Vorige week kreeg jeff Garzik een pakketje in de bus, voor de leek een computerkast met een paar grote ventilatoren, voor de kenner het begin van een revolutie in het bitcoins minen. Wat Dhr Garzik namelijk had gekregen was een Avalon ASIC V1 miner, een apparaat specifiek ontworpen voor het minen van bitcoins. In een blogpost gaf Jeff aan het apparaat ontvangen te hebben en op IRC kwam al snel het verlossende woord: “Mining”. De ASIC-miner haalt blijkbaar 68252 Megahash per seconde, nog iets hoger dan oorspronkelijk beloofd was door de fabrikant. Als je de 60 Gigahash afzet tegen de totale hashrate van het bitcoin netwerk dan zou jeff voorlopig wel eens tegen de 240 dollar per dag kunnen gaan verdienen. De andere klanten van Avalon kunnen ook aankijken tegen zeer interessante opbrengsten hoewel deze wel zullen afnemen als de eerste lading Avalon’s uitgeleverd is. Als (waarschijnlijk ergens begin maart) de ASIC’s van butterlfy labs de deur uit zullen gaan.
De race om de eerste ASIC op de markt te krijgen is een stuk anders gelopen dan Yifu Guo zelf waarschijnlijk had verwacht. Yifu,een student digitale media uit New-York zag ergens vorig jaar het licht en besloot om mee te doen in de ASIC race. Hij maakte zich zorgen om het beperkte aantal bedrijven die bezig waren met ASIC’s en was bang dat die bedrijven wel eens zelf hun producten zouden kunnen gebruiken om meer dan 51% van de rekenkracht in het netwerk te bemachtigen en op die manier het bestaan van bitcoin zouden kunnen bedreigen. En misschien wel tot zijn eigen verbazing was hij de eerste die daadwerkelijk zijn product als eerste verscheept zag worden. Gedoodverfde winnaar Butterflylabs had de afgelopen maanden van veel tegenslagen, deze zouden eigenlijk in oktober 2012 al leveren. De Asicminer groep heeft in principe hun chips al ontworpen en gefabriceerd maar zijn nog steeds bezig om deze te testen en te installeren tot een werkend product. bASIC zou hebben moeten leveren in november 2012 maar door herhaalde tegenslagen heeft deze partij geheel moeten afhaken, de klanten die al betaald hebben krijgen in theorie allemaal hun geld terug.
Tot voorkort werd het minen van bitcoins voornamelijk gedaan door meerdere videokaarten tegelijk in te zetten, die tijd lijkt nu voorgoed voorbij. De ASIC miner van Avalon heeft ongeveer evenveel rekenkracht als 250 Radeon HD 5850 videokaarten, waarmee de tijd van minen met je videokaart voorgoed voorbij lijkt. Maar in tegenstelling tot de videokaarten die per stuk bijna 200 watt gebruiken, komt de Avalon miner uit op ongeveer 500 Watt, aanzienlijk minder dus!
Bitcoins minen is dus een nieuwe fase ingegaan, in het prille begin van bitcoin waren er weinig mensen die hun rekenkracht inzetten om bitcoins te minen en dus was een pc met een beetje snelle processor genoeg om te minen. Er zat in de officiele client een optie om bitcoins te minen met je processor. Toen men eenmaal tot de conclusie kwam dat je veel sneller kan minen met je videokaart was dat tijdperk snel afgesloten. Daarna kwam het tijdperk dat bitcoin-miners en masse videokaarten in huis haalden om bitcoins te minen (en ze zullen deze nu waarschijnlijk weer en masse gaan verkopen om over te stappen naar een ASIC miner) En nu zijn we aanbeland bij de ASIC systemen, zou dit de laatste stap zijn in de evolutie van het bitcoins-minen? waarschijnlijk niet. Aangezien het bitcoin-netwerk de uitgave van het aantal bitcoins automatisch aanpast aan de hoeveelheid rekenkracht die beschikbaar is zal er waarschijnlijk wel weer iemand komen die een nog krachtiger stuk hardware ontwikkelt en dan begint de race weer van voor af aan.
Om het geheel iets makkelijker te begrijpen zou je de evolutie van het bitcoins-minen kunnen vergelijken met de evolutie van het delven van goud, men begon heel simpel met een schepje en een zeefje. Immers, weinig mensen deden mee en goud was nog makkelijk te vinden. vergelijkbaar dus met de fase waarin men bitcoins kon minen met de processor. Toen al het gemakkelijk te vinden goud op was ging men de grond in en mensen sloegen gaten en groeven mijnen om bij het goud te komen, dit zou je dus kunnen vergeklijken het minen van bitcoins via meerdere videokaarten. En toen dat goud op was, was het delven van goud geen activiteit meer voor de gemiddelde man, er moest zwaar materieel aangeschaft worden om bij het goud te komen, graafmachines enz. En met die (laatste?) fase zitten we dan in het ASIC tijdperk. Er zal de komende maanden een grote hoeveelheid rekenkracht toegevoegd gaan worden aan het bitcoin-netwerk. Het slechte nieuws: voor “jan met de pet” wordt het minen van bitcoins straks waarschijnlijk onmogelijk. goede nieuws: Door al die extra rekenkracht wordt het bitcoin netwerk steeds veiliger en beter bestand voor (51%) aanvallen.
Zoals ik al vaker gezegd heb, de toekomst van bitcoin is onbekend maar het wordt zeker spannend. Dit filmpje van Yifu bij 1 van zijn eerste ASIC exemplaren zou wel eens legendarisch kunnen worden.
Bronnen:
http://blog.zorinaq.com/?e=70&buffer_share=f3ec4&utm_source=buffer
http://organofcorti.blogspot.nl/2013/02/99-asic-choices-avalon-update-2-by.html?m=1
https://bitcoinfoundation.org/blog/?p=112
http://organofcorti.blogspot.nl/2013/02/98-asic-choices-avalon-update.html
http://mobile.theverge.com/2013/2/1/3941768/new-chips-mine-bitcoins-50-times-faster
Update: het fimpje van Yifu is niet meer online