Bitcoin congres 2015: veel Blockchain, weinig Bitcoin.

on .

Woensdag 24 juni 2015: Nationaal Bitcoin Congres 2.0  
Woensdag 24 juni streken bankiers bitcoiners en bedrijfsleven neer in de ING te Amsterdam voor een dagje bitcoincongres. De naam was misschien enigzins misleidend omdat de dag voornamelijk gericht was op de Blockchain, u weet wel: de Blockchain, het digitale kasboek waarop bitcoin gebaseerd is. De vraag voor mij was dus: wat vinden de aanwezigen van de Blockchain en gaan ze de Bitcoin Blockchain, of een variant ervan, ook daadwerkelijk gebruiken?

Waarom de Blockchain?

Blijkbaar ziet de gevestigde orde wel iets in de Blockchain want de zaal was goed gevuld en de kaartjes niet goedkoop. Vertegenwoordigers van bedrijfsleven, banken en overheden zijn dus nieuwsgierig of er zelfs al mee bezig. De potentiele voordelen van de blockchain technologie zijn legio en werden vandaag allemaal belicht. Zo biedt de blockchain een decentrale database waarin iedereen kan kijken, waar niet mee geknoeid kan worden en die permanent is. Hierop kunnen weer een scala aan financiele innovaties gebouwd worden zoals bijvoorbeeld Cryptocurrencies zoals Bitcoin. Maar cryptocurrencies (zegmaar de eerste app op de blockchain) zijn pas het begin. 

De blockchain heeft de potentie om zo'n beetje alles op zijn kop te gooien, bijvoorbeeld de financiele wereld. Bankprocessen kunnen door gebruik van de Blockchain versimpeld worden. Waar er nu bijvoorbeeld een grote hoeveelheid partijen nodig is om simpelweg geld over te maken zou dat eenvoudiger kunnen door het gebruik van Blockchain technologie. En denk bijvoorbeeld eens aan zelfrijdende auto's die betaald worden met Bitcoin via de Blockchain of wasmachines die zelf hun nieuwe waspoeder bestellen. En zo kunnen we wel even doorgaan, de belofte van de Blockchain is enorm.

Fintech wordt groot

Zoals duidelijk werd in de loop van de dag, en zoals Frederieke Hegger tijdens haar presentatie aangaf, gaat er op het gebied van financiele technologie (Fintech) de komende jaren een heleboel gebeuren, sterker nog het is al bezig. Er is van alles aan de hand: peer-to-peer lenen, cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn niet meer weg te denken en digitale banken schieten als paddestoelen uit de grond. Het meerendeel van de jongeren geeft ook aan geen band te hebben met hun huidige bank en ze zouden net zo lief overstappen naar een google of apple als die dezelfde diensten zou aanbieden als hun huidige bank.
Om het heel zwart-wit te stellen: de huidige banken en financiele instituties zullen mee moeten veranderen of eindigen zoals de videotheek. Zo'n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen maar het scenario is niet geheel ondenkbaar. De banken hebben dit zelf ook wel door en daarom hebben we waarschijnlijk ook vandaag een Bitcoin congres in het hoofdkantoor van 1 van de grootste banken van Nederland.

Blockchain?

Maar dan komen we weer terug op het centrale thema van de dag: de Blockchain. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn vraag aan het einde van de dag niet helemaal beantwoord is. Ik ben zeker overtuigd van de voordelen van de Blockchain en van het feit dat het hele concept van een Blockchain een grote toekomst heeft. Maar welke partijen ook daadwerkelijk de Blockchain gaan gebruiken is me nog niet helemaal duidelijk. Er werd tijdens het congres wel toegegeven dat banken er mee aan het experimenteren zijn en dat, onder andere, IBM ermee bezig is in hun internet-of-things demo maar toepassingen in de praktijk, naast cryptocurrencies, werden nog niet genoemd. En wordt het een private blockchain of gaat men de Bitcoin blockchain gebruiken? Leuk detail is dat de enige echte Blockchain-technologie use-case afkomstig was van de Fidor Bank, zij gebruiken echter niet de Bitcoin Blockchain maar Ripple.

We staan wat betreft de ontwikkeling van de Blockchain nog in de kinderschoenen en er zijn nog een hoop drempels te nemen. Zo is de (Bitcoin) Blockchain nog lang niet snel genoeg om het op te nemen tegen de bestaande financiele systemen. Ook zijn er nog een hoop vragen wat betreft veiligheid, schaalbaarheid en zitten banken wel te wachten op een systeem waar gebruikers een zeer hoge mate van privacy kunnen hebben?

De dag leverde misschien wel evenveel vragen op als antwoorden maar het is mooi om te zien dat zoveel mensen enthousiast zijn over deze nieuwe technologie. Voor mij als Bitcoin enthousiasteling was het contrast met de vorige Bitcoin conferentie wel schrijnend. In 2014 waren sprekers en publiek bijna allemaal enthousiast, of in ieder geval geinteresseerd in Bitcoin. Dit jaar werd er veel gesproken over het "B-woord", Bitcoin zat zegmaar een beetje in het verdomhoekje. Desalniettemin was het een zeer leerzame dag, Je kan het hele congres terugkijken op bitcoincongres.nl

kijk zeker eens de presentatie van David Bitch, deze start rond 2:02. Dhr Birch is erg enthousiast over de Blockchain en heeft Bitcoin echter al afgeschreven. Hij schetst echter een goed beeld van waar we nu staan en belicht een aantal use-cases voor Blockchain technologie. 
Wil je nog meer leren over de Blockchain en de potentie ervan? lees dan eens het uitstekende rapport van sogeti over de Blockchain "Blockchain, cryptoplatform voor een frictieloze economie".

Gepost door Roland de Goeij.

Tags: amsterdam, blockchain, congres

Comments   

# Guest 2015-06-26 10:59
Ik ben bang dat dit op een teleurstelling uit zal lopen. De block chain is eigenlijk een enorm onding, dat alleen nodig is om bepaalde idealistische doelstellingen te realiseren die de banken helemaal niet nastreven. Als ze Bitcoin niet willen, dan zouden ze block chain technologie ook niet moeten willen, of het zou moeten gebeuren op de manier die NASDAQ van plan is: wel de Bitcoin block chain gebruiken, maar niet de monetaire waarde van bitcoins.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-06-26 10:06
Fijn verslag! Ik ben oprecht benieuwd waar banken over een paar maanden/jaar mee op de proppen komen. Of er nog iets van het decentrale karakter van de blockchain terug te vinden is in hun producten die daarop geïnspireerd zijn.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh