tech-startup 21 komt met een Bitcoin computer, maar wat kan je er eigenlijk mee?

on .

21.com komt met een Bitcoin computer, maar wat kan je er eigenlijk mee?  
De blockchain technologie startup 21 kwam deze week eindelijk met hun langverwachtte eerste product naar buiten, de 'Bitcoin computer'. Voor en tegenstanders van de nieuwe computer vielen, geheel in internet stijl, over elkaar heen om het aan te prijzen of af te kraken. Voor zover we kunnen zien is de Bitcoin computer een hardware-prototype om te kunnen testen met eenvoudige bitcoin integratie en het gebruiken van de Blockchain om apparaten met elkaar te laten commmuniceren.

De Bitcoin computer, welke de 28e september voor 400 dollar in de verkoop gaat, is een kleine op linux gebaseerde computer welke het Bitcoin protocol geintegreerd heeft in het besturingssysteem. Ook kan de computer bitcoins genereren, minen dus en heeft het een servertje aan boord om eenvoudig micro betalingen mee te accepteren. De hoeveelheid bitcoins die de computer kan minen is minimaal en het apparaat werd dus al snel in de hoek gezet als een "te dure miner". Het kastje heeft een mining-kracht van ongeveer 50 tot 125 Gigahash per seconde. met 100 Gigahash verdien je ongeveer 20 dollarcent per dag dus voor het geld hoef je het niet te doen. De opmerkingen kwamen dus uiteraard snel naar voren: "waar is het kastje precies goed voor?" en "kan de functie van het computertje niet gewoon in een softwarepakket worden gestopt?"

Volgens de mensen achter het bedrijf 21 is het kastje voornamelijk bedoelt om betalingen van machines naar machines makkelijker te maken, iets wat volgens hen nu erg ingewikkeld is om te doen. Wat hen betreft kan je het kastje zien als een soort van transformator, je zet de stroom aan en het kastje zet deze stroom automatisch om in bitcoins welke deze dan ook weer kan gebruiken om ze uit te wisselen met andere machines. Het apparaat kan het mogelijk te maken om bitcoin integratie zegmaar plug and play in te zetten waar nodig zodat het ook voor de leek of minder ervaren programmeur haalbaar wordt.

21 geeft aan dat ze zelf niet een 100% beeld hebben wat mensen met het kastje gaan doen maar dat het apparaat ook een soort van voorzet is, een experiment. Het wordt dus afwachten om te zien hoe en of programmeurs er zaken mee gaan bouwen. Voor de rest zijn de makers van de bitcoin computer niet verschrikkelijk spraakzaam over de hoe en wat van de Bitcoin computer. Misschien doen ze dat wel expres zodat men zelf gaat nadenken over wat er allemaal mogelijk is. 

Het kastje verlaagt volgens de makers in ieder geval de drempel om met bitcoins aan de slag te gaan. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om aan kleine hoeveelheden bitcoins te komen en dit apparaatje genereert de bitcoins ter plekke waarmee dan weer geexperimenteerd kan worden. Voorlopig is de aanschaf-prijs nog wel erg hoog, voor dit geld kan de gemiddelde slimmerik ook een op linux gebaseerde minicomputer kopen en dan nog een paar honderd dollar over houden om bitcoins mee aan te schaffen. Ik ga ervan uit dat dit, net zoals destijds met de oculus rift, een eerste poging is en dat de opvolgende modellen een stuk goedkoper gaan worden.

Lezend door alle positieve en negatieve reacties kwam ik een mooie opmerking tegen van een enthousiasteling die een mooi beeld kan schetsen wat dit apparaatje mogelijk kan maken. Deze gaf aan dat het computertje een constante stroom van bitcoins genereert waarmee deze dan weer kan schrijven op de Blockchain. Volgens hem moeten we de Bitcoin computer zien als een digitale vulpen met een onbeperkte inktvoorraad.

Misschien zijn de mensen achter 21 onbegrepen visionairs of misschien is het hele project wel een enorme zeepbel van een entrepeneur. Zo eentje die iedereen ervan heeft overtuigd dat dit een fantastisch idee is terwijl de geldschieters eigenlijk geen idee hebben waar het over gaat. Zie de dotcom bubble. Hoe het ook zij,ik vind het een intrigerend project en als ik een programmeur was geweest had ik er zeker 1 aangeschaft om eens mee te gaan experimenteren.

Gepost door Roland de Goeij

Comments   

# Guest 2015-09-26 14:09
Ik weet niet wat ik ervan moet vinden. Alles wat dit ding kan, kan reeds op een andere manier. Echter worden afhankelijkhede n en gebruik van onbetrouwbare derde partijen weggenomen, zodat het volledig zelfstandig kan draaien, dát is denk ik vooral de meerwaarde. Een simpel printplaatje dat fabrikanten aan elk apparaat kan toevoegen. Beetje Terminator / Judgement Day achtig...
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-09-26 10:29
Het apperaatje verdient $0.20 per dag?
Tenzij hij minder dan 0.08 kilowatuur gebruikt is het als miner nutteloos.
Verder kon hij bitcoins uitwisselen met andere machines?
dat kan een wallet ook.
Hij kon onder andere gebruikt worden voor het schrijven op de blockchain?
was er geen website waar je dat kon doen?
sorry hoor maar zelfs ik als bitcoin liefhebber vind dit ding waardeloos.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh