Laat je loon uitbetalen in bitcoins!

on .

theinternetarchive
Je loon ontvangen in bitcoins, dat lijkt nu nog ver weg maar is misschien dichterbij dan je denkt. The internet archive gaf deze week aan op hun blog dat ze een gedeelte van het loon van hun werknemers willen gaan uitbetalen in bitcoins. Blijkbaar hadden meerdere werknemers hier om gevraagd en per april willen ze dit dus gedeeltelijk gaan invoeren. Nu was het al mogelijk om te doneren aan the internet archive maar loon uitbetalen in bitcoins wordt dus misschien de volgende stap.

The internet archive zelf geeft aan dat bitcoin het lokale betaalmiddel aan het internet aan het worden is en ze willen graag helpen om bitcoin te ondersteunen door het te gebruiken. Voor degenen die nog niet bekend zijn met hetgeen the internet archive doet: ze zijn een van de meest bekende non-profit organisaties op het internet en ze zijn vooral bekend van hun twee meest omvangrijke projecten. De eerste is de Wayback-machine, dit is een dienst die oude (en vaak al verdwenen) internet pagina's opslaat zodat je tot in 1996 een blik terug in de tijd kan nemen Kijk hier bijvoorbeeld maar eens om te zien hoe bitcoinspot.nl eruit zag op 24 augustus 2011. Ten tweede bevat de site van the internet archive Miljoenen stuks aan video, tekst en audio en er wordt ook actief gewerkt aan het bewaren van ouder materiaal door deze om te zetten in digitale versies. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de uitgebreide hoeveelheid Nasa foto's en video's.

Deze ontwikkeling zou wel eens de volgende stap kunnen zijn naar het sluiten van de cirkel wat bitcoin gebruik betreft. Daarmee bedoel ik het feit dat bitcoins niet meer omgewisseld worden naar euro's maar dat ze uitgewisseld blijven worden in ruil voor diensten en goederen, wat de noodzaak van omwisselen naar andere valuta's overbodig maakt. Hoewel ik het een goede en moedige stap voorwaarts vind vraag ik me wel af of the internet archive niet zichzelf in het vizier zal plaatsen van regeringen die waarschijnlijk niet blij zullen zijn met het feit dat loon uitbetaald gaat worden in een anonieme munteenheid wat het betalen van belastingen misschien zal verhinderen/moeilijker maken.

Hoe het ook zij: the internet archive heeft, om bitcoins te kunnen uitbetalen, wel bitcoins nodig en daarvoor vertrouwen ze op donaties. Mocht je de diensten van the internet archive dus op prijs stellen: doneer ze dan eens iets in bitcoin.

Add comment


Security code
Refresh