Het lightning network is weer een stap dichterbij!

on .

Het lightning netwerk is weer een stap dichterbij!  
Een van de grote discussies in Bitcoin op het moment is de vraag hoe het netwerk opgeschaald kan worden voor massaal gebruik. Op dit moment lijkt Bitcoin vooral te worden gebruikt als lange termijn investering of korte termijn speculatie maar nog niet als valuta om je dagelijkse aankopen mee te doen. Het lightning network zou dat allemaal wel eens kunnen gaan veranderen en zorgen voor supersnelle en goedkope transacties. De eerste tests zijn in ieder geval veelbelovend!

Zoals gezegd is Bitcoin momenteel niet altijd praktisch voor het doen van kleine aankopen. Dit komt onder andere doordat de transactiekosten vaak hoog zijn en door het feit dat het nu lang duurt om transacties te bevestigen. Als je voor een kopje koffie een paar euro aan transactiekosten moet betalen én 20 minuten moet wachten voordat je betaling is bevestigd, schiet het natuurlijk niet zo op.

Eén van de oplossingen waar aan gewerkt wordt is het lightning network. Het lightning network zou Bitcoin kunnen geven wat het nu hard nodig heeft: Razendsnelle spotgoedkope transacties op een gigantische schaal. Theoretisch gezien zou het Bitcoin in combinatie met het lightning network betalingsnetwerken als VISA of Mastercard moeten kunnen evenaren.

In een eerder artikel legden we al uit wat het Lightning network is en hoe het werkt: Gaat het lightning-network Bitcoin sneller en goedkoper maken?

Eerste succesvolle test

Het Lightning Network is al geruime tijd in ontwikkeling maar lijkt nu dichterbij implementatie te komen. De drie teams die werken aan implementaties van het Lightning protocol, maakten recent bekend dat ze succesvolle tests hebben uitgevoerd op het Bitcoin netwerk. Omdat de software werkt met gedeelde standaarden, kunnen de verschillende lightning wallets moeiteloos met elkaar communiceren. Dit gaat dus om echte betalingen. En wat blijkt? Het kopje koffie is geen probleem :)


We zetten wat recente gebeurtenissen voor je op een rijtje.

Lightning Labs
Elizabeth Stark van Lightning Labs spreekt op de Blockstack Summit over het belang van “Layer 2”.


Lightning labs Desktop wallet
In dit artikel kondigt Lightning Labs de release van haar desktop wallet aan.
screenshot lightning wallet
- screenshot van de wallet

Zap Wallet
Een andere Lightning wallet in ontwikkeling is Zap:


Zap is zelfs bezig met een plugin voor WooCommerce, een van de grootste Wordpress ecommerce oplossingen: https://twitter.com/joaodealmeida94/status/936704579244347393

Bitrefill
Bitrefill, een service om met bitcoin je prepaid telefoon op te laden, laat zien hoe je door middel van Lightning kunt betalen voor haar services.


Dit is momenteel nog op het Bitcoin testnet, maar in een blogpost schrijven ze: “We’re happy to announce that we’ve completed integration with the lightning protocol, currently available for testing in testnet mode. Once Lightning becomes available for mainstream use on mainnet (with real bitcoins) we will stand ready to support users using Lightning immediately.”

2018 het jaar van Lightning?

Terwijl de mediahype rond Bitcoin zich vooral focust op prijsfluctuaties en de vraag of het allemaal een bubbel is, wordt er dus door meerdere teams gewerkt aan Lightning Network toepassingen en zijn de eerste applicaties gereleased voor testen. Het valt te verwachten dat we in 2018 meer gaan horen van deze technologie en wij kunnen in ieder geval niet wachten om het zelf te gaan testen! Heb je vragen? Stel ze in de comments.

Gepost door Rob - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Comments   

# Guest 2017-12-08 10:10
Bedankt voor de duidelijke info. Het komt er dus op neer dat je een beetje bitcoins zou kunnen parkeren op een apart portemonneetje waarmee je dan vervolgens bevestigde betalingen kunt doen die dan pas later worden toegevoegd op de eigenlijke blockchain van BTC. Klopt die voorstelling ook een beetje. Toch heb ik nog een vraagje. Ik had gedacht dat 'lightning' ook iets ging doen aan de interoperabilit eit tussen zeg maar Bitcoin en litecoin. Ik stelde het me voor dat je dan met litecoins in je wallet, iets zou kunnen kopen dat geprijsd staat in bitcoin doordat er er snel omgewisseld wordt of zo. Is dit een chimère in m'n hoofd of wordt daar effectief ook aangewerkt. Ik luister wel of er een antwoord komt. In elk geval was bitcoinspot.nl een van m'n eerste websites die ik destijds bezocht om info te vinden over het onderwerp. Bedankt hiervoor. groetjes Joshua aus Belgien
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-12-08 16:38
Dank voor je vragen Joshua.

Zowel de begin transactie (het openen van een zogenaamd payment channel) als de eind transactie (het sluiten van de payment channel) worden op de BTC blockchain toegevoegd. Alles wat daar tussenin gebeurt, het verzenden en eventueel ontvangen van betalingen, is niet zichtbaar op de BTC blockchain. Gebeurt allemaal op het lightning netwerk.

Mbt bitcoins/liteco ins, dan heb je het over zogenaamde atomic swaps. Deze worden inderdaad ook door het lightning network gefaciliteerd.. .wellicht dat we daar een volgende keer verder in duiken!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-12-11 11:55
Hartelijk dank, heel sympathiek om mij zo prompt te antwoorden. En to-the-point. 't Is ook een verademing om over dit onderwerp (bitcoin/blockc hain, ...) eens in het Nederlands te kunnen brainstormen. In dit opzicht is jullie medium zeker ook een opsteker. Het moge jullie goed gaan. MVG Joshua ;-)
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh