Bitcoin kan niet naar nul gaan, zo stelt Bitcoin guru Andreas Antonopoulos in zijn laatste podcast. Ondanks het overwegend negatieve Bitcoin prijs sentiment, is het volgens hem niet mogelijk dat Bitcoin in een zogenoemde “death spiral” terecht komt. De grondslag hiervan ligt in de manier waarop BTC mining is opgezet: Wanneer er minder miners zijn, gaat de moeilijkheidsgraag van het minen, de zogenaamde ‘mining difficulty‘ automatisch mee omlaag.
De regel in Bitcoin is: De mining difficulty wordt elke 2016 blocks (momenteel is dit ongeveer twee weken) aangepast. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat het gemiddelde aantal ‘gevonden’ of gemined blocks in een tijdsperiode gelijk staat aan één block per tien minuten. Zo kan worden gegarandeerd dat de moeilijkheid van het minen van één block altijd ongeveer gelijk blijft.
Death Spiral: Kan Bitcoin Naar Nul Gaan?
Het idee is dat een plotselinge vermindering van de Bitcoin hashrate, de mate waarin computers wereldwijd gezamenlijke mining kracht leveren, een dramatische impact kan hebben op de BTC prijs. Bitcoin zou volgens critici op deze manier terecht kunnen komen in een ‘death spiral’: Een neerwaartse prijsspiraal waar niet meer uit te komen valt.
Volgens Andreas Antonopoulos is zo’n situatie echter niet mogelijk, juist vanwege de adaptieve mining difficulty die regelmatig wordt bijgesteld (elke 2016 blocks is er een controle moment rondom de moeilijkheid van het minen van één block). Hij noemt een aantal factoren waarom er geen mogelijkheid is dat Bitcoin wegzakt naar een situatie waarin alle miners hun operaties opgeven:
- Miners hebben een lange-termijn perspectief: Ook al wordt er een korte tijd gemined tegen een verlies, veel miners zullen doorzetten vanwege het feit dat de koers op een later moment wellicht weer hoger kan uitvallen dan de gemaakte kosten voor het minen. De investering in de mining equipment, elektriciteit, maar ook de locaties voor mining zijn immers al gemaakt. Hierdoor zou in zo’n situatie de geminede BTC alsnog tegen een winst kunnen worden verkocht;
- Het mining retargeting moment (elke 2016 blocks) geeft een voordeel: Iedere miner die geduldig afwacht tot de difficulty retargeting (het moment waarop de snelheid van het minen van blocks) wordt bepaald, kan wellicht worden beloond met een grotere mining kracht in de aankomende periode. Het is echter nooit zeker of de aanpassing van de difficulty in het voordeel van de miner uitvalt. In een dalende hashrate situatie zou dit wél het geval zijn, waardoor er in zo’n situatie een duidelijke motivatie is om door te gaan, ook al geeft de rest van de mining community er de brui aan;
- Bitcoin ontwikkeling blijft doorgaan: De assumptie dat het Bitcoin protocol niet wordt doorontwikkeld in een dalende markt is onjuist. Er worden constant verbeteringen en ontwikkelingen binnen de community van ontwikkelaars gemaakt aan het netwerk. In een crisissituatie zou ook het mining algoritme kunnen worden versoepeld: Indien de community dit wil, kan gezamelijk worden gekozen om het minen makkelijker te maken (en zo het netwerk van zijn “death spiral” van verminderde hashpower te redden). Consensus is overigens nodig in zo’n situatie: Mocht een deel van de community het oneens zijn met het aanpassen val algoritmes, dan kan dit uitmonden in een splitsing van de blockchain: Dit heet een hard fork. Deze situatie heeft zich in de praktijk al eens voorgedaan in de Bitcoin Cash community: Hier ontstonden Bitcoin SV en Bitcoin ABC uit.
Bitcoin Is Flexibel
De mate waarin het Bitcoin ecosysteem zich kan aanpassen aan nieuwe situaties, geeft goed weer dat het wel tegen een stootje kan. Zo is het bewust ontworpen: Een dramatische term als “death spiral” klinkt natuurlijk erg leuk voor doemdenkers, maar in de praktijk blijkt de blockchain erg goed in het aanpassen aan veranderende situaties.
De val van de hashrate van de afgelopen weken (met zo’n 36%) zal dus feitelijk weinig uitmaken voor de toekomst van Bitcoin. De mining community zal zich aanpassen aan de nieuwe situatie en iedereen gaat verder waar hij of zij gebleven was. De mensen zonder kennis die roepen dat een hashrate “death spiral” zal zorgen voor het einde van het Bitcoin-tijdperk, moeten zich nog wat verder gaan inlezen in hoe de mining difficulty precies wordt bepaald. Met Bitcoin zelf gaat het namelijk prima op het moment. De huidige prijsbewegingen staan hier vrijwel los van.
LOL, de mensen die denken dat BTC niet ten onder kan gaan aan een death spiral zouden eens een een basisvakje micro-economie en spel-theorie moeten volgen.
Miners die stoppen met minen kunnen variabele kosten zoals voor stroom, gebruiken om Bitcoins te kopen. Dit zorgt m.i. ook voor prijs stabilisering. Mee eens?
Wat hebben miners überhaupt te maken met de prijs? Zolang mining blijft “werken” (transacties worden verwerkt, en hash rate / decentralisatie is goed genoeg om aanvallen tegen te gaan) is er niets aan de hand.
Waar het om gaat is dat er een beperkt aantal bitcoins is, en dat er mensen zijn die bereid zijn bitcoins (bij) te kopen. De grootte van de community is dus alles. Wat dat betreft zitten we denk ik wel goed: er zijn best veel mensen in de community waarvoor er geen realistische alternatieven voor bitcoin bestaan, dus die lopen echt niet zomaar weg. De prijs kan wel flink dalen (dat hebben we gezien), maar hij gaat echt niet naar nul.