Een adempauze voor bitcoin?

on .


Je hoeft maar een blik te werpen op de wisselkoersenwisselkoersen op deze site en je kan het al zien: bitcoin zit in zwaar weer. Internetfora staan vol met berichten over de dood van bitcoin en miners bieden hun mining-apparatuur te koop aan. Sinds de start van bitcoin gingen we naar een piek van ongeveer 30 dollar in juni 2010 en is de koers nu al bijna gezakt tot het nivo van 1 dollar. Of de bodem al bereikt is? wie zal het weten.


Bubble?
Het lijkt erop dat we hier een typisch voorbeeld van een "bubble" hebben. De aandacht voor bitcoin werd eind 2010 aangewakkerd door een aantal artikelenaantal artikelen op het internet en het grote publiek begon er vanaf het begin van dit jaar meer aandacht voor te krijgen. De nieuwe bitcoin exchanges en bitcoin-gerelateerde startups vlogen je de volgende maanden om de oren en iedereen leek wel met bitcoin bezig te zijn. De prijs van 30 dollar werd half juni bereikt en daarna ging de koers langzaam bergafwaarts.
Maar was die koers van 30 dollar wel gerechtvaardigd?, was er ook een reden voor dat de prijs zo extreem hoog stond?. Ikzelf denk van niet. De fundamenten van bitcoin staan en stonden als een huis maar de enorme prijsstijgingen waren een typsich gevolg van mensen die een graantje mee wilden pikken en van een schaarste in de bitcoins. Veel mensen waren namelijk niet bereid de door hun gemine-de of gekochte bitcoins door te verkopen omdat ze dachten dat ze volgend jaar misschien wel het tienvoudige waard zouden zijn. Toen de koers eenmaal begon te zakken gingen de krachten, die de prijs eerst hadden opgestuwd, de andere kant op werken. Mensen die ze hoog gekocht hadden verkochten weer voordat ze niks meer waard waren en degenen met grote hoeveelheden goedkoop gekochte of gemine-de bitcoins volgden. Wat de prijs betreft is er nu behoefte aan stabiliteit, een koers van 1 of 0,1 euro is ook prima als het maar niet te veel fluctueert want dat zorgt voor te veel onrust en zal het gebruik van bitcoins als betalingsmiddel zeker remmen.

Slechte publiciteit.
In de maanden na de grote piek werd bitcoin ook geplaagd door een aantal hacks en diefstallen waardoor een grote groep mensen hun geld en het vertrouwen in bitcoin verloren. De hack van MTgoxhack van MTgox en de daaropvolgende crash was een goed voorbeeld van het feit dat veel bitcoin-diensten nog in de kinderschoenen stonden en niet genoeg beveiligd waren. Echter de hack van MTgox werd (en wordt) nog steeds verward met een hack van bitcoin, terwijl dit niet het geval is. Bitcoin en de bitcoin-beveiliging zijn tot nu toe niet gehackt en zijn veilig gebleken voor acties van kwaadwillenden. Helaas is voor de meeste mensen (en helaas ook voor journalisten die niet diep genoeg in de materie duiken) het verschil tussen bitcoin en bijvoorbeeld een bitcoin exchange als Mtgox niet te maken en het vertrouwen in bitcoin als geheel werd dus geschaadt.

Wie kan je vertrouwen?
Een bijkomend verschijnsel met het bitcoin-fenomeen is dat momenteel, nog meer dan met het huidge financiele systeem, bijna alles gebaseerd is op vertrouwen. De meeste bitcoin-diensten hebben geen gezicht, geen telefoonnummer en geen bedrijfspand. Mensen blijven mensen en willen graag een gezicht zien, een stem om mee te spreken. En dat vertrouwen in diensten geschaad kan worden werd maar eens des te meer bewezen met de "hack" op mybitcoin.comalt. Mybitcoin.com was een wallet-dienst, een online portemonnee voor je bitcoins. De dienst was online sinds het begin van bitcoin en werd vertrouwd door veel bitcoin-pioniers. Maar plots was de dienst verdwenen, de site op zwart, en emails werden niet beantwoord. En daarna kwamen de vragen: wist iemand eigenlijk wel wie er achter de site zat? waarom reageerden ze nooit op emails? waarom kon je niet je wachtwoord wijzigen als je deze vergeten was?. Achteraf hadden we het allemaal kunnen weten, maar weinigen hadden geluisterd naar de voortekenen. Maar er komt wel iets goeds uit deze kwestie, meer bitcoin-ondernemers beginnen zich nu met naam en toenaam en adres te profileren op het internet, zodat je ze wel kan bereiken als er iets fout gaat en ze er niet zomaar vandoor kunnen gaan met je bitcoins

Klaar voor het grote publiek?
Technisch gezien is bitcoin zo goed als klaar voor het grote publiek maar qua gebruikersgemak moeten er nog een paar grote stappen gezet worden. Met andere woorden: als je vader en moeder het niet kunnen snappen is het nog niet simpel genoeg en in die fase zitten we nu nog.
Wat nog wel eens vergeten wordt is dat bitcoin als project de test-fase nog niet helemaal ontgroeid is. De officiele client is nog in beta en de toepassingen voor bitcoin (zoals betalingssystemen, credit cardscredit cards enz) zijn nog niet compleet uitgekristalliseerd. Momenteel zijn achter de schermen de ontwikkelaars van bitcoin druk bezig om bitcoin veiliger en beter te maken. Ook ontwikkelingen zoals de lightweight-clients voor op je telefoon, extra beveiligde en offline wallets, alternatieve bitcoin clientsalternatieve bitcoin clients en bijvoorbeeld bitcoins kopen via je telefoon, wordt op dit moment druk aan gewerkt. Wat zeker moet gebeuren is dat het simpeler wordt, bitcoins moeten net zo makkelijk worden in het gebruik als het sturen van een mailtje of pinnen met je pinpas. Het internet heeft ook tijd nodig gehad om te ontwikkelen maar sinds het gebruikersvriendelijk genoeg geworden is, zodat zelfs je opa en oma het kunen gebruiken, heeft het echt zijn intrede gedaan in de maatschappij. Als je bitcoin zou vergelijken met het internet denk ik dat bitcoin nu nog in de fase zit dat we nog met modems moesten inbellen om te kunnen internetten en dat je er een half uur over deed om een liedje te downloaden.

Occupy bitcoin?
Momenteel is er weer wat extra aandacht voor bitcoin vanuit occupywallstreet en de andere occupy bewegingenandere occupy bewegingen. Bitcoin is nogal anarchistisch van aard (voor de mensen die dit woord eng vinden verwijs ik u graag naar de officiele definitiede officiele definitie) en het idee van geld dat niet gecontroleerd wordt door de banken lijkt naadloos aan te sluiten bij de visie van de occupy beweging. Hier en daar wordt het mogelijk gemaakt dat er bitcoins gedoneerd kunnen worden om de beweging te ondersteunen en er worden bitcoin-workshops gegeven om bitcoin verder onder de aandacht te brengen. Wij hebben tijdens de demonstraties een verscheidene bitcoin vlaggen en borden mogen signaleren. De hudige problemen met de banken en het verlies van vertrouwen in het financiele systeem zouden er best voor kunnen zorgen dat meer mensen op zoek gaan naar alternatieven, dit zou wel eens de doorslaggevende factor kunnen blijken te zijn voor bitcoin.

Mijn conclusie:
De huidige financiele en politieke situatie zou ervoor zorgen dat bitcoin omarmt wordt door een grote groep gebruikers en wat mij betreft staan de fundamenten van bitcoin nog steeds als een huis. Bitcoin is en blijft een aanvulling (of misschien zelfs in de toekomst een alternatief) voor het huidige betalingssysteem. Het is gratis, in grote mate anoniem en de transactiekosten zijn niet bestaand of minimaal.
Digitale munteenheden, en het gebruik daarvan op internet, zijn wat mij betreft de toekomst. Ook als blijkt dat bitcoin in de toekomst niet het antwoord is op het huidige systeem van betalen dan zal het zeker een springplank worden voor andere digitale valuta's.

 

Om bitcoin te laten slagen is er een stabiele prijs nodig en het gebruikersgemak moet nog verder verbeteren, bitcoin staat nog in de kinderschoenen en zoals bij elk systeem is er tijd nodig om bitcoin zelf en alle bijkomende diensten verder uit te ontwikkelen.

Misschien is de huidge dip in de koers en aandacht wel juist een zegen, een adempauze om bitcoin verder te ontwikkelen en sterker terug te komen dan ooit!

webmaster@bitcoinspot.nl 

Comments   

# Rig 2011-10-23 11:03
fantastisch,nik s meer aan toe voegen....
vertrouwen is de basis.
Reply | Reply with quote | Quote
# Niek 2011-10-22 13:53
Erg bedankt voor het artikel. Ik was er zelf het vertrouwen al in het verliezen, maar ik sluit me wel helemaal bij je conclusie aan en ik zal jullie site zeker in de gaten blijven houden.
Reply | Reply with quote | Quote
# Grouver 2011-10-21 22:26
Top artikel.
Goed bezig.
Reply | Reply with quote | Quote
# As Lan 2011-10-21 16:32
Goed artikel!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh