De MTGox crash - het verhaal tot nu toe

on .

Bitcoin, de virtuele munteenheid, heeft het de laatste tijd zwaar. Na het vele nieuws over bitcoin de laatste tijd in de mainstream media werd het de snelst stijgende munteenheid. Bitcoin heeft ook te maken gehad met onderzoek van de amerikaanse regering, een zware koersval en nu een volledige crash van de koers, veroorzaakt (in grote mate) door een hacker. (te zien op de grafiek hieronder)
flashcrash

De crash gebeurde afgelopen weekend toen een van de grootste bitcoin beurzen (en een van de weinige die bitcoins omzet in dollars) onder vuur kwam. De aanval stuude de koers van bitcoin van $17.50 naar centen in een paar uur.


Waarschijnlijk was er in de crash ongeveer veertig miljoen dollar aan bitcoins betrokken en iets van 60.000 mtgox.com inlogaccounts.

Een beknopt overzicht van de gebeurtenissen:
vrijdag 17 juni
- Er verschijnt een bericht op internet dat de De mtgox database te koop wordt aangeboden door: auto36299386@hushmail.com
zaterdag 18 juni
- De eigenaar van MTgox.com, mark "magical tux" Karpeles, meld dat er een verhoogd aantal gevallen van diefstallen geregistreerd wordt.
Zondag 19 juni
- Verdachte handelsactiviteiten vinden plotseling plaats op mtgox.com, op een gegeven moment plaatst een persoon een of meerdere verkoop-opdrachten voor honderduizenden bitcoins waardoor de koers snel van 17 dollar naar 0.01 dollar valt. De site had een half uur nodig om deze opdrachten te verwerken en was tijdens die tijd niet of slecht bereikbaar. In deze tijd wordt er rond de 1.5 miljoen aan dollars verhandeld, daarna volgens er meerdere opdrachten, de grootste voor 261383.7630 bitcoins tegen 0.01 dollar.
- De koers blijft heftig fluctueren 1 en 20 dollar, andere bitcoin exchanges laten ook grote instabiliteit zien.
- Mtgox geeft aan dat een hacker een gestolen account heeft gebruikt om grote hoeveelheden bitcoins te verkopen, hierdoor is ook de crash veroorzaakt. Er wordt ook aangegeven dat de aanval gestopt is en dat alle transacties die vanaf het begin van de aanval gemaakt zijn teruggedraaid zullen worden.
- Mtgox wordt offline gehaald en er komt een bericht op de site te staan dat deze tot nader order onbereikbaar is.
- Het wordt bekend dat de aanvaller de wachtwoorden van mtgox verkregen heeft via een read-only versie van de user database van mtgox.Deze stond op een computer van een medewerker van mtgox die geinfecteerd was.
- De database wordt ook online gezet op meedere fora waardoor vele wachtwoorden en gebruikersnamen voor iedereen zichtbaar zijn.
Maandag 20 juni
- MTgox spreekt de beweringen tegen dat de mtgox site gehackt zou zijn dmv een SQL injection, volgens hen ligt de bron nog steeds bij de database die bemachtigd was via een pc van een medewerker.
- Mtgox is nog steeds offline en geeft aan dat ze de encryptie van de gebruikers wachtwoorden aan het verbeteren zijn en dat er op de korte termijn een site open gaat waar gebruikers hun wachtwoord kunnen wijzigen om weer toegang te kunnen krijgen tot hun account.
Dinsdag 21 juni
- Claim.mtgox.com is momenteel online, via deze site kunnen gebruikers weer toegang krijgen.

Als mtgox weer helemaal online is en alle problemen verholpen zullen we een nieuwsbericht plaatsen om de gebeurtenissen eens verder onder de loep te nemen.

Tags: mtgox,

Add comment


Security code
Refresh