Belgische minister maakt zich nog niet druk om Bitcoin

on .

belgie-bitcoin
De Belgische minster van financien, Koen Geens, heeft vorige week aangegeven dat hij momenteel geen bezwaar heeft tegen het gebruik van Bitcoin. Hij gaf ook aan dat het momenteel nog weinig gebruikt wordt. Hij deed deze uitspraak als reactie op parlementaire vragen over Bitcoin. Verder werdt opgemerkt dat de Belgische nationale bank momenteel geen problemen heeft met Bitcoin mede omdat, volgens hen, het aantal handelaren momenteel beperkt is.

Recent spraken de Duitsers zich ook al uit over Bitcoin, zij echter namen meer concrete stappen en erkenden Bitcoin onder andere als privaat geld.

Het CFI (De Cel voor Financiële Informatieverwerking), een Belgische regeringsinstantie die gericht is op de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, heeft tot nu toe ook geen richtlijnen uit doen komen om hoe om te gaan met Bitcoin. Een zoekopdracht op de site van het CFI naar de term "Bitcoin" levert in ieder geval niets op.

Geens gaf verder aan dat ze zich bewust zijn van de anonieme eigenschappen van Bitcoin maar dat ze geen indicatie hebben dat Bitcoin op grote schaal gebruikt wordt om bijvoorbeeld geld mee wit te wassen. Grote aankopen van Bitcoin zouden volgens hem opgevallen zijn bij de financiele autoriteiten.

Hoewel er in Belgie wel vooruitgang geboekt wordt op Bitcoin-gebied, klopt het dat de Bitcoin-economie daar (net zoals in de meeste andere landen) nog in de kinderschoenen staat. Een kleine zoektocht, langs sites waar je kan kijken waar je Bitcoins kan uitgeven, levert in het geval van Belgie in ieder geval weinig op. Coinmap bijvoorbeeld geeft voor heel Belgie maar 1 locatie. Nou worden deze sites in onze ervaring niet erg goed bijgehouden maar het geeft wel een indicatie.

Het goede nieuws is wel dat er in Belgie "achter de schermen" een hoop mensen bezig zijn om Bitcoin naar een hoger plan te trekken. Tuur Demeester bijvoorbeeld die overal waar hij de kans krijgt de Bitcoin boodschap verspreidt en de Belgische afdeling van de bitcoin foundation die druk bezig is om een officiele uitspraak over Bitcoin te krijgen van het ministerie van Financien. Ook zijn er Bitcoin meetups en vele entrepeneurs die met Bitcoin projecten aan de weg timmeren. zo wordt er bijvoorbeeld hard gewerkt aan Meek, een hardware wallet voor Bitcoin. En zo zijn er vast nog vele projecten en initiatieven die bij ons nog niet op de radar verschenen zijn.

De Belgische minster van financien maakt zich dus momenteel nog geen zorgen om Bitcoin omdat het in Belgie nog niet veel gebruikt wordt. Wat misschien veel interessanter is: wat zou zijn mening worden, mocht het wel doorbreken naar de mainstream?

Add comment


Security code
Refresh