de token die je nu hebt.

2: Electrum wallet

De Electrum wallet is een software wallet die op de computer geïnstalleerd dient te worden. Electrum is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Toch is deze wallet een variant op de online wallet. Al het zware rekenwerk wordt namelijk op een externe server gedaan. Met Electrum is het mogelijk de geschiedenis in te zien, transacties te verzenden en te ontvangen en een contactenlijstje bij te houden.

Doordat de cryptovaluta op een externe server worden opgeslagen, is er wel een beveiligingsrisico. In het verleden heeft Electrum al problemen gehad met bugs die het mogelijk maakten om Bitcoin te stelen. Daarom was het noodzakelijk een nieuwe wallet te maken en bovendien de wallet te updaten.

Toch is Electrum daardoor een relatief veilige online wallet. De bugs zijn meteen opgelost en de beveiliging is op orde gebracht. Daarom raadt de aanbieder aan altijd een goed wachtwoord bij de wallet te gebruiken.

3: MyCelium wallet

MyCelium is een van de weinige wallets die het mogelijk maakt om een wallet op de smartphone te draaien. Bovendien biedt deze wallet ondersteuning voor integratie met hardware wallets zoals de Ledger of KeepKey. Het is zelfs mogelijk onmiddellijk euro’s om te zetten naar een andere gewenste cryptocurrency. Dat komt doordat MyCelium ondersteuning biedt voor SEPA-betalingen in euro’s.

De MyCelium is een volledig zelfstandige hardware wallet. Daardoor is het moeilijk de wallet te kraken en Bitcoin te stelen. Het is bij MyCelium mogelijk een Bitcoin card aan te vragen, waardoor deze overal gebruikt kan worden, mits de toegang ertoe goed geregeld is. De wallet voor smartphones heeft in 2014 een award voor de beste mobiele app gewonnen. Het is mogelijk de mobiele app te koppelen aan een hardware wallet, zodat de toegang behoorlijk goed beveiligd is.

4: Jaxx wallet

Jaxx is een wallet die meerdere cryptocurrency in een wallet tegelijk ondersteunt. Naast de ondersteuning voor Bitcoin biedt de wallet ook ondersteuning voor andere cryptocurrencies zoals Ethereum. Het gaat hier om een online wallet die geschikt is voor verschillende besturingssystemen.

Door het eenvoudige lay-out is deze wallet erg geliefd onder beginnelingen. Wel is het noodzakelijk om de software te downloaden via de website van Jaxx. Na het downloaden is de wallet te installeren en krijgt de gebruiker de keuze tussen het aanmaken van een nieuwe wallet of het herstellen van een oude wallet.

Bij het aanmaken van de wallet krijg je de keuze uit het aanmaken van een wallet met Bitcoin, Ethereum, Litecoin en veel andere altcoins als Dash, ZCash en Testnet. Het is mogelijk de keuze later nog te wijzigen. De keuze is dus niet permanent. We raden aan regelmatig backups te maken en bovendien de wallet te gebruiken voor een maximaal bedrag van 500 euro.

5: Copay wallet

Copay is een goed beveiligde oplossing om wallets te delen. Dat maakt het gebruik van deze wallet aantrekkelijk voor vriendengroepen en bedrijven die een wallet willen delen met meerdere gebruikers. Het is niet mogelijk zelfstandig transacties te doen. Voor het doen van een transactie moeten alle gebruikers in de groep de transactie goedkeuren.

Uiteraard is het wel mogelijk Copay zelfstandig te gebruiken als je geen groep aanmaakt. Het is dan noodzakelijk om een multisig wallet te maken, zodat je de transacties kunt ondertekenen. Juist door de gedeelde instemming is deze wallet zeer veilig. Met Copay is het ook mogelijk de wallet te beheren vanaf de smartphone.

De wallet is ontwikkeld door Bitpay, een van de grootste ontwikkelaars van Bitcoin software. Met kleinere bedragen is het mogelijk transacties uit te voeren, zonder dat deze met een hardware multisig wallet moeten worden ondertekend.

Bitcoin hardware wallet kiezen: 3 betrouwbare devices

In het verleden hebben we al eens gekeken naar de verschillende veelgebruikte hardware wallets. Deze hardware devices zijn overigens ook in onze Bitcoinspot shop (de webwinkel op onze site) te vinden, waar uitgebreidere informatie te vinden is. Voor ons zijn in ieder geval de volgende drie apparaten veruit het meest betrouwbaar en gangbaar:

  1. Ledger Nano S – Deze hebben we eerder in dit artikel al besproken en is de meest gangbare device voor het opslaan van jouw cryptocurrencies voor een langere periode;
  2. Trezor Model T – De grootste concurrent van de Ledger, iets goedkoper en ondersteund andere cryptovaluta. Zeker een zeer veilige optie!
  3. KeepKey – Deze is zeer simpel in gebruik en in dezelfde prijsrange als de Trezor. KeepKey is een minder gangbaar maar zeer toegankelijk device.

Methodes voor veilig inloggen

We hebben het al eventjes voorbij laten komen, maar het is goed om met wat meer detail te kijken naar het veilig inloggen op je Bitcoin portemonnee. We willen immers hackers en dieven buiten de deur houden: Het versleutelen en veilig opbergen van je waardevolle digitale geld is hierbij heel logisch. Laten we eens kijken hoe we dat het beste kunnen aanpakken.

Two-factor-authentication.

Maak ten eerste gebruik van two-factor-authentication. De meeste wallets ondersteunen dit. Aan de hand van two-factor-authentication krijg bij online wallets bijvoorbeeld een Sms’je met daarin een extra beveiligingscode. Je voert dus eerst je wachtwoord in en vervolgens wordt er gevraagd nog eens in te loggen met de extra beveiligingscode. Zo weet de aanbieder van de wallet zeker dat alleen de juiste persoon toegang heeft gekregen tot de wallet.

Google Authenticator.

Een andere variant is het gebruik van bijvoorbeeld Google Authenticator. Deze app installeer je op je smartphone. Vervolgens krijg je een melding van de wallet om de code met Google Authenticator te scannen. Je krijgt dan een cijfercode terug, die je in moet voeren bij het inloggen in de wallet. Op die manier weet de wallet zeker dat enkel degene in het bezit van het juiste gekoppelde Google Authenticator account toegang krijgt tot de wallet.

Virusscanner en/of firewall.

Daarnaast raden we uiteraard altijd het gebruik van een goede virusscanner en firewall aan. Voorkom dat je wordt gehackt en download niet zomaar programma’s van het internet. Maak daarnaast gebruik van een goede virusscanner. De meeste wallets worden gehackt aan de hand van keyloggers en achterdeuren. Op die manier kunnen transacties worden onderschept.

Hardware wallet.

Om te voorkomen dat transacties worden onderschept, is het een goed idee om gebruik te maken van een hardware wallet. Je installeert dan speciale software op je computer, waarmee je de gegevens van de hardware wallet in kunt zien. Bij het doen van een transactie, dien je de transactie te signeren met de hardware wallet. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de e-reader van je reguliere bank.

De hardware wallet laat zien waar je transactie naar toe gaat. Controleer altijd of het adres op het computerscherm overeenkomt met het adres op de wallet. Is dat het geval, signeer dan de transactie. Blijken de adressen niet overeen te komen? Het adres op het scherm van de wallet is altijd leidend. Als de twee adressen niet overeenkomen, is het verstandig te transactie af te breken en te controleren of de computer geïnfecteerd is met bijvoorbeeld een virus.

Paper wallet: Betrouwbaar of niet?

Een zeer veilige methode voor opslag van Bitcoins, is het gebruik van een zogenoemde paper wallet. Maar het is misschien ook één van de lastigste methodes. Daarom raden we dit af voor beginners (een hardware USB-device is immers een stuk makkelijker én even zo veilig). Maar toch willen we je laten zien hoe de opslag via een paper wallet in zijn werk gaat.

Om een papieren Bitcoin wallet te maken, wordt er simpelweg een QR-code op een papiertje gedrukt. Deze code kan ingesacand worden met je smartphone, waardoor je toegang krijgt tot je Bitcoins. Een paper wallet aanmaken kan door het volgen van deze drie basisstappen:

  1. Genereer een nieuwe, unieke public key en een bijbehorende private key.
  2. Print de code op een leeg vel speciaal tamper-proof papier, of laat dit drukken door een paper wallet service.
  3. Stort het geld (in BTC) op de nog lege papieren wallet. Dit doe je door de QR-code te scannen en het proces te doorlopen.

Veiligste wallet

Wil je je cryptovaluta altijd helemaal veilig houden, dan raden we het gebruik van online wallets en software wallets af. Het veiligste af ben je met een hardware wallet. In het verleden werden al verschillende online exchanges gehackt en verdwenen er voor miljoenen aan Bitcoin. Software wallets zijn te beïnvloeden, wanneer de gebruiker een virus op zijn computer heeft. Daarmee kunnen transacties worden onderschept. In dat geval gaan je cryptomunten niet naar de geadresseerde, maar worden deze ongemerkt bijgeschreven op de rekening van de aanvaller.

Een hardware wallet is wel veilig, omdat het een vorm is van zogenaamde cold storage. Dit betekent dat de wallet offline is en beschikt over een eigen chip. Kortgezegd kun je transacties dan niet beïnvloeden. Bovendien werken alle hardware wallets met een recovery seed. Deze reeks van twaalf of 24 woorden kun je opschrijven, maar ook bewaren op een andere hardware wallet of een speciale metalen plaat, die ontworpen is om brand-, natuur-, en waterschade te doorstaan.

Tien tips voor veilige opslag

Om er zeker van te zijn dat je écht verstandig bezig bent met de langdurige opslag van je cryptocurrency balans, willen we enkele handige tips meegeven die nog niet uitgebreid aan de orde zijn gekomen in dit artikel. Lees deze goed door, om er zeker van te zijn dat je verstandig bezig bent met het opslaan van je cryptovaluta:

  1. Wanneer je een gratis online Bitcoin wallet gebruikt, gebruik altijd downloadbare software. Online opslaan is zeer gevoelig voor problemen en erg onveilig;
  2. Limiteer de toegang van je walletadressen zo veel mogelijk. Alleen jij moet toegang hebben tot je crypto-balans;
  3. Bewaar NOOIT je private keys samen met je public key. Je pincode leg je immers ook niet direct naast je bankpas;
  4. Gebruik altijd minimaal twee verschillende wallets, één voor hot storage (directe handel op korte termijn), en één voor cold storage (opslag voor langere tijd);
  5. Mocht je toch een online walletadres gebruiken, check dan altijd of er géén sprake is van een phishing website (een frauduleuze kopie van de originele site);
  6. Indien je een wachtwoord gebruikt voor toegang, gebruik altijd een sterk wachtwoord. Veel hoofdletters, leestekens en cijfers gebruiken;
  7. Maak een backup van je digitale walletadres, hierdoor is het veilig zelfs nadat deze per ongeluk verloren gaat;
  8. Voordat je geld verstuurd, dubbelcheck het walletadres. Een klein foutje = geld definitief kwijt. Kopieer het adres altijd, maar schrijf deze niet over;
  9. Bewaar NOOIT langdurig grote bedragen op cryptocurrency exchanges, je bezit dan niet je eigen cryptovaluta. Bovendien zijn exchanges zeer gevoelig voor hacks;
  10. In geval van overlijden of (plotselinge) ernstige neurologische / psychische problemen: zorg dat altijd één vertrouwd persoon bij je cryptovaluta kan.

Als je weleens met cryptovaluta hebt gewerkt, heb je waarschijnlijk de termen ‘private key’ en ‘public key’ weleens voorbij zien komen. De private key noemen we soms ook wel de ‘hash’. De public key is de ‘wallet’, ofwel het publieke adres van je wallet. Dit adres is vergelijkbaar met bijvoorbeeld je bankrekeningnummer.

De private key is een sleutel waarmee het mogelijk is om in te loggen op je wallet en transacties uit te voeren. De private key is dus behoorlijk belangrijk en moet goed worden bewaard. Belangrijk om te weten is dat onder meer de hardware in je computer en de software van belang zijn om een dergelijke private key aan te maken. Deze privésleutel kan veranderen als je ervoor kiest een andere harde schijf te gebruiken of een betere processor in de computer te plaatsen.

Bitcoin wallet recovery seed

Maak daarom altijd backups van je privésleutel. Dat kan aan de hand van de zogenaamde recovery seed. De recovery seed is een reeks woorden waarmee de privésleutel op bijvoorbeeld een nieuwe wallet of computer kan worden teruggezet. De recovery seed bestaat doorgaans uit een reeks van twaalf willekeurige woorden.

Idealiter heeft de recovery seed 24 woorden, omdat dit de beveiliging ten goede komt. De privésleutel versleutelt alle informatie op de wallet. Dit proces noemen we ‘hashing’. Om deze reden wordt de private key ook wel eens een hash genoemd.

Verschil tussen hash en wallet

Het verschil tussen de hash en de wallet is zeer groot. Een hash moet altijd privé worden gehouden. Geef daarom nooit je recovery seed of private key aan een andere gebruiker. Wie deze informatie eenmaal in handen heeft, kan een nieuwe wallet openen en alle Bitcoin en andere cryptovaluta terugzetten!

De wallet, of beter gezegd, het wallet-adres is een publieke sleutel en is direct afgeleid van de hash. Dit betekent dat de private key nog een keer versleuteld wordt tot een publieke sleutel. Deze publieke sleutel is de wallet zelf. Het is een adres dat bestaat uit een reeks van cijfers en letters, gebaseerd op de privésleutel.

Toch is het niet mogelijk de private key te herleiden aan de hand van het publieke adres van de wallet. Daarom is het publieke adres altijd veilig. Het is te vergelijken met een bankrekening nummer en een pincode. Wanneer het bankrekening nummer bekend is, wil dat nog niet zeggen dat andere gebruikers daaruit ook de pincode kunnen herleiden.

Kortgezegd: De wallet of public key is een adres dat voor niemand geheim is. Met dit adres ontvang je je cryptovaluta en kunnen andere gebruikers zien vanaf welk adres een transactie afkomstig is. Met een private key signeer je je transacties en krijg je toegang tot je wallet. Deze dien je, net als de recovery seed, dus geheim te houden.

Beste mobiele wallet app: Android & iPhone iOS

Een van de beste mobiele wallets voor zowel Android als iPhone is Coinbase. Coinbase wordt gebruikt door miljoenen gebruikers en biedt ook meteen een exchange om te handelen in Bitcoin, Litecoin, Ethereum en Bitcoin Cash.

Het voordeel van Coinbase is dat deze is uitgerust met een multi-crypto wallet. Daarmee is het mogelijk meerdere Bitcoin en altcoins tegelijk op te slaan en te beheren. Met de mobiele app voor Android en iOS is het heel eenvoudig om via de smartphone betalingen in cryptovaluta te doen. De app is snel en werkt zeer eenvoudig. Daarom hebben in 2015 veel investeerders geïnvesteerd in de ontwikkeling van de app.

Coinbase biedt naast Bitcoin ook ondersteuning voor alle ERC20 tokens van het Ethereum-platform. Met een andere functie genaamd Vault, is het mogelijk de wallet van Coinbase verder te beveiligingen. De cryptovaluta worden nog eens versleuteld en daarmee is de oplossing ideaal voor Bitcoin die je niet meteen wilt gebruiken. Vault kan gezien worden als een soort beveiligde spaarrekening.

Het is alleen mogelijk cryptovaluta terug te boeken wanneer een derde persoon daar toestemming voor geeft. Vault is dus bedoeld voor mensen die hun cryptovaluta zo goed willen beveiligen, dat het onmogelijk is deze uit te geven zonder toestemming van anderen. Het duurt bovendien 48 uur voordat de Bitcoin teruggeboekt worden naar een reguliere wallet.

Het voordeel van een mobiele wallet app als Coinbase is uiteraard dat je gebruik kunt maken van andere technieken op de smartphone om veilig in te loggen. Zo krijg je bij Coinbase de mogelijkheid tot het gebruik van two-factor-authentication. Coinbase ondersteunt zowel de bevestiging via sms als Google Authenticator. Let wel: bij mobiele apps staat de wallet meestal online opgeslagen. Bij Coinbase is dat niet anders. Heb je veel verschillende cryptovaluta, dan raden we je het gebruik van een hardware wallet aan.

Wallet voor Apple Mac

Een zeer populaire wallet voor Apple macOS is Exodus. De ontwikkelaars hebben goed gekeken naar het lay-out van macOS zelf. Zij stellen dat ze graag een app willen maken die ‘magisch werkt’. Als je gewend bent om met Apple-producten te werken, voelt Exodus intuïtief aan. Dat komt mede door het lay-out.

Exodus is de populairste wallet voor Apple Mac, omdat het als eerste desktop hardware wallet voor Mac ondersteuning voor Shapeshift biedt. Daardoor kun je in de macOS-app cryptocurrencies ruilen zonder dat je daarvoor naar een website hoeft te gaan.

Nederlandse Bitcoin wallet projecten

Hoewel de meeste wallet projecten buitenlands zijn, zijn er ook in Nederland een aantal ontwikkelaars geweest die hun eigen Bitcoin wallet project zijn gestart. Voorbeelden van Nederlandse Bitcoin wallet projecten zijn onder meer: Bitvavo en Bitwala.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlands Bitcoin wallet project dat begonnen is in Nederland. Bitvavo is naast een online wallet ook een zeer innovatieve cryptobeurs. De online wallet van Bitvavo ondersteunt aanzienlijk wat cryptovaluta. Momenteel ondersteunt Bitvavo zo’n 40 cryptomunten en tokens. Dat betekent dat niet alleen Bitcoin, maar ook verschillende altcoins gebruikt kunnen worden met deze Nederlandse wallet.

Doordat Bitvavo Nederlands is, kun je als Nederlandse consument eenvoudig je euro’s laten omzetten naar de gewenste cryptovaluta. Betalen kan namelijk eenvoudig met iDEAL. Daarna worden de cryptovaluta bijgeschreven op de wallet. Je kunt dan meteen beginnen met het beheren en verhandelen van de valuta.

Bitvavo is daarmee een goede start voor de beginnende cryptogebruiker. De tegoeden van klanten worden afgeschermd en offline opgeslagen. Zo weet je zeker dat je persoonsgegevens goed beveiligd blijven. Om je valuta zelf goed te beveiligen, kun je gebruik maken van two-factor-authentication.

Bitwala

Ten slotte besteden we aandacht aan Bitwala, een redelijk nieuw Nederlands Bitcoin project. Met Bitwala is het mogelijk een overboeking te maken naar meer dan 35 verschillende landen in Europa. Daarmee heeft Bitwala wel wat weg van een bank. De transactie wordt doorgaans binnen een aantal uren gestort naar de gewenste rekening. Je kunt geld overmaken in euro’s, 20 andere valuta en cryptovaluta. Er worden lage conversiekosten berekend.

Het aanmaken van een Bitcoin wallet is volledig gratis bij Bitwala. Wel betaal je een fee van 0,5% per transactie. Verder kun je gebruikmaken van de Bitcoin debit card en Shapeshift exchange. Zo kun je gemakkelijk altcoins wisselen. Daarnaast kun je Bitwala koppelen aan je Ledger, Trezor of KeepKey. Dat is wel zo veilig.

De ambitie van het Nederlandse bedrijf is de eerste blockchain bank van Europa te worden. Traditionele betalingen moeten gecombineerd worden met cryptovaluta, zo stelt Bitwala.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *