Crypto is on the rise. Het is overal te vinden en je kunt er tegenwoordig bijna niet meer omheen. Toch zijn er landen die de populariteit van cryptocurrency met argusogen bekijken. Ze doen er vervolgens alles aan om het gebruik en minen van crypto tegen te gaan. Natuurlijk ontkomen dergelijke landen niet aan gesprekken en discussies over crypto. Volgens hen is crypto te volatiel, zelfs al is een betrouwbaar aandeel met de naam Netfix een keer flink ingestort. Er zijn nog meerdere voorbeelden te geven, maar hierop doorgaan, is niet het doel van dit blog. In dit blog gaat het vooral om de verboden van enkele landen op het gebruik of bezit van cryptomunten. El Salvador valt daar in elk geval niet onder, aangezien dit land van Bitcoin als eerste land ter wereld in 2021 een wettelijk betaalmiddel maakte. Landen die cryptocurrency verbieden, zorgen ervoor dat een Ripple muntstuk kopen een stuk moeilijker wordt.
China
Dat China behoorlijk streng is op veel gebieden, is geen verrassing. Zo antwoordde zij ook met een harde hand op de opkomst van cryptovaluta. In China hebben hoge ambtenaren meerdere keren gewaarschuwd voor de hoge volatiliteit en maakten het miners (de mensen die hun computers beschikbaar stellen voor het blockchain netwerk) behoorlijk lastig. Zo heeft iemand van een Chinese grote bank crypto een ‘scam’ genoemd en zou crypto ‘gokken’ zijn.
Dat China hier zo tegenaan kijkt, is geen wonder. In China onderwerpt de overheid haar burgers namelijk aan een sociaal kredietsysteem. Wie zich gedraagt, wordt beloond. Een blockchain netwerk maakt het voor burgers mogelijk transacties te doen buiten de conventionele systemen om. Ongewenst natuurlijk voor de Chinese overheid, vandaar dat het ook vrij snel verboden werd. Een Dogecoin crypto muntstuk kopen is hier dus vrij lastig.
Egypte
Ook Egypte doet moeilijk over het toestaan van crypto. In 2020, nog voordat het eerste land ter wereld Bitcoin als wettelijk betaalmiddel accepteerde, werd er in Egypte een wet aangenomen. Deze wet heeft het handelen van, minen in, bezitten van en zelfs de reclame voor crypto verboden. Elke activiteit die enigszins is gelieerd aan crypto is not-done voor de Egyptische overheid en de banken. Dit komt volgens de Egyptische overheid en de banken doordat de handel in cryptovaluta zeer gevaarlijk is. Het risico, volgens de Egyptische overheid en de banken, is dat de mogelijkheid van het instorten van cryptovaluta groot is. Dit komt omdat crypto niet wordt uitgegeven door een (centrale) bank. We weten inmiddels dat instorten van cryptovaluta overal kan gebeuren. Zelfs reguliere valuta kan instorten wanneer de centrale banken er veel geld bij laten drukken.
Conclusie
Er zijn dus meerdere landen die crypot verbieden. Hierboven las je over de meest spraakmakende twee. Helaas zijn er nog veel meer landen die dezelfde visie aanhangen.
Mocht je meer willen weten over de landen waar crypto verboden is, kun je altijd kijken op het internet. Zorg dat je goed geinformeerd bent, ook al gaat deze informatie in tegen jouw eigen mening. Wie weet wat je tijdens jouw zoektocht nog tegenkomt!