Wat is bitcoin ?

Met bitcoin kan je electronische betalingen doen

- Via het internet
- Van persoon naar persoon
- Voor zo goed als niets 
- Binnen een paar minuutjes,
- Zo anoniem als jij het zelf wilt
- Net zo gemakkelijk als dat je een email stuurt
- Zonder tussenkomst van een bank of andere instantie.

Om het simpel te stellen: bitcoins zijn digitaal geld en je kan ze dus gebruiken net zoals je dat met euro's of dollars zou doen. Je kan er goederen mee kopen, ze onderling uitwisselen, ze ontvangen in ruil voor een dienst, ermee speculeren of ze weer omruilen voor bijvoorbeeld euro's. En dat zijn nog maar een paar van de bijna ontelbare toepassingen. 

Decentraal

Bitcoin is de eerste digitale munteenheid die helemaal decentraal is opgezet, dat betekent dat er geen banken of andere instanties aan te pas komen om bitcoins uit te wisselen. Het bitcoin netwerk bestaat geheel uit andere gebruikers die, net als jij, bitcoins gebruiken. Deze decentrale opzet, gecombineerd met ijzersterke encryptie, maakt bitcoin een veilige en vrije munteenheid.

(Bijna) geen transactiekosten

Als je betaalt met bitcoins is er geen tussenpersoon, de transactiekosten zijn minimaal of niet bestaand als je dat zelf wilt. Er zijn geen lange wachttijden totdat je geld overgemaakt is en Bitcoins zijn ook (zo goed als) oneindig opdeelbaar, je kan dus 1 bitcoin of 1-duizendste bitcoin overmaken.

Simpel, zonder kleine lettertjes

Iedereen kan ongelimiteerd bitcoins kopen, verkopen, accepteren en je kan ze zelfs maken! Het versturen van bitcoins is even gemakkelijk als het versturen van een e-mail, het enige wat je nodig hebt is een bitcoin-adres en een actieve internet verbinding. Er zijn geen beperkingen of voorwaarden verbonden aan het gebruik van bitcoin!

Open source

Het bitcoin protocol is open source, dat betekent dat iedereen het kan inzien en kan bijdragen. Open source maakt het ook kosteloos en door iedereen vrij te gebruiken. Je kunt hier de bitcoin broncode bekijken. 

Tips voor beginnende bitcoin-gebruikers

- Bitcoin staat nog in de kinderschoenen, maak jezelf bewust van alle kansen en alle risico's.
- Net zoals op de beurs zeggen we: "stop geen geld in Bitcoin dat je niet kan missen"
- Versleutel altijd je portemonnee met je Bitcoins.
- Maak regelmatig back-ups van je portemonnee en/of private keys.
- Pas goed op met online Bitcoin diensten, zet er niet te veel geld op.
- Gebruik altijd verschillende complexe wachtwoorden voor al je accounts.
- De Bitcoin koers kan hevig fluctureren, hou daar rekening mee.
- Een Bitcoin betaling is onomkeerbaar, controleer altijd de gegevens als je een betaling doet.
- Hou er rekening mee dat de belastingdienst zich ooit een keer kan gaan bemoeien met Bitcoin.
- Met Bitcoin bent je zelf verantwoordelijk. Lees ook "hoe veilig is bitcoin"

Bitcoin en Bitcoins?

Nu zal je misschien denken, er is dus Bitcoin en er zijn bitcoins, wat is het verschil? Bitcoin staat tot bitcoins als email staat tot emails. Bitcoin is het protocol wat het mogelijk maakt om waarde te versturen en bitcoins zijn de daadwerkelijke waarde-eenheden die overgemaakt worden bij een transactie. 

Kan je zelf bitcoins maken?

Bitcoins kan je zelf "maken", dat wil zeggen: Je kan speciale hardware laten werken voor het controleren en vastleggen van bitcoin transacties, hiervoor kan je bitcoins verdienen. Dit proces heet "Mining" Zie de artikelen Waar komen bitcoins vandaan en kan je zelf bitcoins maken voor meer info.

Hoe kan ik verder aan bitcoins komen?

Bitcoins kan je minen, kopen, verdienen, accepteren, noem het maar op. Kijk onder "bitcoins verkrijgen" in de menubalk voor meer info.

 

Gerelateerde video(s):

Wat is Bitcoin?


Bitcoinspot.nl bij BNR digitaal

Five minute intro to Bitcoin